ΕΡΤ2 – «Σταθμός Μέγαρο» 09.02.2020

ΕΡΤ2 – «Σταθμός Μέγαρο» 09.02.2020

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ
«Σταθμός Μέγαρο»
Με τον Χρίστο Παπαγεωργίου

Εκπομπή που πραγματεύεται την πολύπλευρη παρουσία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, που εδώ και χρόνια πρωταγωνιστεί στα πολιτιστικά δρώμενα.

Ένας σταθμός πολιτισμού που, με σεβασμό στο κοινό του, προσελκύει την Τέχνη, την κλασική μουσική, την όπερα.

Είναι πάντα μπροστά σε κορυφαίες εκδηλώσεις διεθνούς εμβέλειας. Στο χορό, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στις εικαστικές τέχνες και πλήθος άλλων εκδηλώσεων.

Σκοπός της εκπομπής είναι η προσέλκυση κοινού ευρύτερα, παρουσιάζοντας ό,τι συμβαίνει στον εμβληματικό χώρο του Μεγάρου Μουσικής.

Ο Χρίστος Παπαγεωργίου παρουσιάζει την εκπομπή με τον δικό του τρόπο μέσα από τις νότες του πιάνου, παίζοντας κλασικά αριστουργήματα, καθώς και δικές του συνθέσεις.

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020, στις 11:30
Eκπομπή 18η: «“Ο Thomas Hengelbrock διευθύνει Μπετόβεν”, “Αφιέρωμα στον Θόδωρο Αντωνίου II”, “Έρωτα εσύ…”, “Το σπίτι του Καραγκιόζη”, “Το Φάντασμα της Όπερας”, “From classical to nowhere”»

Η εκπομπή «Σταθμός Μέγαρο» κάνει focus στα κορυφαία γεγονότα που κυριαρχούν επί σκηνής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Στη συγκεκριμένη εκπομπή, οι τηλεθεατές έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις εξής εκδηλώσεις:

α) «Ο Thomas Hengelbrock διευθύνει Μπετόβεν». Η Ορχήστρα και η Χορωδία Μπαλτάζαρ Νόιµαν, υπό τη διεύθυνση του Τόµας Χένγκελµπροκ, παρουσιάζουν την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020 δύο έργα του Λ. Β. Μπετόβεν: την Έκτη και µόνη προγραµµατική συµφωνία του συνθέτη, την κοσµαγάπητη «Ποιµενική», καθώς και τη Λειτουργία σε ντο µείζονα, έργο 86.

Στη συναυλία αυτή αναφέρεται αναλυτικά ο παρουσιαστής της εκπομπής Χρίστος Παπαγεωργίου.

β) «Αφιέρωμα στον Θόδωρο Αντωνίου II». Το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του Ιάκωβου Κονιτόπουλου, παρουσιάζει τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020 έργα του σπουδαίου συνθέτη, μαέστρου και παιδαγωγού Θόδωρου Αντωνίου. Αφηγητής ο ηθοποιός – σκηνοθέτης Τηλέµαχος Κρεβάικας και σολίστ ο Γιάννης Σαµπροβαλάκης (κλαρινέτο). Συμμετέχει η Χορωδία Rosarte.

Καλεσμένος στην εκπομπή, ο μαέστρος Ιάκωβος Κονιτόπουλος.

γ) «Έρωτα εσύ…». Η Δήμητρα Γαλάνη, την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου και το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020, παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στο ερωτικό τραγούδι, ένα ταξίδι στο χρόνο και στον κόσμο. Μια μουσική περιπλάνηση  στον ερωτικό λόγο και στις θεσπέσιες μουσικές που έχουμε λατρέψει.

Σ’ αυτό το μουσικό ταξίδι θα συμμετάσχουν η Eλληνοβραζιλιάνα, βραβευμένη συνθέτρια και τραγουδοποιός Κατερίνα Πολέμη και ο ταλαντούχος συνθέτης Στάθης Δράκος (Minor Project).

Ειδική συμμετοχή: Παυλίνα Βουλγαράκη.

Παίζουν οι μουσικοί: Σεραφείμ Γιαννακόπουλος (τύμπανα), Στέλιος Προβής (μπάσο), Σπύρος Μάνεσης (πιάνο), Μηνάς Λιάκος (κιθάρα), Γιάννης Ράλλης (κιθάρα), Ορέστης Μπενέκας (πλήκτρα).

Επιμέλεια προγράμματος: Μαργαρίτα Μυτιληναίου.

δ) «Το σπίτι του Καραγκιόζη». Με αφορμή τον καινούργιο κύκλο παραστάσεων στο Μέγαρο με τίτλο «Ο Καραγκιόζης και το δέντρο της μουσικής», ας θυμηθούμε ξανά τον Καραγκιόζη με ένα δίλεπτο από τη συνέντευξη του αγαπημένου σκιοπαίκτη των παιδιών, Ηλία Καρελλά, ο οποίος  αναφέρεται στο «Δέντρο της μουσικής».

ε) «Το Φάντασμα της Όπερας». Προβολή βωβής ταινίας με live αυτοσχεδιαστική μουσική από εκκλησιαστικό όργανο, την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020.

Η κλασική βουβή ταινία τρόµου, σε σκηνοθεσία Ρούπερτ Τζούλιαν, µε πρωταγωνιστή τον Λον Τσάνεϊ, βασισµένη στο συναρπαστικό µυθιστόρηµα του Γκαστόν Λερού, µε ζωντανή µουσική επένδυση.

Στο εκκλησιαστικό όργανο, ο Βρετανός Μάρτιν Μπέικερ, ερµηνευτής στον καθεδρικό του Ουεστµίνστερ και του Αγίου Παύλου του Λονδίνου, από τους διασηµότερους αυτοσχεδιαστές του οργάνου διεθνώς.

στ) «From classical to nowhere». Ιδιόφωνες και αιθερόφωνες άριες. Την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020, η βιρτουόζος του ηλεκτρονικού θέρεµιν Παµέλια Στίκνεϊ και ο κορυφαίος Έλληνας σολίστ του µουσικού πριονιού Νίκος Γιούσεφ, ενώνουν τα απόκοσµα ηχοχρώµατά τους. Με τη συνοδεία της Ειρήνης Τηνιακού στο πιάνο και το ηλεκτρονικό όργανο, και του Γιώργου Κατσάνου στα αναλογικά συνθεσάιζερ, προσφέρουν µια νέα εµπειρία ακρόασης της προκλασικής µουσικής των Πέρσελ, Χέντελ και Μπαχ, της ροµαντικής των Ραχµάνινοφ και Μασνέ, και της µοντέρνας των Στραβίνσκι, Μπάρτοκ, Μεσιάν και Σφέτσα. Η οµάδα θα κάνει και ένα βήµα ακόµα: πλαισιωµένη από τον Τηλέµαχο Μούσα στην ηλεκτρική κιθάρα, θα προχωρήσει στο αυτοσχεδιαστικό φινάλε.

Καλεσμένοι στην εκπομπή, ο Νίκος Γιούσεφ, ο Γιώργος Κατσάνος και η Ειρήνη Τηνιακού.

Παρουσίαση: Χρίστος Παπαγεωργίου.

Αρχισυνταξία: Μαρία Γιαμούκη.

Διεύθυνση παραγωγής: Εύη Γάτου.

Μοντάζ: Αντώνης Γασπαρινάτος.

Σκηνοθεσία: Φλώρα Πρησιμιντζή.

Συμπαραγωγός: Pangolin Entertaintment.

Παραγωγή: ΕΡΤ Α.Ε.