ΕΡΤ2 – ΕΝΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ «Λίμνη Μπελέτσι» 17.02.2017

ΕΡΤ2 – ΕΝΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ «Λίμνη Μπελέτσι» 17.02.2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 ΝΕΑ ΕΚΠΟΜΠΗ

«ΕΝΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ»

«Λίμνη Μπελέτσι» (1)

Ελάτε να γνωρίσουμε -και να ξαναθυμηθούμε- τον πρώτο νομό της χώρας. Τον πιο πυκνοκατοικημένο αλλά ίσως και τον λιγότερο χαρτογραφημένο.

Η Αττική είναι όλη η Ελλάδα υπό κλίμακα. Έχει βουνά, έχει θάλασσα, παραλίες και νησιά, έχει λίμνες και καταρράκτες, έχει σημαντικές αρχαιότητες, βυζαντινά μνημεία και ασυνήθιστα μουσεία, κωμοπόλεις και γραφικά χωριά και οικισμούς, αρχιτεκτονήματα, φρούρια, κάστρα και πύργους, έχει αμπελώνες, εντυπωσιακά σπήλαια, υγροτόπους και υγροβιότοπους, εθνικό δρυμό.

Έχει όλα εκείνα που αποζητούμε σε απόδραση -έστω διημέρου- και ταξιδεύουμε ώρες μακριά από την πόλη για να απολαύσουμε.

Η νέα εκπομπή «Εντός Αττικής», προτείνει αποδράσεις -τι άλλο;- εντός Αττικής.

Περίπου 30 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας υπάρχουν μέρη που δημιουργούν στον τηλεθεατή-επισκέπτη την αίσθηση ότι βρίσκεται ώρες μακριά από την πόλη. Μέρη που μπορεί να είναι δύο βήματα από το σπίτι του ή σε σχετικά κοντινή απόσταση και ενδεχομένως να μην έχουν πέσει στην αντίληψή του ότι υπάρχουν.

Εύκολα προσβάσιμα και με το ελάχιστο οικονομικό κόστος, καθοριστική παράμετρος στον καιρό της κρίσης, για μια βόλτα, για να ικανοποιήσουμε την ανάγκη για αλλαγή παραστάσεων.

Τα επεισόδια της σειράς σαν ψηφίδες συνθέτουν ένα μωσαϊκό, χάρη στο οποίο αποκαλύπτονται γνωστές ή  πλούσιες φυσικές ομορφιές της Αττικής.

 Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017, στις 14:15

 Εκπομπή 9η: «Σαλαμίνα»

«Λίμνη Μπελέτσι» (2)

Αν θέλεις να πάς σε νησί και να μη χάσεις χρόνο στο δρομολόγιο με το πλοίο, ιδού η πρόταση: απόδραση στη Σαλαμίνα. Γρήγορη, εύκολη, οικονομική και ενδιαφέρουσα. Η απόσταση Πέραμα-Παλούκια διαρκεί μόλις 15΄ λεπτά. Η Σαλαμίνα είναι προορισμός προς ανακάλυψη. Ανάμεσα στα σύγχρονα κτίρια του κεντρικού αστικού πυρήνα της ανθίστανται στο χρόνο κτίρια μιας άλλης εποχής.

Η ομορφιά της πόλης της Σαλαμίνας ήταν εφάμιλλη εκείνης του Πόρου και των Σπετσών, έχουν να λένε οι ντόπιοι. Και το αντιλαμβάνεσαι μόνο όταν περπατήσεις στα στενά της. Εκεί, ανάμεσα σε ψηλά κτίρια και κουκλίστικα σπιτάκια με κεραμοσκεπές θα ξετρυπώσεις το ναό του Αγίου Δημητρίου και θα δεις το τάμα του Καραϊσκάκη αλλά και τον τάφο του Ρουμελιώτη αρχιστράτηγου. Τα κοντινά στην πόλη Σελήνια είναι χαρακτηριστικό δείγμα παραθαλάσσιου οικισμού της Σαλαμίνας με καλοδιατηρημένα παλαιά σπίτια και αρχοντικά. Μια βόλτα μέχρι την περιοχή της Μονής Φανερωμένης θα σε ανταμείψει με εναλλαγές χρωμάτων και εικόνων. Εκεί στέκει μονάχο το διοικητήριο του παλαιού ναυστάθμου, ένα λιτό κτίριο αιγαιοπελαγίτικης αισθητικής, στο οποίο πέρασε μεγάλες περιόδους της ζωής του ο πέντε φορές υποψήφιος για Νόμπελ Λογοτεχνίας Άγγελος Σικελιανός και στις μέρες μας λειτουργεί ως μουσείο αφιερωμένο στον λυρικό ποιητή και εμπνευστή της «Δελφικής ιδέας». Ως νησί η Σαλαμίνα,  είναι μεγάλο και πυκνοκατοικημένο. Δεν του φαίνεται όμως, διότι τα οικιστικά σύνολα έχουν διασπορά. Έχει πάντως τον μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου της δυτικής Αττικής, το δάσος των Κανακίων. Η ημερήσια επίσκεψη αρκεί για να πάρεις  μια πρώτη γεύση από τη γενέτειρα του Ευρυπίδη, την Κόλουρι της αρχαιότητας. Κι αν πας καλοκαίρι, έχει παραλίες προς ανακάλυψη.

Επιμέλεια-παρουσίαση: Χρήστος Ν.Ε. Ιερείδης.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Γκάβαλος.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Διονύσης Πετρουτσόπουλος.

Ηχοληψία: Κοσμάς Πεσκελίδης.

Διεύθυνση παραγωγής: Ζωή Κανελλοπούλου.

Παραγωγή: Άννα Κουρελά – View Studio.

«Λίμνη Μπελέτσι» (3)