ΕΡΤ2 – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 08 -14.04.2017

ΕΡΤ2 – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 08 -14.04.2017

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ, 8/4/2017

ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΞΥΠΝΗΜΑ

 ΞΕΝΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ   GR

07:00 «Ο Γουάι στο Παραμυθοχωριό» (Super Why) (Ε)  

Παιδική σειρά κινούμενων σχεδίων (3D Animation), συμπαραγωγής Καναδά-ΗΠΑ 2003.

Δημιουργός: Άντζελα Σαντομέρο.

Σκηνοθεσία: Πολ ντι Ολιβέιρα, Μπράιαν Ντέιβιντσον, Νάταλι Τούριελ.

Υπόθεση: Ο Γουάι ζει στο Παραμυθοχωριό μαζί με τους ήρωες των πιο αγαπημένων παραμυθιών. Κάθε φορά που ένα πρόβλημα αναζητεί λύση, ή κάποια ερώτηση πρέπει να απαντηθεί, καλεί τη φίλη του τη Νεράιδα. Στη μυστική τους Λέσχη συναντούν τους ήρωες των βιβλίων και μεταμορφώνονται σε «σούπερ αναγνώστες».

Οι ερωτήσεις βρίσκουν απαντήσεις και τα προβλήματα λύνονται, καθώς οι σούπερ αναγνώστες ταξιδεύουν στον μαγικό κόσμο της λογοτεχνίας.

Επεισόδιο 15ο

07:30 «Ολίβια» (Olivia) (Ε)

Οικογενειακή σειρά κινούμενων σχεδίων (3D Animation), συμπαραγωγής ΗΠΑ-Αγγλίας, που θα ολοκληρωθεί σε 76 επεισόδια.

Υπόθεση: Η Ολίβια είναι μια ευφάνταστη κι ανήσυχη γουρουνίτσα. Μοιράζεται μία απλή ζωή με τα μέλη της οικογένειάς της και, με αφορμή καθημερινά ερεθίσματα, αλλάζει συνέχεια γνώμη για το επάγγελμα που θέλει ν’ ακολουθήσει. Έπειτα από μία επίσκεψη σε γκαλερί, ονειρεύεται να γίνει ζωγράφος, αλλά την επόμενη προτιμάει να διαπρέψει ως πιανίστρια ή χορεύτρια ή δασκάλα…

Οι φίλοι της, Τζούλια και Φρανσίν, είναι πάντα δίπλα της – όποια κι αν είναι τα καινούργια της σχέδια.

Δημιουργός: Ian Falconer.

Σενάριο: Jill Gorey.

Επεισόδια 18ο & 19ο

08:00 «Zoυ» (Zou) (Ε) 

Παιδική σειρά κινούμενων σχεδίων (CGI), παραγωγής Γαλλίας 2012, που θα ολοκληρωθεί σε 52 επεισόδια.

Σενάριο: Herve Benedetti, Jimmy Hibbert, Darren Jones, Nicolas Robin.

Μουσική: Riccardo Mulhall, Ian Nicholls.

Υπόθεση: Η ζωή στη Ζεμπρούπολη είναι συναρπαστική όταν τη μοιράζεται κανείς με τους φίλους και τα μέλη της οικογένειάς του. Οπλισμένος με αστείρευτη περιέργεια για τον κόσμο που τον περιβάλλει, ο πεντάχρονος Ζου, οδηγείται σε καθημερινές ανακαλύψεις. Πολύ συχνά, καταγίνεται με αποστολές, όπως η παρασκευή μιας τούρτας, η κατασκήνωση στην πίσω αυλή, η έκδοση εφημερίδας, η διοργάνωση ποδοσφαιρικού αγώνα κ.λ.π.

Επεισόδια 37ο & 38ο

 ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ, 8/4/2017

08:30 «Λούλου Ζίπαντου» (Lulu Zipadoo / Lulu Vroumette) (Ε) 

Παιδική σειρά κινούμενων σχεδίων (3D Animation), παραγωγής Γαλλίας 2011-2013, που θα ολοκληρωθεί σε 104 επεισόδια.

Σκηνοθεσία: Charlie Sansonetti, Daniel Picouly, Frederic Pillot.

Μουσική: Felix Le Bars.

Υπόθεση: Η χελωνίτσα Λούλου και οι φίλοι της ζουν στην ύπαιθρο, σε μια τοποθεσία που θυμίζει απέραντη παιδική χαρά. Εξερευνώντας καθημερινά τη φύση, μαθαίνουν να σέβονται τους κανόνες της και να συνεργάζονται  αρμονικά ως ομάδα.

