ΕΡΤ2 – Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ «57η Μπιενάλε Βενετίας» – Α΄ Μέρος...

ΕΡΤ2 – Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ «57η Μπιενάλε Βενετίας» – Α΄ Μέρος 27.09.2017

ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ

Με την Κατερίνα Ζαχαροπούλου

«57η Μπιενάλε Βενετίας» – Α΄ Μέρος

Ημερομηνία μετάδοσης: Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017, στις 21:00

Η «Εποχή των εικόνων» παρουσιάζει σε δύο συνεχόμενες εκπομπές την 57η Μπιενάλε Βενετίας  και καταγράφει την κεντρική ιδέα που βασίζεται στον τίτλο της «Viva Arte Viva». Μέσα από εθνικές συμμετοχές -ανάμεσά τους  και κυρίως την ελληνική συμμετοχή- γνωστούς   καλλιτέχνες που μιλούν για τα έργα τους, την κεντρική έκθεση που αποκαλύπτει το περιεχόμενο και το νόημα του τίτλου, την Αρσενάλε και το εξαιρετικό  Ιταλικό Περίπτερο, η εκπομπή καταφέρνει να φέρει κοντά μας το πιο διάσημο και εμβληματικό γεγονός για την Τέχνη, που είναι η Μπιενάλε Βενετίας.

Γιώργος Δρίβας, Κατερίνα Ζαχαροπούλου
Γιώργος Δρίβας, Κατερίνα Ζαχαροπούλου

Στην πρώτη από τις δύο εκπομπές που είναι αφιερωμένες στην 57η Μπιενάλε Βενετίας, η Κατερίνα Ζαχαροπούλου συναντά στο Ελληνικό Περίπτερο τον Γιώργο Δρίβα, ο οποίος μας εκπροσωπεί με το έργο του «Εργαστήριο Διλημμάτων». Συνομιλούν για την επιλογή του έργου στην παρούσα συγκυρία για τη χώρα και τον κόσμο, το νόημα, καθώς  και τις προθέσεις του καλλιτέχνη για τη θεματική που διάλεξε. Επίσης, για το έργο μιλά ο επιμελητής της έκθεσης, Ορέστης Ανδρεαδάκης.

Ακόμη, στην εκπομπή μιλά η Τρέισι Μόφατ, που εκπροσωπεί την Αυστραλία με το έργο «My Horizon», δίνοντας έμφαση σε ζητήματα και έννοιες, όπως η μετανάστευση, η ταυτότητα, ο Ξένος, καθώς και του τρόπου παρουσίασής τους από τα ΜΜΕ.

Olaffur Elliasson, Κατερίνα Ζαχαροπούλου
Olaffur Elliasson, Κατερίνα Ζαχαροπούλου

Ο Δανός καλλιτέχνης Olaffur Elliasson μιλά στην Κατερίνα Ζαχαροπούλου για το Εργαστήριο που έχει στήσει μέσα στην Μπιενάλε υπό τον τίτλο «Green Light», ένα σχόλιο για την άδεια εισόδου σε χώρες, κοινότητες, καθώς και για τους τρόπους επιβίωσης. Καλεί σ’ αυτό το Εργαστήριο μετανάστες, πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και φοιτητές να συνεργαστούν για την παραγωγή φωτιστικών, των οποίων το συμβολισμό μας εξηγεί.

Στη συνέχεια, παρουσιάζονται τα έργα του Κεντρικού Περιπτέρου, όπoυ και η έκθεση «Viva Arte Viva», που επιμελήθηκε η διευθύντρια της Μπιενάλε, Christine Macel.

Τέλος, η εκπομπή παρουσιάζει ακόμη μερικά Εθνικά Περίπτερα που συζητήθηκαν, με κυριότερο το Γερμανικό Περίπτερο, το οποίο τιμήθηκε φέτος με το «Χρυσό Λέοντα» για το έργο-περφόρμανς «Φάουστ» της Anne Imhof.

Σενάριο-παρουσίαση: Κατερίνα Ζαχαροπούλου.

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Παντελιάς.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Παναγιώτης Βασιλάκης.

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Παναγιώτης Κουτσοθεόδωρος.

Μοντάζ-μιξάζ: Βλάσης Παπαδήμας.

Οπερατέρ: Δημήτρης Κασιμάτης.

Ηχολήπτης: Γιώργος Πόταγας.

Ενδυματολόγος: Δέσποινα Χειμώνα.

Παραγωγός: Ελένη Κοσσυφίδου.

Εκτέλεση παραγωγής: Blackbird production.

«57η Μπιενάλε Βενετίας»