ΕΡΤ2: «Οι σπόροι της Σμύρνης» του Νίκου Πλατύραχου – Η Ορχήστρα Σύγχρονης...

ΕΡΤ2: «Οι σπόροι της Σμύρνης» του Νίκου Πλατύραχου – Η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και η Χορωδία της ΕΡΤ σε μια μοναδική συναυλία στο Ωδείο Αθηνών | Σάββατο 23.09.2023

«Οι σπόροι της Σμύρνης» του Νίκου Πλατύραχου
στην ΕΡΤ2

Η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και η Χορωδία της ΕΡΤ
σε μια μοναδική συναυλία στο Ωδείο Αθηνών 
Μια πρωτότυπη, μουσική, «κινηματογραφική» διαδρομή
από το σμυρναίικο στο ρεμπέτικο και στο λαϊκό
Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023, στις 22:00

Την πρωτότυπη μουσική παράσταση «Οι σπόροι της Σμύρνης» του Νίκου Πλατύραχου, με τη συμμετοχή της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής και της Χορωδίας της ΕΡΤ, θα απολαύσουν σε μαγνητοσκόπηση οι τηλεθεατές στην ΕΡΤ2, το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023, στις 22:00.

Σαν το μουσικό θέμα μιας ταινίας που δεν γυρίστηκε ποτέ, αποτελεί η «κινηματογραφική» διαδρομή από το σμυρναίικο στο ρεμπέτικο και στο λαϊκό που αποτυπώνεται στην πρωτότυπη μουσική παράσταση «Οι σπόροι της Σμύρνης» του Νίκου Πλατύραχου, η οποία δόθηκε στο Ωδείο Αθηνών, τη Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023.

Μία πρωτότυπη σύνθεση που εδράζεται αρχικά, τόσο σε τραγούδια και μουσικές της Σμύρνης, όσο και στη «σπορά» αυτών στην ενδοχώρα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, στη μετεξέλιξή τους δηλαδή στο ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι, έως και την κατάληξη σ’ αυτό που ευρέως ονομάζουμε έντεχνο τραγούδι, μιας διαδρομής δηλαδή, περίπου 40 χρόνων. Η λογική της παράστασης ήταν μία κινηματογραφική αιώρηση στον χωρόχρονο των γεγονότων αυτών, με ανάλογης απόχρωσης ενορχήστρωση για συμφωνική ορχήστρα.

Το έργο, που δημιουργήθηκε από τον συνθέτη για τα σημαντικά έτη 2022-23, επέτειο των 100 χρόνων από την Καταστροφή της Σμύρνης και τη Συνθήκη της Λωζάνης, αποτελείται από δύο μέρη:

Το πρώτο μέρος είναι ορχηστρικό και διαιρείται σε 4 ενότητες (Σμύρνη – Καταστροφή – Ελπίδα – Λιμάνι), όπου τα πρωτότυπα μουσικά θέματα, αλλά και γνώριμες μελωδίες, ακολουθώντας την απόχρωση του κάθε τίτλου, αναδύονται το ένα μετά το άλλο, ή σε ευρηματικές αντιστίξεις (το ένα μέσα στο άλλο, ή σε παράλληλες γραμμές), μέσα και από «γέφυρες» πρωτότυπης μουσικής.

Το δεύτερο μέρος αποτελείται αμιγώς από τραγούδια πρωτότυπα, αλλά και της εν λόγω περιόδου, που ερμηνεύονται από τον διεθνή μας βαρύτονο Τάση Χριστογιαννόπουλο και τη Χορωδία της ΕΡΤ, σφραγίζοντας την παράσταση και ολοκληρώνοντας την επαφή του κοινού μ’ έναν τρόπο πληρέστερο και πιο κοντινό στα ακούσματά της βιωμένης μνήμης του.

Η ερμηνεία του έργου από την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και τη Χορωδία της ΕΡΤ, σε σύμπραξη με το εμβληματικό μουσικό σύνολο POLIS Ensemble, υπό τη διεύθυνση του συνθέτη Νίκου Πλατύραχου, προσφέρει ένα υπέροχο μουσικό αποτέλεσμα, συγκεντρώνοντας με εξαιρετικό τρόπο υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικές δυνάμεις, και αποδίδοντας συγχρόνως φόρο τιμής στη Μικρά Ασία και στους ανθρώπους της.

Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ
Χορωδία της ΕΡΤ
Διδασκαλία χορωδίας: Μιχάλης Παπαπέτρου

Polis Ensemble: Στέφανος Δορμπαράκης (κανονάκι), Αλέξανδρος Καψοκαβάδης (κιθάρες, λαούτο, λαύτα), Μανούσος Κλαπάκης (κρουστά), Γιώργος Κοντογιάννης (λύρα), Νίκος Παραουλάκης (νέυ), Θοδωρής Κουέλης (κοντραμπάσο)

Σολίστ ο Tάσης Χριστογιαννόπουλος
Συμμετέχει η Κλεονίκη Δεμίρη
Διευθύνει ο Νίκος Πλατύραχος

Παραγωγή: ΕΡΤ – Artway Τεχνότροπον
Έτος παραγωγής: 2023

Φωτογραφικό υλικό (Photo credits: Γιώργος Σπανός)

«Οι σπόροι της Σμύρνης» (Photo credits: Γιώργος Σπανός)
«Οι σπόροι της Σμύρνης» (Photo credits: Γιώργος Σπανός)
«Οι σπόροι της Σμύρνης» (Photo credits: Γιώργος Σπανός)
Νίκος Πλατύραχος (Photo credits: Γιώργος Σπανός)
Tάσης Χριστογιαννόπουλος (Photo credits: Γιώργος Σπανός)
Tάσης Χριστογιαννόπουλος (Photo credits: Γιώργος Σπανός)