«Δείπνο με τον Πλάτωνα» – Νέα εξαιρετική σειρά ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ2 ...

«Δείπνο με τον Πλάτωνα» – Νέα εξαιρετική σειρά ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ2 07-20.05.2019

ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
  Α΄  ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«Δείπνο με τον Πλάτωνα»

(Dinner with Plato)

Από την Τρίτη 7 Μαΐου έως και τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2019 (εκτός Σαββατοκύριακων) και ώρα 10:30, οι τηλεθεατές της ΕΡΤ2 έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν -σε  Α΄ τηλεοπτική μετάδοση– τη νέα εξαιρετική σειρά ντοκιμαντέρ «Δείπνο με τον Πλάτωνα» (Dinner with Plato), παραγωγής  White Fox A.E. 2016-2018.

Ο Πλάτωνας μάς υποδέχεται στο «Συμπόσιό» του και μαγειρεύει μαζί μας αρχαιοελληνικές συνταγές με προϊόντα που ευδοκιμούν στην ελληνική γη αιώνες τώρα.

Μας ταξιδεύει στα νησιά του Αιγαίου και στην Ηπειρωτική Ελλάδα, στην ελληνική γαστρονομία, σε γεύσεις και  αρώματα. Μέσα από την αναβίωση παραδοσιακών τρόπων μαγειρέματος και αρχαιοελληνικών συνταγών, μαθαίνουμε τις καθημερινές συνήθειες, τους μύθους και τις λατρευτικές πρακτικές των αρχαίων Ελλήνων.

Πρόσκληση σ’ ένα γευστικό ταξίδι στον χρόνο, σ’ ένα ταξίδι μύησης στην Ελλάδα του Πλάτωνα, του Σωκράτη, του Αριστοτέλη. Τα μυστικά της αρχαίας ελληνικής κουζίνας αποκαλύπτονται  σ’ ένα ξεχωριστό «Δείπνο με τον Πλάτωνα»  σε μια παραγωγή της εταιρείας White Fox.

Τι έτρωγαν οι αρχαίοι Έλληνες; Τι έτρωγε ο Πλάτωνας;  Δοκιμάζουμε συνταγές από τα αρχαία συμπόσια, όπου το φαγητό και το κρασί έρεε άφθονο, συμμετέχουμε σε Διονυσιακή γιορτή, μοιραζόμαστε αρχαία γνώση, μαγειρεύουμε συνταγές του Αθήναιου, εστιάζουμε στην καλή τροφή, αυτή που κατά τον Ιπποκράτη αποτελούσε το φάρμακο για την καλή υγεία.

Τα μάτια μας γεμίζουν εικόνες από μέρη αγαπημένα των αρχαίων Ελλήνων. Ακρόπολη, Αρχαία Ολυμπία, Σαντορίνη, Κρήτη, Κως, Ρόδος, Αμοργός, Σίφνος, Κύθνος, Νάξος, Χίος, Ψαρά, Φολέγανδρος.

Μια πρόσκληση για ένα «Δείπνο με τον Πλάτωνα», που όλοι θα αποδεχθούμε…

Σκηνοθεσία: Aikaterini Graham, Kostas Romanos.

Σενάριο: Αναστασία Μάνου.

Παραγωγή: White Fox A.E.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 7 Μαΐου 2019, στις 10:30

Επεισόδιο 1ο: «Κρήτη» (Α΄ Μέρος). Στην Κρήτη ταξιδεύουμε στο Ιδαίον Άντρον, μπαίνουμε στη σπηλιά του Κύκλωπα και φτιάχνουμε τυρί, παρακολουθούμε την κατασκευή πήλινων αντικειμένων και δοκιμάζουμε μινωικές γεύσεις, μαγειρεμένες στην κρητική γη με θέα τη Σπιναλόγκα.

Επεισόδιο 2ο: «Κρήτη» (Β΄ Μέρος). Στην Κρήτη δοκιμάζουμε όσπρια και ελαιόλαδο, επισκεπτόμαστε παραδοσιακούς νερόμυλους, διαβάζουμε Αριστοφάνη, αγγίζουμε το αρχαιότερο ελαιόδεντρο του κόσμου και γευόμαστε τον περίφημο κυκεώνα.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τετάρτη 8 Μαΐου 2019, στις 10:30

Επεισόδιο 3ο: «Κρήτη» (Γ΄ Μέρος). Στην Κρήτη διαβάζουμε τις πινακίδες της Γραμμικής Β, μπαίνουμε στα Μινωικά Παλάτια και γευόμαστε αρχαίες συνταγές με μέλι. Επισκεπτόμαστε μελισσοκόμους και διαβάζουμε τα έργα του Αριστοτέλη για να μάθουμε τις θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού.

