ΕΡΤ2 – ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ «Χρόνια Πολλά» 25.07.2020

ΕΡΤ2 – ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ «Χρόνια Πολλά» 25.07.2020

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«Χρόνια Πολλά»
(Happy Birthday)
Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 25 Ιουλίου 2020, στις 23:45

Δράμα, συμπαραγωγής Ελλάδας-Κύπρου-Γαλλίας-Γερμανίας 2017.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Χρίστος Γεωργίου.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Γιαννέλης.

Μοντάζ: Αλίκη Παναγή.

Ήχος: Ντίνος Κίττου.

Μουσική: Κωνσταντής Παπακωνσταντίνου.

Σκηνικά: Μιχάλης Σαμιώτης.

Κοστούμια: Μαρία Καραπούλιου.

Μακιγιάζ: Γιάννης Παμούκης.

Παίζουν: Νεφέλη Κουρή, Δημήτρης Ήμελλος, Μυρτώ Αλικάκη, Βασίλης Μαγουλιώτης.

Διάρκεια: 90΄

Υπόθεση: Κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας, η Μαργαρίτα 16 χρόνων πλησιάζει την κλούβα των ΜΑΤ.

Μέσα στην κλούβα ο Γιώργος, ο πατέρας της Μαργαρίτας, ετοιμάζεται να σβήσει τα κεράκια της τούρτας των γενεθλίων του, με τους άλλους συνάδελφους τριγύρω του να τραγουδάνε «Χρόνια Πολλά».

Μια μολότοφ τους προλαβαίνει. Σκάει πάνω στην κλούβα και την τυλίγει μέσα στης φλόγες. Τα ΜΑΤ αρπάζουν κράνη και ασπίδες και πετιούνται έξω. Ο Γιώργος ανάμεσά τους. Για μια στιγμή πριν τη χάσει μέσα στα δακρυγόνα αναγνωρίζει τη Μαργαρίτα, που τρέχει να φύγει.

Εκείνο το βράδυ ο Γιώργος, η Μαργαρίτα και η μητέρα της η Σοφία, όλοι παραδέχονται κάτι που ήξεραν εδώ και καιρό, ότι η σχέση πατέρα και κόρης έχει φτάσει σε επικίνδυνα άκρα.

Για να προστατέψει την κόρη της από τις ταραχές αλλά και για να δώσει μία ακόμα ευκαιρία στη σχέση της με τον πατέρα της, η Σοφία στέλνει τον Γιώργο και τη Μαργαρίτα στο εξοχικό τους για λίγες μέρες, πιστεύοντας πως ότι και να γίνει τίποτα δεν μπορεί να είναι χειρότερο απ’ αυτό που συμβαίνει στην πόλη.

Στο σπίτι των καλοκαιρινών διακοπών τους, με τις τόσες οικογενειακές αναμνήσεις και μακριά από τις ταραχές, θα υπάρξουν στιγμές που πατέρας και κόρη θα έρθουν πιο κοντά. Αλλά αυτές δεν θα είναι αρκετές για να σταματήσουν τη βία της αντιπαράθεσης που έχουν υιοθετήσει.

Μόνο όταν φτάσουν στα όριά τους και δουν μέσα από τα μάτια του άλλου τους εαυτούς τους, θα καταλάβουν ότι η βία μόνο βία μπορεί να δημιουργήσει.

Αυτό που θα τους σώσει είναι ότι τη στιγμή που πραγματικά ο ένας θα χρειαστεί τον άλλον, θα εγκαταλείψουν τους ρόλους που τους έχουν εγκλωβίσει σε μια σχέση αντιπαράθεσης και θα βοηθήσουν ο ένας τον άλλο.

Το «Χρόνια Πολλά» είναι μια ιστορία πατέρα και κόρης που έχουν παγιδευτεί σε ρόλους που τους έχουν κάνει εχθρούς, ενώ κατά βάθος αγαπιούνται και δεν θέλουν να είναι σε πόλεμο ο ένας με τον άλλο.

Παρόλο το αρχικό φόντο των ταραχών, η ιστορία στηρίζεται στις ανθρώπινες σχέσεις της οικογένειας.

Παρατηρώντας την ιδιαίτερη σχέση του Γιώργου και της Μαργαρίτας βλέπουμε δύσκολες αλλά και κωμικές στιγμές, με πολύπλοκα συναισθήματα που πάνω απ’ όλα εκφράζουν την ανθρώπινη διάσταση της ιστορίας μας.