ΕΡΤ2 – Κείμενα documenta 14: «Μια όπερα του κόσμου» 18.09.2017

ΕΡΤ2 – Κείμενα documenta 14: «Μια όπερα του κόσμου» 18.09.2017

Κείμενα: documenta 14

Κάθε Δευτέρα, στην ΕΡΤ2

Πρόγραμμα κινηματογραφικών ταινιών της documenta 14, που προβάλλεται κάθε Δευτέρα στην ΕΡΤ2, έως και τις 18 Σεπτεμβρίου 2017.

Τα «Κείμενα» είναι μία εβδομαδιαία εκπομπή προβολής ταινιών, την οποία παρουσιάζει η ΕΡΤ και οργανώνει η documenta 14. Μέσω της μετάδοσής της από τη δημόσια τηλεόραση, η

εκπομπή στοχεύει να επεκτείνει το βεληνεκές της documenta 14 στα σπίτια των τηλεθεατών, καθώς επίσης να φανταστεί και να συγκροτήσει ένα διαφορετικό κοινό.

Οι ταινίες που θα προβληθούν θα είναι διαθέσιμες στο webtv.ert.gr για επτά ημέρες μετά την τηλεοπτική τους μετάδοση.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, σύντομα εισαγωγικά κείμενα στα Ελληνικά με αγγλική και γερμανική μετάφραση, καθώς και τα πρώτα λεπτά της κάθε ταινίας θα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της documenta 14 μετά την τηλεοπτική τους μετάδοση.

Το πρόγραμμα της εκπομπής «Κείμενα» επικεντρώνεται στα πεδία του πειραματικού ντοκιμαντέρ και της μυθοπλασίας, παρουσιάζοντας ταινίες οι οποίες, με την προσέγγιση και τη θεματολογία τους, αγγίζουν κοινωνικούς, πολιτικούς και ποιητικούς προβληματισμούς, ενώ η θεωρητική σκευή και οι θέσεις τους συνομιλούν με το ευρύτερο επιμελητικό όραμα της documenta 14.

Οι ταινίες έχουν επιλεγεί τόσο για την επίκαιρη θεματική τους όσο και για τα ιδιαίτερα κινηματογραφικά είδη που εκπροσωπούν. Κάθε μία αντικατοπτρίζει ορισμένες από τις πιο δυσδιάκριτες, φευγαλέες και καθημερινές πλευρές των κοινωνικών σχέσεων και των παγκόσμιων δομών εξουσίας. Κάθε ταινία αναπτύσσει τη δική της μοναδική γλώσσα για να αποδώσει την άυλη πραγματικότητα που παρουσιάζει. Η εκπομπή περιλαμβάνει ταινίες ήδη από τη δεκαετία του 1970, αλλά και πρόσφατες παραγωγές, καθώς και ταινίες που γυρίστηκαν ειδικά για την documenta 14. Όλες πραγματεύονται σύγχρονα θέματα που αφορούν στη ζωή στην Ελλάδα και αλλού σε μια εποχή κοινωνικού μετασχηματισμού.

Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017, στις 00:30

«Μια όπερα του κόσμου»

(An opera of the world)

d14_Keimena40_An Opera of the World

Ντοκιμαντέρ, συμπαραγωγής Πορτογαλίας- ΗΠΑ-Μάλι 2017.

Σκηνοθεσία: Manthia Diawara.

Εισαγωγικό κείμενο: Monika Szewczyk.

Διάρκεια: 71΄

Στο ντοκιμαντέρ «Μια όπερα του κόσμου» ο κινηματογραφιστής Manthia Diawara από το Μάλι χρησιμοποιεί την όπερα για να στοχαστεί σχετικά με την προσφυγική κρίση και τη σχέση ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αφρική.Το ντοκιμαντέρ πραγματεύεται μια παράσταση της όπερας Bintou Were, a Sahel Opera στο Μπαμακό, γύρω από την οποία ο Diawara “χτίζει” μια ιστορία για τη μετανάστευση, συνδυάζοντας συνεντεύξεις με σκηνές από ντοκιμαντέρ και αρχειακό υλικό.

Το 2008 ο Diawara επέστρεψε στο Μπαμακό, όπου είχε γεννηθεί, για να μαγνητοσκοπήσει τις πρόβες της όπερας Bintou Were, a Sahel Opera από έναν θίασο Αφρικανών, βασισμένης στο λιμπρέτο του ποιητή και θεατρικού συγγραφέα Koulsy Lamko από το Τσαντ.

Το μοντάζ του ντοκιμαντέρ έγινε στην Αθήνα σε συνεργασία με τον Kenan Akkawi, του οποίου η οικογένεια είχε έρθει από τη Συρία στην Ελλάδα πριν από περίπου τριάντα χρόνια. Η συνεργασία αυτή προσέδωσε ιδιαίτερο βάρος σε μια ήδη πλούσια ιστορία μετανάστευσης: τη μετάβαση από τον κόσμο της όπερας στην παράδοση της τραγουδισμένης σοφίας που χαρακτηρίζει τον δυτικοαφρικανικό πολιτισμό εδώ και αιώνες, τη μετάβαση της όπερας από την Ευρώπη στην Αφρική, καθώς και τη μετάβαση των πληθυσμών από ήπειρο σε ήπειρο κατά την αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.