ΕΡΤ2: Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ «Αφιέρωμα στη Ρίτα Σακελλαρίου» – Δείτε τέσσερα υπέροχα...

ΕΡΤ2: Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ «Αφιέρωμα στη Ρίτα Σακελλαρίου» – Δείτε τέσσερα υπέροχα βίντεο | Σάββατο 28.05.2022

ΕΡΤ2

Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ
Με τον Χρήστο Νικολόπουλο και την Αθηνά Καμπάκογλου
«Αφιέρωμα στη Ρίτα Σακελλαρίου»
Δείτε τέσσερα υπέροχα βίντεο
Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 28 Μαΐου 2022, στις 22:00

Σε μια αυθεντική λαϊκή «στιβαρή» ερμηνεύτρια του ελληνικού τραγουδιού, τη Ρίτα Σακελλαρίου, είναι αφιερωμένη η μουσική εκπομπή της ΕΡΤ2, «Η Αυλή των Χρωμάτων», που θα μεταδοθεί το Σάββατο 28 Μαΐου 2022, στις 22:00.

Η δημοσιογράφος Αθηνά Καμπάκογλου και ο συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος, συνεχίζουν το μουσικό τους σεργιάνι… με την αναδρομή στην καλλιτεχνική πορεία και τη ζωή μιας ερμηνεύτριας που ξεχώρισε για τις «καθαρά» μάγκικες ερμηνείες με το τσαγανό της αλλά ταυτόχρονα και για την πολύ γυναικεία πλευρά της, αυτή της πληθωρικής, της μοιραίας, της λουσάτης γυναίκας, που παρά τα πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια, έμαθε να απολαμβάνει τη «μεγάλη ζωή».

Η Ρίτα Σακελλαρίου γεννήθηκε στην Κρήτη και μεγάλωσε με λαϊκά ερείσματα σε φτωχικές συνοικίες του Πειραιά.
Ο πρώτος που αναγνωρίζει το ταλέντο της στο τραγούδι και τη βοηθά, είναι ο μαέστρος Στέλιος Χρυσίνης, ο οποίος υπογράφει και τον πρώτο της δίσκο. Τη δεκαετία του ’60, εμφανίζεται σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες της εποχής, με πρωταγωνιστές τους Νίκο Ξανθόπουλο και Μάρθα Βούρτση.

Η μεγάλη ερμηνεύτρια αργεί να βγει στη «λαϊκή» μουσική πιάτσα και «μαθαίνει» το πάλκο δίπλα στον Βασίλη Τσιτσάνη και τον Γιάννη Παπαϊωάννου. Τότε γνωρίζεται με τον δεξιοτέχνη μπουζουξή και συνθέτη Γιώργο Μανισαλή και τον στιχουργό Κώστα Ψυχογιό. Το χαρισματικό αυτό ντουέτο, της δίνει εμπνευσμένα εμπορικά κομμάτια, τα οποία η Ρίτα με τις ερμηνείες της, τα εκτοξεύει… Το όνομά της αρχίζει και παίζει… έντονα στη νύχτα.

Σταθμός στη δισκογραφική της καριέρα, το 1975 και ο Τάκης Μουσαφίρης, ο οποίος της χαρίζει μοναδικά τραγούδια που γίνονται σουξέ και γράφουν ιστορία στη νυχτερινή Αθήνα. Λαϊκά τραγούδια, επιτυχίες που γίνονται σλόγκαν, υπογράφει γι’ αυτήν αργότερα και ο Νίκος Καρβέλας.
Η Ρίτα Σακελλαρίου πλέον είναι «βασίλισσα της νύχτας» με πολλούς, κοσμικούς και μη, να συρρέουν στα κέντρα όπου εμφανίζεται για να τη δουν ζωντανά.