Επεισόδιο 4ο: «Κρήτη» (Δ΄ Μέρος). Γνωρίζουμε τον Διόνυσο, τον θεό του κρασιού, επισκεπτόμαστε αμπελώνες, βλέπουμε το πιο παλιό πατητήρι στον κόσμο και δοκιμάζουμε το «ομηρικό κρασί του Μάρωνα» μέσα από τη «Φιλοσοφική Λίθο του Ήρωνος».

Διαβάζουμε για την καλλιέργεια του αμπελιού στον Θεόφραστο και στον Πλίνιο και απολαμβάνουμε ομηρικές σκηνές τρύγου και οινοποσίας.

Ημερομηνία μετάδοσης: Πέμπτη 9 Μαΐου 2019, στις 10:30

Επεισόδιο 5ο: «Σαντορίνη». Στη Σαντορίνη, ο Πλάτωνας μάς εισάγει στο μύθο της χαμένης Ατλαντίδας. Μας ταξιδεύει στην Καλντέρα, μας ξεναγεί στο Ακρωτήρι, μας προσφέρει νησιώτικα αρχαιοελληνικά εδέσματα μαγειρεμένα με σύγχρονα υλικά και μας κερνάει σαντορινιό κρασί.

Επεισόδιο 6ο: «Νάξος». Στη Νάξο, επισκεπτόμαστε τον αρχαϊκό ναό της Δήμητρας και του Διονύσου, περιδιαβαίνουμε τα νησιώτικα σοκάκια, παρευρισκόμαστε σε παραδοσιακό γλέντι στην ορεινή Απείρανθο, δοκιμάζουμε ναξιώτικες συνταγές και σπιτικές μαρμελάδες.

Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 10 Μαΐου 2019, στις 10:30

Επεισόδιο 7ο: «Κως». Στην Κω επισκεπτόμαστε το ιερό του Ηρακλή, τον κήπο του Ιπποκράτη και το φημισμένο Ασκληπιείο. Γευόμαστε αρχαίων γεύσεις και πίνουμε κρασί κώτικο!

Επεισόδιο 8ο: «Ρόδος». Στη Ρόδο, εξερευνούμε πολιτιστικούς θησαυρούς, χανόμαστε στη μεσαιωνική πόλη, γευόμαστε δωρικές συνταγές, μεταξύ αυτών μέλι και μελεκούνια, πιταρούδια, λόπια με χοιρινό και τον «εσχαρίτη» που αναφέρει ο Αθήναιος στους Δειπνοσοφιστές.

Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 13 Μαΐου 2019, στις 10:30

Επεισόδιο 9ο: «Αττική» (Α΄ Μέρος). Στην Αθήνα επισκεπτόμαστε την Ακρόπολη, την Πλάκα, την Αρχαία Αγορά. Γευόμαστε αρχαίες αττικές συνταγές με λάδι, σύκα και μέλι.

Επεισόδιο 10ο: «Αττική» (Β΄ Μέρος). Στην Αττική επισκεπτόμαστε το Σούνιο, τον Ναό του Ποσειδώνα, το Μαρκόπουλο και τα Μεσόγεια, ακολουθούμε την πομπή των Παναθηναίων και γευόμαστε συνταγές με ψάρια και θαλασσινά.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 14 Μαΐου 2019, στις 10:30

Επεισόδιο 11ο: «Πελοπόννησος» (Α΄ Μέρος). Στην Πελοπόννησο, επισκεπτόμαστε τις «πολύχρυσες Μυκήνες», το βασίλειο του μυθικού Αγαμέμνονα, το πιο σημαντικό και πιο πλούσιο ανακτορικό συγκρότημα της Ύστερης Εποχής του Χαλκού στην Ελλάδα. Μαθαίνουμε την ιστορία της ελιάς στη Μεσσηνία από τις Πινακίδες της Γραμμικής Β΄ και γευόμαστε γουρουνόπουλο, τσακώνικες μελιτζάνες με φέτα και βασιλικό και λαγοτό.

