Ο Λάκης Χαλκιάς στο «Μονόγραμμα» της ΕΡΤ2 22.06.2020

Ο Λάκης Χαλκιάς στο «Μονόγραμμα» της ΕΡΤ2 22.06.2020

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ
ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ
Στην ΕΡΤ, η πορεία μιας εκπομπής 39 ετών!!!
Η μακροβιότερη πολιτιστική εκπομπή της τηλεόρασης

Τριάντα εννέα χρόνια συνεχούς παρουσίας το «Μονόγραμμα» στη δημόσια τηλεόραση, έχει καταγράψει με μοναδικό τρόπο τα πρόσωπα που σηματοδότησαν με την παρουσία και το έργο τους την πνευματική, πολιτιστική και καλλιτεχνική πορεία του τόπου μας.

«Εθνικό αρχείο» έχει χαρακτηριστεί από το σύνολο του Τύπου και για πρώτη φορά το 2012 η Ακαδημία Αθηνών αναγνώρισε και βράβευσε οπτικοακουστικό έργο, απονέμοντας στους δημιουργούς-παραγωγούς και σκηνοθέτες Γιώργο και Ηρώ Σγουράκη το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου τους και ιδίως για το «Μονόγραμμα» με το σκεπτικό ότι: «…οι βιογραφικές τους εκπομπές αποτελούν πολύτιμη προσωπογραφία Ελλήνων που έδρασαν στο παρελθόν αλλά και στην εποχή μας και δημιούργησαν, όπως χαρακτηρίστηκε, έργο “για τις επόμενες γενεές”».

Η ιδέα της δημιουργίας ήταν του παραγωγού – σκηνοθέτη Γιώργου Σγουράκη, προκειμένου να παρουσιαστεί με αυτοβιογραφική μορφή η ζωή, το έργο και η στάση ζωής των προσώπων που δρουν στην πνευματική, πολιτιστική, καλλιτεχνική, κοινωνική και γενικότερα στη δημόσια ζωή, ώστε να μην υπάρχει κανενός είδους παρέμβαση και να διατηρηθεί ατόφιο το κινηματογραφικό ντοκουμέντο.

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περίπου 380 πρόσωπα και θεωρούμε ως πολύ χαρακτηριστικό, στην αντίληψη της δημιουργίας της σειράς, το ευρύ φάσμα ειδικοτήτων των αυτοβιογραφουμένων, που καλύπτουν σχεδόν όλους τους επιστημονικούς, καλλιτεχνικούς και κοινωνικούς χώρους.

Στο νέο κύκλο εκπομπών αυτοβιογραφούνται: ο ζωγράφος Γιάννης Αδαμάκος, ο ηθοποιός Άγγελος Αντωνόπουλος, ο επιστήμονας και καθηγητής του ΜΙΤ Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, ο ποιητής Γιώργος Μαρκόπουλος, ο γλύπτης Αριστείδης Πατσόγλου, η σκιτσογράφος, σκηνογράφος και ενδυματολόγος Έλλη Σολομωνίδου-Μπαλάνου, ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Κώστας Νεστορίδης, η τραγουδίστρια Δήμητρα Γαλάνη, ο ποιητής, αρθρογράφος και μελετητής του παραδοσιακού μας τραγουδιού Παντελής Μπουκάλας, ο τραγουδιστής Λάκης Χαλκιάς, ο αρχιτέκτονας Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας, ο ζωγράφος Μάκης Θεοφυλακτόπουλος, η συγγραφέας Τατιάνα Αβέρωφ, ο αρχαιολόγος και Ακαδημαϊκός Μανώλης Κορρές, η ζωγράφος Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη, ο Κύπριος ποιητής Κυριάκος Χαραλαμπίδης, ο ζωγράφος Γιώργος Ρόρρης, ο συγγραφέας και πολιτικός Μίμης Ανδρουλάκης, ο αρχαιολόγος Νίκος Σταμπολίδης, ο λογοτέχνης Νάσος Βαγενάς, ο εικαστικός Δημήτρης Ταλαγάνης, η συγγραφέας Μάρω Δούκα, ο δεξιοτέχνης του κλαρίνου Βασίλης Σαλέας, ο συγγραφεάς Αλέξης Πανσέληνος, ο τραγουδοποιός Κώστας Χατζής, η σκηνοθέτις Κατερίνα Ευαγγελάτου, η ηθοποιός και συγγραφέας παιδικών βιβλίων Κάρμεν Ρουγγέρη, η συγγραφέας Έρη Ρίτσου κ.ά.

Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020, στις 20:00
«Λάκης Χαλκιάς» (τραγουδιστής, μουσικός)

Μια εκφραστική φωνή, με ένα σπάνιο μέταλλο που αντηχεί λες κι έρχεται από τα βάθη των αιώνων του πολιτισμού μας, είναι αυτή του σεμνού καλλιτέχνη Λάκη Χαλκιά, που αυτοβιογραφείται στο «Μονόγραμμα», τη Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020 και ώρα 20:00 στην ΕΡΤ2.