Η μεγάλη της επιτυχία συνεχίζεται και τη δεκαετία του ’80. Είναι η χρυσή εποχή της νυχτερινής διασκέδασης στα μπουζούκια με τα ακριβά νυχτοκάματα, το σπάσιμο των πιάτων και τη «βροχή» από τον λουλουδοπόλεμο στις πίστες. Ο Ανδρέας Παπανδρέου λατρεύει την ερμηνεύτρια Ρίτα Σακελλαρίου και την καλεί κάθε χρόνο στη γιορτή του για να ακούσει από τα χείλη της τα τραγούδια «Αυτός ο άνθρωπος αυτός» και το «Ιστορία μου».

Σ’ αυτό το μουσικό ταξίδι, εκλεκτές καλεσμένες έρχονται στην «Αυλή» μας, οι οποίες ερμηνεύουν εξαιρετικά τα λαϊκά άσματα. Η σπουδαία Ελένη Ροδά, η Κέλλυ Κελεκίδου, η Νέλλυ Γκίνη, η Εύα Κανέλλη και μία αξιοπρόσεκτη νέα ερμηνεύτρια, η Αφροδίτη Χατζημηνά. 

Αγαπημένοι άνθρωποι της ξεχωριστής λαϊκής ερμηνεύτριας «μοιράζονται» και αναπολούν ωραίες στιγμές συνύπαρξης με τη μεγάλη τραγουδίστρια. Ο ποιητής, στιχουργός και συγγραφέας Δημήτρης Ιατρόπουλος, ο οποίος συνεργάστηκε μαζί της αλλά υπήρξε για ένα μικρό χρονικό διάστημα και σύντροφος στη ζωή της και ο Λάκης Κορρές, ο έμπιστος και φύλακας-άγγελος της Ρίτας Σακελλαρίου, επί δύο δεκαετίες.

Όπως πάντα ο καλλιτεχνικός επιμελητής της εκπομπής Κώστας Μπαλαχούτης, μέσα από το «Μικρό Εισαγωγικό», σκιαγραφεί πολύ εύστοχα την καλλιτεχνική μορφή και το «ειδικό βάρος» αυτής της αυθεντικής λαϊκής τραγουδίστριας.

Στο Αφιέρωμα ακούγονται τραγούδια που πρωτοερμήνευσε η Σακελλαρίου, όπως:

«Ιστορία μου» (στίχοι: Κώστας Ψυχογιός, μουσική: Γιώργος Μανισαλής, πρώτη ερμηνεία: Ρίτα Σακελλαρίου, 1972).
Βάφτισε τον τρίτο προσωπικό δίσκο της ερμηνεύτριας, και οι τρεις με συνθέσεις του Μανισαλή. Φυσικά κυκλοφόρησε και ως δισκάκι 45 στροφών.
Τραγουδά η Κέλλυ Κελεκίδου.
Δείτε το βίντεο στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=iNSOXons3LI

«Ο καλύτερος άνθρωπος» (στίχοι-μουσική: Τάκης Μουσαφίρης, πρώτη ερμηνεία: Ρίτα Σακελλαρίου, 1975).
Η πρώτη συνεργασία της με τον Μουσαφίρη, τον δημιουργό που θα σημάδευε, μετά τον Μανισαλή, την επόμενη φάση της καριέρας της. Το 1977 συμπεριλήφθηκε στον προσωπικό δίσκο της Σακελλαρίου «Είναι αλήθεια».
Τραγουδά η Ελένη Ροδά.
Δείτε το βίντεο στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=0WQJIpiMRiY

«Αυτός ο άνθρωπος αυτός» (στίχοι: Μάρω Μπιζάνη, μουσική: Λυκούργος Μαρκέας, πρώτη ερμηνεία: Ρίτα Σακελλαρίου, 1979).
Από τα πιο διάσημα ζεϊμπέκικα της πίστας αλλά και της κατ’ οίκον διασκέδασης. Ο Χρήστος Νικολόπουλος είχε συνεργαστεί και με την Μπιζάνη και με τον Μαρκέα. Η ενορχήστρωση του τραγουδιού είναι του Τάσου Καρακατσάνη.
Τραγουδά η Εύα Κανέλλη.
Δείτε το βίντεο στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=YfNrMKXdQDo