Επεισόδιο 12ο: «Πελοπόννησος» (Β΄ Μέρος). Επισκεπτόμαστε την Κόρινθο, τον Ακροκόρινθο και την Αρχαία Ολυμπία. Μαθαίνουμε για την αρχή των Ολυμπιακών Αγώνων, τη διατροφή των αθλητών και το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Διός, γνωστό στην αρχαιότητα ως ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου. Δοκιμάζουμε κοτόπουλο με πετιμέζι, φασόλια σέσκουλα και κορινθιακή σταφίδα.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τετάρτη 15 Μαΐου 2019, στις 10:30

Επεισόδιο 13ο: «Αμοργός» (Α΄ Μέρος). Στο νησί του απέραντου γαλάζιου, δίπλα στα απόκρημνα βράχια της Μονής Χοζοβιώτισσας, ατενίζουμε το Αιγαίο. Επισκεπτόμαστε την Αιγιάλη και γευόμαστε χοιρινό με μυρωδικά που φυτρώνουν στις πλαγιές του νησιού, αμοργιανό καλόγερο, μια ευφάνταστη κυκλαδίτικη συνταγή, ξεροτήγανα και παραδοσιακό παστέλι.

Επεισόδιο 14ο: «Αμοργός» (Β΄ Μέρος). Φτάνουμε στον ιστορικό κόλπο των Καταπόλων με τη λιτή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, τις ιστορικές εκκλησίες και τις πανέμορφες παραλίες. Μαγειρεύουμε πατατάτο και φάβα «παντρεμένη»… περιπλανιόμαστε στην πλακόστρωτη «Λόζα» στην ίσως ομορφότερη Χώρα των Κυκλάδων και πίνουμε ψημένη ρακή φτιαγμένη από τους μοναχούς της Χοζοβιώτισσας.

Ημερομηνία μετάδοσης: Πέμπτη 16 Μαΐου 2019, στις 10:30

Επεισόδιο 15ο: «Κύθνος». Επισκεπτόμαστε τον τόπο όπου ζούσαν οι αρχαίοι Δρύοπες, που σήμερα αποτελεί έναν ιδιαίτερο γαστρονομικό προορισμό με συνταγές που ανάγονται στους αρχαίους χρόνους. Γευόμαστε ντόπια εδέσματα, μαθαίνουμε τα μυστικά του χρυσού μελιού της Κύθνου και πίνουμε το πιο γευστικό κρασί!

Επεισόδιο 16ο: «Σίφνος». Στην όμορφη Σίφνο φτιάχνουμε παραδοσιακό σιφνέικο πρωινό, μαθαίνουμε για την καλλιέργεια της γης από τους αρχαίους Σιφνίους, περιδιαβαίνουμε τα λευκόκτιστα σοκάκια, επισκεπτόμαστε τους διάσημους αγγειοπλάστες και γευόμαστε σιφνέικη ρεβιθάδα που αχνίζει βρασμένη μέσα στον ξυλόφουρνο.

Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 17 Μαΐου 2019, στις 10:30

Επεισόδιο 17ο: «Φολέγανδρος». Στο νοτιότερο τμήμα των δυτικών Κυκλάδων, η Φολέγανδρος, ένα μικρό νησάκι, παραμυθένιο, χαμένο στα κύματα του Αιγαίου. Επισκεπτόμαστε το Οικομουσείο Φολεγάνδρου για να δούμε τον τρόπο ζωής μιας αγροτικής μονάδας του παρελθόντος, μπαίνουμε στο περίφημο λεμονόσπιτο και γευόμαστε μακαρούνες, κατσικάκι και ελληνική σαλάτα!

Επεισόδιο 18ο: «Χίος» (Α΄ Μέρος). Η Χίος είναι πασίγνωστη για τα Μαστιχοχώρια της, τον εύφορο της κάμπο, τις καστροπολιτείες, τις εκκλησιές και τις βαθυγάλαζες θάλασσές της. Γευόμαστε χιώτικο μανταρίνι, παραδοσιακές συνταγές και πίνουμε τον οίνο της Αριουσίας χώρας, το κρασί του Ομήρου.

Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 20 Μαΐου 2019, στις 10:30

Επεισόδιο 19ο: «Χίος» (Β΄ Μέρος). Το ταξίδι μας στο νησί της Χίου συνεχίζεται σήμερα και είναι αφιερωμένο στη μαστίχα. Θα περιηγηθούμε στα περίφημα Μαστιχοχώρια, θα δούμε πώς μαζεύεται η μαστίχα και θα μάθουμε όλα τα μυστικά για την ιστορία και τη χρήση της ανά τους αιώνες.

Επεισόδιο 20ό (τελευταίο): «Ψαρά». Στο ηρωικό νησί των Ψαρών μαθαίνουμε την ένδοξη Ιστορία μας και με τη συντροφιά των φιλόξενων κατοίκων τρώμε θυμαρίσιο μέλι εξαιρετικής ποιότητας, φτιάχνουμε κουφωτά ζυμαρικά, αστακομακαρονάδα και άσπρο γλυκό.