ΕΡΤ1 – ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ «Αφιέρωμα στον Πειραιά» (Α΄ Μέρος) 28.06.2020

ΕΡΤ1 – ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ «Αφιέρωμα στον Πειραιά» (Α΄ Μέρος) 28.06.2020

 ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

«Προσωπικά»

Με την Έλενα Κατρίτση
Αφιέρωμα στον Πειραιά (Α΄ Μέρος)
«Ιστορίες του λιμανιού»
Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 28 Ιουνίου 2020, στις 16:00

Τα λιμάνια έχουν τους δικούς τους κανόνες. Απλόχερα μοιράζουν άλλοτε μεγάλες χαρές κι άλλοτε ανείπωτη θλίψη. Αν το λιμάνι είχε φωνή θα στέναζε από τα δάκρυα και τον ιδρώτα των ανθρώπων που έζησαν εδώ μικρές αλλά και μεγάλες στιγμές της ζωής τους. Από την Τρούμπα και το Πασαλιμάνι μέχρι την ακτή Μιαούλη κι από το Μικρολίμανο και την Καστέλλα ώς την Αγιά Σοφιά, Πειραιώτες διασταυρώνουν τα βήματά τους πριν χαθούν βιαστικά σε δρόμους, γειτονιές και πλατείες… Εκεί όπου έχουν μάθει να στεγάζουν τις σκέψεις και τα όνειρά τους.

Επίμονα ξεπηδούν σήμερα οι αναμνήσεις, ακόμα κι αν ελάχιστα έχουν μείνει να θυμίζουν τις εποχές των παιδικών χρόνων. Διαφορετικές οι διαδρομές των ανθρώπων που θα μας οδηγήσουν στις γωνιές αυτής της πόλης.

Ο Λευτέρης Γιοβανίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου, η Ειρήνη Νταϊφά, κόρη του αείμνηστου Σταύρου Νταϊφά, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Stavros Daifas Maritime Corporation S.A., εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Πολιτισμού και πρόεδρος της Ναυτιλιακής Λέσχης, ο Στέφανος Μίλεσης, πρόεδρος της Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς, ο Νίκος Μπελαβίλας, καθηγητής Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, η Ευαγγελία Μπαφούνη, ιστορικός και διευθύντρια Πολιτισμού του δήμου Πειραιά, η Ελένη Κυραμαργιού, ιστορικός, ο Γιάννης Παλούμπης, ναύαρχος (ε.α.) και συγγραφέας, ο Σπύρος Τσαγκαράτος, αρχιτέκτονας-πολεοδόμος, ο Λευτέρης Λαζάρου, σεφ, ο Μιχάλης Σκεντερίδης, οργανοκατασκευαστής, ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, μελετητής του ρεμπέτικου τραγουδιού, ο Στέλιος Περπινιάδης, εγγονός του θρυλικού ρεμπέτη, ο Βασίλης Πισιμίσης, συγγραφέας και ο Πέτρος Ξανθόπουλος, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, σε ένα μεγάλο αφιέρωμα για την πόλη του Πειραιά, μιλούν για την ιστορία του και μοιράζονται μαζί μας μνήμες, σκέψεις και όνειρα.

Κάθε γειτονιά, κάθε σπίτι, κάθε Πειραιώτης και μια άλλη ιστορία. Δεν έχει σημασία ούτε ποιος είναι, ούτε από ποια περιοχή έρχεται, ούτε τι αναζητεί να βρει! Όλοι συμφωνούν, ότι σ’ αυτή την πόλη, όλα αρχίζουν και τελειώνουν στο ίδιο σημείο. Εκεί όπου βρίσκεται η καρδιά τους: στο λιμάνι του Πειραιά!

Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Έλενα Κατρίτση

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Ρουμπής

Διεύθυνση φωτογραφίας: Kώστας Τριανταφύλλου