ΕΡΤ2 – «Σταθμός Μέγαρο» 12.01.2020

ΕΡΤ2 – «Σταθμός Μέγαρο» 12.01.2020

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ
«Σταθμός Μέγαρο»
Με τον Χρίστο Παπαγεωργίου

Εκπομπή που πραγματεύεται την πολύπλευρη παρουσία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, που εδώ και χρόνια πρωταγωνιστεί στα πολιτιστικά δρώμενα.

Ένας σταθμός πολιτισμού που, με σεβασμό στο κοινό του, προσελκύει την Τέχνη, την κλασική μουσική, την όπερα.

Είναι πάντα μπροστά σε κορυφαίες εκδηλώσεις διεθνούς εμβέλειας. Στο χορό, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στις εικαστικές τέχνες και πλήθος άλλων εκδηλώσεων.

Σκοπός της εκπομπής είναι η προσέλκυση κοινού ευρύτερα, παρουσιάζοντας ό,τι συμβαίνει στον εμβληματικό χώρο του Μεγάρου Μουσικής.

Ο Χρίστος Παπαγεωργίου παρουσιάζει την εκπομπή με τον δικό του τρόπο μέσα από τις νότες του πιάνου, παίζοντας κλασικά αριστουργήματα, καθώς και δικές του συνθέσεις.

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020, στις 11:30
Eπεισόδιο 14ο: «“Όμορφη πόλη”, “Σε ήχο ελληνικό”, “Γιάννης Χρήστου – 50 χρόνια από το θάνατό του”»

Με την είσοδο του καινούργιου χρόνου, η εκπομπή «Σταθμός Μέγαρο» κάνει focus στα κορυφαία γεγονότα που κυριαρχούν επί σκηνής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Στη συγκεκριμένη εκπομπή, οι τηλεθεατές έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις εξής εκδηλώσεις:

α) «Μίκης Θεοδωράκης: Όμορφη πόλη». Η «Όμορφη πόλη» σε μουσική και ποίηση Μίκη Θεοδωράκη, έρχεται με μία άλλη ματιά να δώσει το στίγμα αυτής της περιόδου σε μια διαφορετική σκηνοθετική σύνθεση του Γιώργου Βάλαρη.

Η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» και μια πλειάδα ηθοποιών, ερμηνευτών και χορευτών, στελεχώνουν την παράσταση, η οποία αρχίζει στο Μέγαρο την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020.

Μεταξύ άλλων, ο Κώστας Καζάκος, η Πέγκυ Σταθακοπούλου, η Ελισάβετ Μουτάφη, ο Γιώργος Κιμούλης, ο Αιμίλιος Ράφτης, ο Άκης Σιδέρης, ο Κωνσταντίνος Καζάκος, η Λήδα Πρωτοψάλτη, ο Γιάννης Κότσιρας, ο Δημήτρης Μπάσης και άλλοι, θα «παρελάσουν» όλοι ξεχωριστά από το πλατό της εκπομπής.

Στη συγκεκριμένη εκπομπή, ο σκηνοθέτης της παράστασης Γιώργος Βάλαρης και ο ηθοποιός Αιμίλιος Ράφτης μιλούν στον Χρίστο Παπαγεωργίου για το κυρίαρχο αυτό γεγονός.

β) «Ηλίας Ανδριόπουλος: Σε ήχο ελληνικό». Ο συνθέτης Ηλίας Ανδριόπουλος θα παρουσιάσει μια ξεχωριστή συναυλία με διαχρονικά έργα, που αποτελούν τον άξονα της μουσικής του. Η συναυλία είναι ένα απάνθισµα από τραγούδια-σταθμούς της συνθετικής πορείας του: τα «Γράµµατα στο Μακρυγιάννη», τα «Λαϊκά προάστια», τους «Προσανατολισµούς», τους «Αργοναύτες», τον «Φιλόπατρι», τις «Ωδές», τον «Πρώτο ύµνο» και τα «Εαρινά τραγούδια», σε ποίηση Σεφέρη, Ελύτη, Κάλβου, Γκάτσου, Ελευθερίου και Μπουρµπούλη.

Τραγούδια θα ερμηνεύσουν ο Μανώλης Μητσιάς και η Θεοδώρα Μπάκα.

Ο καταξιωμένος συνθέτης παρουσιάζεται στην εκπομπή και μιλά στον Χρίστο Παπαγεωργίου για τη μία και μοναδική παράσταση, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020.

γ) «Γιάννης Χρήστου – 50 χρόνια από το θάνατό του». Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τον αιφνίδιο θάνατο του Γιάννη Χρήστου, τον Ιανουάριο του 1970, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών τιμούν τη μνήμη του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη της Διασποράς μ’ ένα συμφωνικό αφιέρωμα, την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020.

Ο Μίλτος Λογιάδης, καταξιωμένος ερμηνευτής του Γιάννη Χρήστου, θα διευθύνει την ΚΟΑ σε τρεις συνθέσεις του πρωτοπόρου δημιουργού του 20ού αιώνα που παρουσιάζονται σπάνια. Θα ακουστούν η εμβληματική «Μουσική του Φοίνικα», η «Συμφωνία αρ. 1» με τραγούδι για γυναικεία φωνή και ορχήστρα, πάνω στο ποίημα του Τ.Σ. Έλιοτ «Eyes that last I saw in tears» και τα αριστουργηματικά «Έξι τραγούδια» σε ποίηση Τ.Σ. Έλιοτ για μεσόφωνο και ορχήστρα. Τα φωνητικά μέρη θα ερμηνεύσει η διακεκριμένη μεσόφωνος Ειρήνη Τσιρακίδου.

Ο Χρίστος Παπαγεωργίου αναλύει στην εκπομπή το έργο του Γιάννη Χρήστου.

Παρουσίαση: Χρίστος Παπαγεωργίου.

Αρχισυνταξία: Μαρία Γιαμούκη.

Διεύθυνση παραγωγής: Εύη Γάτου.

Μοντάζ: Αντώνης Γασπαρινάτος.

Σκηνοθεσία: Φλώρα Πρησιμιντζή.

Συμπαραγωγός: Pangolin Entertaintment.

Παραγωγή: ΕΡΤ Α.Ε.