ΕΡΤ2 – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΤΡΟΜΟ «Διδακτορική διατριβή» του Αλεχάντρο Ανεμάμπαρ ...

ΕΡΤ2 – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΤΡΟΜΟ «Διδακτορική διατριβή» του Αλεχάντρο Ανεμάμπαρ 16.02.2019

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΤΡΟΜΟ 
ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ
Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«Διδακτορική διατριβή»

(Tesis / Thesis)

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019, στις 00:30

Θρίλερ, παραγωγής Ισπανίας 1996.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Αλεχάντρο Ανεμάμπαρ

Παίζουν: Άνα Τόρεντ, Εδουάρδο Νοριέγα, Φέλε Μαρτίνεθ

Διάρκεια: 125΄

Υπόθεση: Η Άνχελα είναι φοιτήτρια στην Ακαδημία Κινηματογράφου της Μαδρίτης. Στην έρευνά της για να συγκεντρώσει υλικό για τη διπλωματική της – «Tesis» (από όπου και ο τίτλος της ταινίας) με θέμα τη βία στο σινεμά, βρίσκει τον καθηγητή της νεκρό, σε μια αίθουσα προβολής, και θα κλέψει την ταινία που αυτός παρακολουθούσε, η οποία καταγράφει ένα απεχθές έγκλημα.

Σταδιακά «κυκλώνεται» επικίνδυνα από ανθρώπους εθισμένους στην ακραία βία. Συνεργάζεται με τον Τσέμα, έναν συμφοιτητή της, ο οποίος διατηρεί μία συλλογή από ταινίες βίας και πορνογραφίας. Καθώς βλέπει την ταινία με τον Τσέμα, ανακαλύπτει ότι πρόκειται για ένα «snuff film» (ερασιτεχνική ταινία με ζωντανή καταγραφή δολοφονίας) με πρωταγωνίστρια μια φοιτήτρια, που είχε δεσμό με τον συμφοιτητή τους Μπόσκο.

Αναζητώντας την προέλευση της κασέτας, η Άνχελα και ο Τσέμα βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε έναν επικίνδυνο κύκλο μυστηρίου και αίματος.

Η «Διδακτορική διατριβή» (Tesis) είναι το πρώτο ισπανικό θρίλερ που γνωρίζει διεθνή επιτυχία για το πρωτότυπο θέμα και γραφή του. Φέρνει στο προσκήνιο τα «Snuff Movies» (είδος απαγορευμένων ταινιών που μπροστά στην κάμερα άνθρωποι βασανίζονται και στη συνέχεια χάνουν τη ζωή τους με απάνθρωπο τρόπο), καθώς η πρωταγωνίστρια αποφασίζει να ερευνήσει τον θρύλο τους και να μάθει κατά πόσον πρόκειται για πραγματικούς φόνους.

Η ταινία έχει κερδίσει 15 βραβεία σε διάφορα κινηματογραφικά φεστιβάλ, μεταξύ αυτών:

-Βραβείο Γκόγια Καλύτερης Ταινίας 1997
-Βραβείο Γκόγια Καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού (Φέλε Μαρτίνεθ) 1997
-Βραβείο Γκόγια Καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη (Αλεχάντρο Ανεμάμπαρ)
-Βραβείο Γκόγια Καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου (Αλεχάντρο Αμενάμπαρ)