ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ
ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ
Σειρά ντοκιμαντέρ που αναφέρεται σε σημαντικούς Έλληνες συγγραφείς, παρουσιάζοντας τη ζωή και το έργο τους σε σχέση με την ιστορική και κοινωνική πραγματικότητα της εποχής τους. Η σειρά έχει μια επιτυχημένη πορεία αρκετών ετών και πέρα από τις τηλεοπτικές μεταδόσεις, μετέχει ενεργά στην κοινωνία και την πνευματική ζωή της χώρας. Συχνά γίνονται προβολές και επετειακές εκδηλώσεις με θέματα της σειράς σε διάφορα ιδρύματα, σχολεία, πολιτιστικούς και πνευματικούς φορείς, τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια.
Επιπλέον, πολλές πανεπιστημιακές σχολές στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, έχουν αντίγραφα της σειράς για διδακτικούς λόγους.
Η ΕΡΤ, χάρη στη σειρά, έχει μια «ζωντανή» βιβλιοθήκη Ελλήνων συγγραφέων με διαχρονική αξία. Αρκετά απ’ αυτά τα ντοκιμαντέρ έχουν προβληθεί σε ελληνικά και ξένα φεστιβάλ και έχουν βραβευτεί.
Το 2010, η Βουλή των Ελλήνων σε συνεργασία με την ΕΡΤ, για να τιμήσει τον Γιάννη Ρίτσο, προσέφερε το αντίστοιχο ντοκιμαντέρ της σειράς σε πολυτελή έκδοση σε βουλευτές, υπουργούς, πρέσβεις, γενικούς γραμματείς και άλλους ανώτερους δημόσιους υπαλλήλους.
Το υψηλό κύρος της εκπομπής πιστοποιείται και από την απόφαση της UNESCO, με αφορμή το «Έτος Καβάφη» το 2013, να επιλέξει το ντοκιμαντέρ της σειράς για τον Αλεξανδρινό ποιητή να παρουσιαστεί στις Εθνικές Επιτροπές όλων των κρατών-μελών της.
Πέρα απ’ αυτά, η σειρά έγινε αντικείμενο και δύο διδακτορικών διατριβών! Πριν λίγα χρόνια από τον μεταπτυχιακό φοιτητή του Καποδιστριακού, Αλέξανδρο Παπαθανασίου και πέρσι από τον μεταπτυχιακό φοιτητή του Πανεπιστημίου της Ρώμης, Jacopo Mosesso.
Ο φετινός κύκλος περιλαμβάνει 14 θέματα, με κλασικούς και νεότερους συγγραφείς αλλά και συγγραφείς της γενιάς του ’70.
Συγκεκριμένα, ένα μεγάλο αφιέρωμα για τον Διονύσιο Σολωμό (που φέτος συμπληρώνονται 160 χρόνια από το θάνατό του και την επόμενη χρονιά 220 χρόνια από τη γέννησή του), καθώς και από ένα ντοκιμαντέρ για τους Γιώργο Θεοτοκά, Αλέξη Σεβαστάκη, Κώστα Ταχτσή, Νίκο Τσιφόρο, Γιώργο Σκαμπαρδώνη, Φίλιππο Δρακονταειδή, Αντώνη Φωστιέρη, Άρη Δικταίο, Κώστα Παπαγεωργίου, Γιώργο Πρατικάκη και Κώστα Μαυρουδή.
Ημερομηνία μετάδοσης: Kυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018, στις 18:00
«Μανόλης Πρατικάκης»
Ο Μανόλης Πρατικάκης γεννήθηκε στο Μύρτο Ιεράπετρας το Σεπτέμβριο του 1943. Είναι ποιητής και ψυχίατρος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Εμφανίστηκε στα Γράμματα τη δεκαετία του 1970, δημοσιεύοντας τα πρώτα πονήματά του σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά. Έχει γράψει 18 ποιητικές συλλογές, κριτικά κείμενα, διηγήματα και άρθρα. Η ποίηση του Πρατικάκη έχει άμεσες και έμμεσες αναφορές για τη γενέτειρά του την Κρήτη.
Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Ο συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος έχει μελοποιήσει ποιήματα του Πρατικάκη που περιλαμβάνονται στο δίσκο του «Αθέατος σφυγμός», καθώς επίσης και στο συμφωνητικό έργο «Η συμφωνία της ίασης».
Το 1999 με το έργο του «Η κοίμηση και η ανάσταση των σωμάτων του Δομήνικου» εκπροσώπησε την Ελλάδα για το Ευρωπαϊκό Αριστείο Λογοτεχνίας.
Το 2003 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για την ποιητική του συλλογή «Το νερό».
Το 2008 βραβεύτηκε από την Παγκρήτια Ένωση και το 2012 από την Ακαδημία Αθηνών, για το σύνολο του έργου του.
Αρχισυνταξία: Τάσος Γουδέλης.
Ηχοληψία: Ανδρέας Γκόβας.
Αφήγηση: Κώστας Καστανάς.
Φωτογραφία-μοντάζ: Ξενοφών Βαρδαρός.
Παραγωγή: Τάσος Ψαρράς.
Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Βαρδαρός.