Επεισόδια 17ο & 18ο

09:00 «Οι περιπέτειες της Ζωής» (Zoé Kézako) (Ε)

Παιδική οικογενειακή σειρά κινούμενων σχεδίων (2D Animation), παραγωγής Γαλλίας, που θα ολοκληρωθεί σε 26 επεισόδια.

Υπόθεση: Σειρά κινουμένων σχεδίων με θέμα τη ζωή και τις περιπέτειας μιας ακαταμάχητης επτάχρονης. Η Ζωή, ένα αεικίνητο κορίτσι με κοτσίδες και κόκκινο φόρεμα, είναι η κεντρική ηρωίδα σειράς βιβλίων της  Véronique Saüquère, στην οποία βασίστηκε η τηλεοπτική σειρά «Οι περιπέτειες της Ζωής» (Zoé Kézako).

Όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας της, η Ζωή διαθέτει περιέργεια και είναι γεμάτη απορίες. Καθώς η σειρά εξελίσσεται, η ηρωίδα αποκτά σημαντικές εμπειρίες σχετικές με το πρακτικό μέρος της καθημερινότητας.

Κάθε αυτοτελής ιστορία είναι γι’ αυτήν ένα μικρό μάθημα, που τη βοηθάει στην κατανόηση του κόσμου.

Σκηνοθεσία: Fabrice Fouquet.

Παραγωγή: Corinne Kouper.

Επεισόδια 3ο & 4ο

09:30 «Γιάκαρι» (Yakari) (E)

Περιπετειώδης παιδική οικογενειακή σειρά κινούμενων σχεδίων, συμπαραγωγής Γαλλίας-Βελγίου, που θα ολοκληρωθεί σε 104 επεισόδια.

Σκηνοθεσία: Xavier Giacometti.

Μουσική: Hervé Lavandier.

Υπόθεση: Ο Γιάκαρι, ένας μικρός ινδιάνος Σιού, έχει το χάρισμα να επικοινωνεί με τα πλάσματα του ζωικού βασιλείου. Είναι γενναίος και τολμηρός και ζει την κάθε μέρα σαν να

πρόκειται για μία ακόμα περιπέτεια στην άγρια φύση. Μαζί του ο Μικρός Κεραυνός, το άλογό του, καθώς και οι φίλοι του Μπούφαλο και Ουράνιο Τόξο.

Η σειρά αποτελεί τηλεοπτική εκδοχή του ομότιτλου κόμικ συνεχείας των Job και Derib.

Επεισόδια 1ο & 2ο 

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ, 8/4/2017

10:00 «Πίπη Φακιδομύτη» (Pippy Longstocking) A΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Περιπετειώδης κωμική σειρά κινούμενων σχεδίων, συμπαραγωγής Καναδά-Γερμανίας 1999.

Σκηνοθεσία: Paul Riley.

Σενάριο: Astrid Lindgren, John Sobol, Ken Sobol, Catharina Stackelberg, Bob Stutt.

Μουσική: Erica Ehm.

Υπόθεση:

Η Πίπη Φακιδομύτη, ένα κορίτσι με κόκκινα μαλλιά, φακίδες και υπερφυσικές δυνάμεις, εγκαταλείπει τη ναυτική ζωή για να εγκατασταθεί στο καινούργιο της σπίτι. Στη βίλα Βιλεκούλα δεν υπάρχουν γονείς για να βάλουν κανόνες. Η Πίπη και οι φίλοι της, Ανίκα και Τόμι, μοιράζονται ατέλειωτες ώρες παιχνιδιού, με τον τρόπο που κάθε παιδί ονειρεύεται.

Η ακαταμάχητη ηρωίδα των ομώνυμων βιβλίων της Άστριντ Λίντγκρεν, σε μια συναρπαστική κωμική σειρά κινούμενων σχεδίων.

Επεισόδιο 1ο   

ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

10:30 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (E)  

«Νέες εξερευνήσεις» (Mission Exploration: Nomad’s Land)

Σειρά ντοκιμαντέρ 15 ωριαίων επεισοδίων, παραγωγής Γαλλίας 2009-2013.

Ο συγγραφέας και εξερευνητής, Κριστόφ Κάζιν ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο για ν’ ανακαλύψει τις τελευταίες νομαδικές φυλές και συναντά ανθρώπους που επιθυμούν έναν καλύτερο κόσμο. Ο Κριστόφ ταξιδεύει σε κάθε γωνιά του πλανήτη στα βήματα των νομαδικών λαών. Βιώνει την καθημερινή τους ζωή και ακολουθεί τις εποχικές τους μεταναστεύσεις, ενώ προσπαθεί να κατανοήσει την κουλτούρα τους, συμμετέχοντας στις δραστηριότητές τους. Στην πορεία του, συναντά σύγχρονους «νομάδες», όπως οδηγούς φορτηγών για μακρινές διαδρομές και λαθρέμπορους.

