ΕΡΤ2 – Άνθρωποι και ιστορίες: «722 ΤΜΧ» 29.05.2017

ΕΡΤ2 – Άνθρωποι και ιστορίες: «722 ΤΜΧ» 29.05.2017

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

«722 ΤΜΧ»

Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 29 Μαΐου 2017, στις 21:00

Τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2017 και ώρα 21:00, στο πλαίσιο της εκπομπής «Άνθρωποι και ιστορίες», που επιμελείται και παρουσιάζει η Μαρία Κουφοπούλου, οι τηλεθεατές της ΕΡΤ2 έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το ντοκιμαντέρ «722 ΤΜΧ (ΤΑΓΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ)» του Γιάννη Κουφονίκου.

Τον Ιούνιο του 2016, ο Άγγλος φοιτητής Κρίστι Κέλι (Christy Kelly) επισκέφτηκε την πόλη της Αλεξάνδρειας στη Βόρεια Ελλάδα και το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Ανοικτού Τύπου.

Το ντοκιμαντέρ καταγράφει τις εμπειρίες του από την επαφή του με τους υπεύθυνους της λειτουργίας του Κέντρου και, φυσικά, από τη συνάντησή του με τους πρόσφυγες. Οι ΜΚΟ που δρουν στο στρατόπεδο και ιδιαίτερα η συμβολή του Ελληνικού Στρατού στη δημιουργία και λειτουργία του Κέντρου Φιλοξενίας, του άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις.

Οι ίδιοι οι πρόσφυγες μιλούν για την αγωνία τους για το μέλλον και εκδηλώνουν την ευγνωμοσύνη τους, ευχαριστώντας τον ντόπιο πληθυσμό για τη φιλοξενία και την αλληλεγγύη που τους έδειξαν.

Δυστυχώς, κρούσματα ξενοφοβίας και ρατσισμού εμφανίστηκαν το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου κατά την εγγραφή των προσφυγόπουλων στα σχολεία, αμαυρώνοντας την εικόνα της πόλης.

Καλεσμένοι της Μαρίας Κουφοπούλου στο στούντιο είναι ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ημαθίας Διονύσης Διαμαντόπουλος, ο υπεύθυνος για την παραγωγή του ντοκιμαντέρ Γιώργος Σπυρίδης, ενώ μέσω Skype μιλούν ο Κρίστι Κέλι και ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Γιάννης Κουφονίκος.

Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Μαρία Π. Κουφοπούλου.

Σκηνοθεσία: Πέτρος Τούμπης.

Διεύθυνση παραγωγής: Θοδωρής Χατζηπαναγιώτης.