ΕΡΤ2 – Νέα εκπομπή «Λαύριο» (Β΄μέρος) 26.01.2017

ΕΡΤ2 – Νέα εκπομπή «Λαύριο» (Β΄μέρος) 26.01.2017

 Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017, στις 17:00

 Εκπομπή 2η: «Λαύριο» (Β΄ μέρος)

Όσο ενδιαφέρον έχει ο αστικός πυρήνας του Λαυρίου, άλλο τόσο έχει και η ευρύτερη περιοχή.

Αφού περπατήσεις στις γειτονιές του, που δημιούργησαν οι εργάτες των ορυχείων πριν από περίπου έναν αιώνα και κάποιοι διατηρούνται όπως και τότε, σχεδόν τέσσερα χιλιόμετρα έξω από την πόλη, δίπλα στη θάλασσα είναι το σημαντικό θέατρο ενός από τους σημαντικότερους δήμους της αρχαίας Αθήνας, του Θορικού.

Μοναδικό στο είδος του, έχει σχήμα τόξου, προσφέρει θέα στο Λαύριο, το Αιγαίο και τα κοντινά Κυκλαδονήσια, ενώ δίπλα από τις κερκίδες του υπάρχουν είσοδοι αρχαίων μεταλλείων και χειροποίητα -επίσης αρχαία- πλυντήρια εξορύξεων.

Στον εσωτερικό δρόμο Λαυρίου-Αναβύσσου, η Καμάριζα ήταν η «καρδιά» των μεταλλείων, όχι μόνο στην αρχαιότητα, αλλά και στους νεότερους χρόνους.

Ο Κώστας Τζανής, με τις διηγήσεις του σε «ταξιδεύει» στην εποχή που κάθε πρωί με μια λάμπα ασετιλίνης έμπαινε στα έγκατα της γης, μαζί με χιλιάδες άλλους μεταλλωρύχους, σε αρχαίες στοές, ανοίγοντας με τη σειρά τους νέες σήραγγες σε αναζήτηση κοιτασμάτων αργυρούχου μολύβδου.  Έπαιζαν τη ζωή τους κορώνα- γράμματα.

Από την πλούσια σε ιστορία  Καμάριζα, αρχίζει δρόμος που διασχίζει τον Εθνικό Δρυμό Σουνίου. Λίγο μετά τα τελευταία σπίτια της, το Χάος θα σε εντυπωσιάσει.

Επιμέλεια-παρουσίαση: Χρήστος Ν.Ε. Ιερείδης.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Γκάβαλος.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Διονύσης Πετρουτσόπουλος.

Ηχοληψία:  Κοσμάς Πεσκελίδης.

Διεύθυνση παραγωγής: Ζωή Κανελλοπούλου.

Παραγωγή: Άννα Κουρελά- View Studioεδώ..

Για φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.