Γεννήθηκε στα Γιάννενα και είναι γιος του μεγάλου κλαρινίστα Τάσου Χαλκιά που έγραψε ιστορία ανά την επικράτεια στις γιορτές και στα πανηγύρια. Ανήκει στην τέταρτη γενιά της οικογένειας των Χαλκιάδων, τη μεγαλύτερη μουσική οικογένεια στη χώρα μας.

Ασχολείται με τη μουσική και το τραγούδι από 7 ετών, ενώ στα 16 του εργάζεται πια ως επαγγελματίας.

«Το δημοτικό τραγούδι ήταν το πρώτο μου σχολείο, δηλαδή η δημοτική ποίηση. Αυτή άκουγα από τους δικούς μου, αυτή έμαθα από τους δικούς μου. H πρώτη αυτή εικόνα που μου έδωσε το δημοτικό τραγούδι με ακολουθούσε πάντα, σε όλη μου τη διαδρομή».

Ανήσυχο πνεύμα, εκτός από το δημοτικό παραδοσιακό τραγούδι, ο Λάκης Χαλκιάς, δηλώνει «εραστής του γνήσιου βυζαντινού μέλους», και ευτύχησε να τραγουδήσει τους μεγαλύτερους ποιητές και τους μεγαλύτερους συνθέτες της χώρας μας. Λαϊκό, ρεμπέτικο, έντεχνο και πολιτικό – κοινωνικό τραγούδι.

Από το 1960 μέχρι το 1967 εμφανίζεται πλάι στη Σωτηρία Μπέλλου, στον Στέλιο Καζαντζίδη, τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον Γιώργο Ζαμπέτα. Το 1967 φεύγει για τις ΗΠΑ και τον Καναδά, όπου μεταξύ άλλων συνεργάζεται με τον Άντονι Κουίν στην πόλη Σακραμέντο της Καλιφόρνιας, στην παρουσίαση του έργου «Ζορμπάς».

Το 1971, επιστρέφει στην Ελλάδα και αρχίζει να ηχογραφεί λαϊκά τραγούδια σε συνεργασία με τους Χρήστο Νικολόπουλο, Λουκιανό Κηλαηδόνη, Γιάννη Μαρκόπουλο και λαμβάνει μέρος στα πιο σημαντικά έργα του συνθέτη, όπως «Θητεία», «Μετανάστες», «Θεσσαλικός Κύκλος», «Οροπέδιο» κ.ά.

Το 1977 θα κυκλοφορήσει σε δίσκο η σημαντικότερη δουλειά του Γιάννη Μαρκόπουλου «Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», σε ποίηση Διονυσίου Σολωμού. Στο έργο αυτό, οι ερμηνείες των Νίκου Ξυλούρη και Λάκη Χαλκιά αλλά και της Ειρήνης Παπά θα αφήσουν εποχή.

Τον Ιανουάριο του 2000, ο Λάκης Χαλκιάς σε πρώτη συνεργασία με τον συνθέτη Χρήστο Λεοντή, ερμηνεύει το έργο του συνθέτη «Καταχνιά» με πρωτοβουλία και διοργάνωση της συναυλίας από την Ελληνική Βουλή.

«Έργο ζωής» για τον ίδιο και παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, θεωρεί το μουσικό έργο «2.500 Χρόνια Ελληνική Μουσική» (Από τον Όμηρο μέχρι σήμερα), αφού αφιέρωσε 12 χρόνια για να το ολοκληρώσει, μελετώντας και ερευνώντας προς όλες τις κατευθύνσεις.

Στις 11 Απριλίου 1995, με πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ, παρουσιάζεται το έργο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου και ηχογραφείται ζωντανά. Κορυφαία στιγμή της καλλιτεχνικής του καριέρας ήταν όταν στις 28 Μαΐου του 2002, το έργο παρουσιάστηκε στο Θέατρο Ηρώδου του Αττικού.

Μέχρι σήμερα έχει κάνει πάνω από 2.500 συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και τις έχουν παρακολουθήσει πάνω από 8.500.000 θεατές.

Στέλιος Σγουράκης, Λάκης Χαλκιάς, Γιώργος Σγουράκης

Παραγωγός: Γιώργος Σγουράκης.

Σκηνοθεσία: Περικλής Κ. Ασπρούλιας.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Ιωάννα Κολοβού, Αντώνης Εμιρζάς.

Φωτογραφία: Μαίρη Γκόβα.

Ηχοληψία: Λάμπρος Γόβατζης.

Μοντάζ: Σταμάτης Μαργέτης.

Διεύθυνση παραγωγής: Στέλιος Σγουράκης.