«Ας πέθαινες να γλύτωνα» (στίχοι: Γιώργος Γιαννακόπουλος, μουσική: Γιώργος Μανισαλής, πρώτη ερμηνεία: Σωτηρία Μπέλλου, 1951).
Η Σακελλαρίου το ερμήνευσε το 1970 και το έκανε ξανά μεγάλο και διαχρονικό σουξέ στα νεότερα χρόνια. Η Σακελλαρίου έχει στοιχεία της σχολής Μπέλλου στην ερμηνεία της.
Μπουζούκι: Χρήστος Νικολόπουλος.
Τραγουδά Ελένη Ροδά.
Δείτε το βίντεο στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=ghpBh49p_M0

«Κάθε ηλιοβασίλεμα» (1969), «Αν κάνω άτακτη ζωή» (στίχοι: Κώστας Ψυχογιός, μουσική: Γιώργος Μανισαλής, 1972), «Θέλω να κάνω ταραχή» (στίχοι: Μάρω Μπιζάνη, μουσική: Αλέκος Χρυσοβέργης, 1979).

«Μια ζωή πληρώνω» (στίχοι και μουσική: Τάκης Μουσαφίρης, 1980), «Αρέσω» (στίχοι & μουσική: Νίκος Καρβέλας, 1986).

Το Σάββατο 28 Μαΐου 2022, σας περιμένουμε από τις 22:00 έως τις 24:00, στην ΕΡΤ2, στην «Αυλή» μας,  με την Αθηνά Καμπάκογλου και τον Χρήστο Νικολόπουλο, να ακούσουμε γνήσια λαϊκά τραγούδια της κορυφαίας Ρίτας Σακελλαρίου, που μιλούν βαθιά…

  • Να ευχαριστήσουμε θερμά τη δισκογραφική εταιρεία Cobalt Music, για τη διάθεση αρχειακού υλικού και φωτογραφιών της Ρίτας Σακελλαρίου.

Ενορχηστρώσεις και διεύθυνση ορχήστρας: Νίκος Στρατηγός

Παίζουν οι μουσικοί: Νίκος Στρατηγός (πιάνο), Δημήτρης Ρέππας (μπουζούκι), Γιάννης Σταματογιάννης (μπουζούκι), Τάσος Αθανασιάς (ακορντεόν), Κώστας Σέγγης (πλήκτρα), Λάκης Χατζηδημητρίου (τύμπανα), Νίκος Ρούλος (μπάσο), Βαγγέλης Κονταράτος (κιθάρα), Νατάσα Παυλάτου (κρουστά).

Παρουσίαση: Χρήστος Νικολόπουλος, Αθηνά Καμπάκογλου
Σκηνοθεσία: Χρήστος Φασόης
Αρχισυνταξία: Αθηνά Καμπάκογλου
Διεύθυνση παραγωγής: Θοδωρής Χατζηπαναγιώτης – Νίνα Ντόβα
Εξωτερικός παραγωγός: Φάνης Συναδινός
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κώστας Μπαλαχούτης
Στήλη «Μικρό Εισαγωγικό»: Κώστας Μπαλαχούτης
Σχεδιασμός ήχου:
Νικήτας Κονταράτος
Ηχογράφηση – Μίξη ήχου – Master: Βασίλης Νικολόπουλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Λαζαρίδης
Μοντάζ: Χρήστος Τσούμπελης
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Κώστας Λύγδας
Βοηθός αρχισυντάκτη: Κλειώ Αρβανιτίδου
Υπεύθυνη καλεσμένων: Δήμητρα Δάρδα
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Σοφία Καλαντζή
Δημοσιογραφική υποστήριξη: Τζένη Ιωαννίδου
Τραγούδι τίτλων: «Μια Γιορτή»
Ερμηνεία: Γιάννης Κότσιρας
Μουσική: Χρήστος Νικολόπουλος
Στίχοι: Κώστας Μπαλαχούτης
Σκηνογραφία: Ελένη Νανοπούλου
Ενδυματολόγος: Νικόλ Ορλώφ
Διακόσμηση: Βαγγέλης Μπουλάς
Φωτογραφίες: Μάχη Παπαγεωργίου

Δείτε το trailer της εκπομπής