ΕΡΤ2 – ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ «Γιώργος Σκαμπαρδώνης» 07.01.2018

ΕΡΤ2 – ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ «Γιώργος Σκαμπαρδώνης» 07.01.2018

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ
ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ 

Σειρά ντοκιμαντέρ που αναφέρεται σε σημαντικούς Έλληνες συγγραφείς, παρουσιάζοντας τη ζωή και το έργο τους σε σχέση με την ιστορική και κοινωνική πραγματικότητα  της εποχής τους.  Η σειρά έχει μια επιτυχημένη πορεία αρκετών ετών και πέρα από τις τηλεοπτικές μεταδόσεις, μετέχει ενεργά στην κοινωνία και την πνευματική ζωή της χώρας. Συχνά γίνονται προβολές και επετειακές εκδηλώσεις με θέματα της σειράς σε διάφορα ιδρύματα, σχολεία, πολιτιστικούς και πνευματικούς φορείς, τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια.

Επιπλέον, πολλές πανεπιστημιακές σχολές στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, έχουν αντίγραφα της σειράς για διδακτικούς λόγους.

Η ΕΡΤ, χάρη στη σειρά, έχει μια «ζωντανή» βιβλιοθήκη Ελλήνων συγγραφέων με διαχρονική αξία. Αρκετά απ’ αυτά τα ντοκιμαντέρ έχουν προβληθεί σε ελληνικά και ξένα φεστιβάλ και έχουν βραβευτεί.

Το 2010, η Βουλή των Ελλήνων σε συνεργασία με την ΕΡΤ, για να τιμήσει τον Γιάννη Ρίτσο, προσέφερε το αντίστοιχο ντοκιμαντέρ της σειράς σε πολυτελή έκδοση σε βουλευτές, υπουργούς, πρέσβεις, γενικούς γραμματείς και άλλους ανώτερους δημόσιους υπαλλήλους.

Το υψηλό κύρος της εκπομπής πιστοποιείται και από την απόφαση της  UNESCO, με αφορμή το «Έτος Καβάφη» το 2013, να επιλέξει το ντοκιμαντέρ της σειράς για τον Αλεξανδρινό ποιητή να παρουσιαστεί στις Εθνικές Επιτροπές όλων των κρατών-μελών της.

Πέρα απ’ αυτά, η σειρά έγινε αντικείμενο και δύο διδακτορικών διατριβών! Πριν λίγα χρόνια από τον μεταπτυχιακό φοιτητή του Καποδιστριακού, Αλέξανδρο Παπαθανασίου και πέρσι από τον μεταπτυχιακό φοιτητή του Πανεπιστημίου της Ρώμης, Jacopo Mosesso.

Ο φετινός κύκλος περιλαμβάνει 14 θέματα, με κλασικούς και νεότερους συγγραφείς αλλά και συγγραφείς της γενιάς του ’70.

Συγκεκριμένα, ένα μεγάλο αφιέρωμα για τον Διονύσιο Σολωμό (που φέτος συμπληρώνονται 160 χρόνια από το θάνατό του και την επόμενη χρονιά 220 χρόνια από τη γέννησή του), καθώς και από ένα ντοκιμαντέρ για τους Γιώργο Θεοτοκά, Αλέξη Σεβαστάκη, Κώστα Ταχτσή, Νίκο Τσιφόρο, Γιώργο Σκαμπαρδώνη, Φίλιππο Δρακονταειδή, Αντώνη Φωστιέρη, Άρη Δικταίο, Κώστα Παπαγεωργίου, Γιώργο Πρατικάκη και Κώστα Μαυρουδή.

Ημερομηνία μετάδοσης: Kυριακή 7 Ιανουαρίου 2018, στις 18:00
«Γιώργος Σκαμπαρδώνης»

Skabardonis_01

Ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1953 και σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Ζει μονίμως στη Θεσσαλονίκη, από την καθημερινότητα της οποίας, όπως και από την πρόσφατη Ιστορία της, αντλεί και το υλικό για τα αφηγήματά του. Είναι πολυγραφότατος και ασχολείται με επιτυχία τόσο με το διήγημα όσο και με το μυθιστόρημα. Εργάστηκε σε εφημερίδες, στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση. Υπήρξε διευθυντής της εφημερίδας «Θεσσαλονίκη» και του ένθετου «Πανσέληνος» της «Κυριακάτικης Μακεδονίας», το οποίο τιμήθηκε το 2000 με το ευρωπαϊκό βραβείο «European Newspaperdesign». Συνεργάστηκε δύο χρόνια με την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» και το τελευταίο διάστημα με «Τα Νέα».

Υπήρξε διευθυντής στα περιοδικά «Θ-97» (βραβείο Ιπεκτσί), «Τάμαριξ» και «Χίλια Δέντρα». Επίσης συνεργάστηκε και με τα περιοδικά «Εντευκτήριο», «Ο Παρατηρητής», «Παραφυάδα» και «Τραμ».

Η συλλογή διηγημάτων του «Η στενωπός των υφασμάτων» τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος το 1993, ενώ το 2004 πήρε το Βραβείο Διηγήματος του περιοδικού «Διαβάζω».  Το 2010 τιμήθηκε με το Βραβείο του Ιδρύματος Μπότση. Το 2012 έλαβε το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών «Πέτρος Χάρης» για το βιβλίο του «Περιπολών περί πολλών τυρβάζω».

Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά, τα ολλανδικά, τα τσέχικα, τα ουγγρικά κ.ά.

Διετέλεσε πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΡΤ3 και διευθυντής του καλλιτεχνικού τμήματος του Ραδιοφωνικού Σταθμού 102 Fm της ΕΡΤ3.

Στο ντοκιμαντέρ μιλούν –με σειρά εμφάνισης- ο συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης, ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, ο καθηγητής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο ΑΠΘ, Δημήτρης Κόκορης, ο καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος στο ΑΠΘ, Ανδρέας Καρακίτσιος, ο συγγραφέας-εκδότης Ντίνος Σιώτης και ο συγγραφέας-εκδότης-κριτικός Περικλής Σφυρίδης.

Σκηνοθεσία-κείμενο-εκτελεστής παραγωγός: Τάσος Ψαρράς.

Αρχισυνταξία: Τάσος Γουδέλης.

Αφήγηση: Κώστας Καστανάς.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωστής Παπαναστασάτος.

Μουσική τίτλων: Γιάννης Σπυρόπουλος – Μπαχ.

Ηχοληψία: Θόδωρος Ζαχαρόπουλος.

Μοντάζ: Κοσμάς Φιλιούσης.

Αερολήψεις: Κώστας Οικονομίδης.