«Ρουμανία» (Roumanie)

ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

11:30 ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ  W   

Η σημασία των Βιβλιοθηκών στην ανάπτυξη και διάδοση του πολιτισμού είναι μοναδική και ανεκτίμητη. Οι Βιβλιοθήκες αποτελούν την κιβωτό της πνευματικής παρακαταθήκης των Ελλήνων. Εδώ καταγράφεται ο πλούτος της πορείας της ελληνικής σκέψης διά μέσου των αιώνων. Είναι ένα φυτώριο γνώσης, όπου εκεί «ανθίζουν» η έρευνα, η θεωρητική ανάπτυξη, οι επιστημονικές αναζητήσεις, καθώς και οι θεολογικές ζυμώσεις. Κύριος σκοπός των  Βιβλιοθηκών είναι αυτός ο πνευματικός πλούτος να μεταμορφωθεί σε γνώση που να είναι χρήσιμη και προσιτή σ’ ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Σε κάθε Βιβλιοθήκη, όταν έρθεις σε γνωριμία με τους ανεκτίμητους θησαυρούς της που συντηρεί, σου προσφέρει αληθινές εκπλήξεις και συγκινήσεις, υποδεικνύοντας έτσι και τη μεγάλη της χρησιμότητα.

Στους φιλόξενους χώρους των Βιβλιοθηκών βρήκαν καταφύγιο, αλλά και άσυλο, παλιές εκδόσεις έργων πολύ σπουδαίων συγγραφέων. Γλύτωσαν έτσι από τη λησμονιά και είναι διαθέσιμα προς θαυμασμό από τους αναγνώστες και μελετητές.  Οι κατηγορίες των βιβλίων, η σωστή ταξινόμησή τους, η χρονική τους καταγραφή, το είδος τους, ακόμα και η βιβλιοδεσία τους, αποτελούν μαζί με πολλά άλλα, ζητήματα που άπτονται μιας οργανωμένης και πολύπλευρης Βιβλιοθήκης. Η ύπαρξη, ιδιαίτερα των σπάνιων Βιβλιοθηκών, συνέτεινε στο να διαφυλαχθεί η παρελθοντική γνώση, η έρευνα, η επιστήμη, η λογοτεχνία, η Τέχνη, η πολιτική και κάθε πολιτισμική έννοια της ανθρώπινης κοινότητας. Συνεπώς ο ρόλος τους, ο σκοπός τους και η προσφορά τους όσον αφορά στον άνθρωπο και στην πρόοδο, είναι εκ των ων ουκ άνευ, ωφέλιμοι και χρησιμότατοι. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η φράση του Κικέρωνα: «Αν έχεις έναν κήπο και μία βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σου χρειάζονται».

Μέσα από τις εκπομπές αυτές θα εξετάσουμε την κάθε Βιβλιοθήκη χωριστά, την ίδρυσή της, την ιστορία της  και τη σπουδαιότητά της  γενικότερα,  στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Επεισόδιο 12ο: «Βιβλιοθήκη της Σχολής Καλών Τεχνών»

Πειραιώς 256!   Στον παραδοσιακό χώρο των «Ελληνικών Υφαντηρίων Σικιαρίδη», εκεί όπου η εργατική τάξη στήριζε με τον μόχθο της την οικονομική αναβάθμιση της νεότερης Ελλάδας, σήμερα δύο αντίρροπες δυνάμεις ισορροπούν, αποτυπώνοντας την έννοια του πολιτισμού στην κυριότερη μορφή του! Τα βιομηχανικά απομεινάρια από τη μία και η «Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών», από την άλλη, καταγράφουν τη σημειολογία μιας αρχιτεκτονικής και καλλιτεχνικής συνύπαρξης!

Εδώ στεγάζεται η Βιβλιοθήκη της Σχολής Καλών Τεχνών.

