Η Πρώτη Νύχτα του Φεστιβάλ Proms στο Τρίτο Πρόγραμμα 19.07.2019

Η Πρώτη Νύχτα του Φεστιβάλ Proms στο Τρίτο Πρόγραμμα 19.07.2019

Μεγάλα ευρωπαϊκά μουσικά φεστιβάλ

στο Τρίτο Πρόγραμμα μέσω της EBU

Πρώτη Νύχτα του Φεστιβάλ Proms
Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019, ώρα 21:30

Το Τρίτο Πρόγραμμα, στο πλαίσιο της συνεργασίας με την EBU, προσφέρει στους ακροατές ξεχωριστές μουσικές στιγμές από τα κορυφαία  μουσικά  φεστιβάλ όλης της Ευρώπης.

Ειδικότερα, οι ακροατές του Τρίτου Προγράμματος, την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019 και ώρα 21:30, έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την Πρώτη Νύχτα του Φεστιβάλ Proms -ενός από τα σημαντικότερα φεστιβάλ της Βρετανίας- που ανοίγει μια σεζόν, η οποία περιέχει πρεμιέρες έργων νέων συνθετών, διάσημες ορχήστρες, σημαντικούς μαέστρους, καλλιτέχνες και σύνολα απ’ όλο τον κόσμο.

Τρία σύνολα του BBC, οι BBC Singers, η Συμφωνική Χορωδία και η Συμφωνική Ορχήστρα υπό τη διεύθυνση της Karina Canellakis, συμμετέχουν σ’ αυτή την πρώτη βραδιά στο Royal Albert Hall του Λονδίνου, ανοίγοντας τη συναυλία με την παγκόσμια πρεμιέρα του έργου «Long Is the Journey, Short Is the Memory», που συνέθεσε η Καναδή Zosha Di Castri, με αφορμή την 50ή επέτειο από την προσελήνωση του Apollo 11, το 1969.

Επιστρατεύοντας τις φωνές της Συμφωνικής Χορωδίας του BBC και των BBC Singers, η Di Castri διερευνά τη γοητεία που ασκεί η Σελήνη πάνω μας, χρησιμοποιώντας κείμενα από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι και τις μέρες μας.

Στη συνέχεια, με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τη γέννηση του Henry Wood, ιδρυτή του Φεστιβάλ Proms, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ το παραμυθένιο συμφωνικό ποίημα «Το Χρυσό Αδράχτι» του Αντονίν Ντβόρζακ.

Η Πρώτη Νύχτα των Proms θα ολοκληρωθεί με τη «Γλαγολιτική Λειτουργία» του Λέος Γιάνατσεκ, ένα έργο που αποκαλύπτει όχι μόνο τη σλαβική κληρονομιά του συνθέτη, αλλά και την αγάπη του για την Καμίλα Στόσλοβα, τη γυναίκα με την οποία ήταν ερωτευμένος για περίπου μία δεκαετία.

Παρουσίαση για το Τρίτο Πρόγραμμα: Αλεξάνδρα Γιαλίνη.

Και φέτος, βρεθείτε στις σημαντικότερες μουσικές στιγμές του καλοκαιριού, ακούγοντας Τρίτο Πρόγραμμα. 

Info:

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019, ώρα 21:30

Μεγάλα ευρωπαϊκά μουσικά φεστιβάλ στο Τρίτο Πρόγραμμα μέσω της EBU

Πρώτη Νύχτα του Φεστιβάλ Proms

Live Streaming: webradio.ert.gr/trito

Facebook: https://www.facebook.com/tritoprogramma