Η αιτία της ύπαρξής της είναι κυρίως η διαφύλαξη της εικαστικής και επιστημονικής μας κληρονομιάς. Συνεπώς, μια επίσκεψη στην ομώνυμη Βιβλιοθήκη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών δημιουργεί ένα δεδομένο: ανοίγει ορίζοντες στη γνώση και κατ’ επέκταση στη σκέψη…

Στο ντοκιμαντέρ μιλούν οι: Μαρίνα Καμπολύτη (αναπληρώτρια προϊσταμένη Βιβλιοθήκης ΑΣΚΤ), Νίκος Δασκαλοθανάσης (καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης ΑΣΚΤ), Π. Χαραλάμπους

(καθηγητής Καλών Τεχνών, πρύτανης ΑΣΚΤ), Γιώργος Σταματάκης (σπουδαστής ΑΣΚΤ), Άννα Στρούλια (σπουδάστρια ΑΣΚΤ), Ελεάνα Παθιακάκη (βιβλιοθηκονόμος), Δημήτρης Βανέλλης (βιβλιοθηκονόμος), Έλενα Χαμαλίδη (επίκουρη καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης), Κλέα Χαρίτου (υποψήφια διδάκτωρ ΑΣΚΤ).

Διαβάζει η ηθοποιός Σοφία Καψούρου.

Σκηνοθεσία: Πάνος  Αγγελόπουλος.

Κείμενα: Γρηγόρης Χαλιακόπουλος.

Μουσική: Πάνος  Μαλανδρής.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Λάκης Χονδροκώστας, Σταύρος Παπουτσάς.

Ηχοληψία: Θάνος  Σκοπελίτης.

Μοντάζ: Νίκος Μυλωνάς.

Εκτελεστής παραγωγός: Εταιρεία Ήχος & Εικόνα ΕΠΕ.

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ, 8/4/2017

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ

12:30 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ GR  

«Ποτέ δεν είναι αργά»

Δραματική περιπέτεια, παραγωγής 1968.

Σκηνοθεσία: Σπύρος Ζιάγκος

Διάρκεια: 79΄

Παίζουν: Αφροδίτη Γρηγοριάδου, Βύρων Πάλλης, Μιράντα Μυράτ, Λαυρέντης Διανέλλος Γιώργος Λουκάκης κ.ά.

Υπόθεση: Ο γιος μιας πλούσιας οικογένειας έρχεται στην Αθήνα και ξοδεύει αλόγιστα την περιουσία του. Η γιαγιά του, του ανακοινώνει ότι θα πάρει την περιουσία, μόνο εφόσον παντρευτεί την παιδική του φίλη. Η κοπέλα δέχεται να τον παντρευτεί, πιστεύοντας ότι εκείνος την αγαπάει, σύντομα όμως καταλαβαίνει τις πραγματικές προθέσεις του. Θα πάρει, ωστόσο, την απόφαση να τον κερδίσει βήμα-βήμα.

ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΞΕΝΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (Ε)   GR

14:00 «Ρομπέν των Δασών: Περιπέτειες στο Σέργουντ» (Robin Hood – Mischief in Sherwood) (Ε)

Περιπετειώδης παιδική σειρά κινούμενων σχεδίων (CGI Animation), παραγωγής Γαλλίας.

Σκηνοθεσία: Sandra Derval.

Μουσική: Alain Mouysset, Fabien Nataf.

Ο κεντρικός ήρωας της σειράς είναι μια εφηβική εκδοχή του θρυλικού Ρομπέν των Δασών.

Υπόθεση: Ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος  λείπει στον πόλεμο και το Σέργουντ βρίσκεται στο έλεος του σατανικού Πρίγκιπα Ιωάννη. Ο νεαρός Ρομπέν του Λόξλι και οι καινούργιοι του φίλοι αναστατώνουν συχνά την περιοχή, προκειμένου να σώσουν τους κατοίκους από πολύ σοβαρότερους μπελάδες.

Επεισόδια 38ο & 39ο

14:30 «Γιάκαρι» (Yakari)

Περιπετειώδης παιδική οικογενειακή σειρά κινούμενων σχεδίων, συμπαραγωγής Γαλλίας-Βελγίου, που θα ολοκληρωθεί σε 104 επεισόδια.

Σκηνοθεσία: Xavier Giacometti.

Μουσική: Hervé Lavandier.

Υπόθεση: Ο Γιάκαρι, ένας μικρός ινδιάνος Σιού, έχει το χάρισμα να επικοινωνεί με τα πλάσματα του ζωικού βασιλείου. Είναι γενναίος και τολμηρός και ζει την κάθε μέρα σαν να

πρόκειται για μία ακόμα περιπέτεια στην άγρια φύση. Μαζί του ο Μικρός Κεραυνός, το άλογό του, καθώς και οι φίλοι του Μπούφαλο και Ουράνιο Τόξο.

Η σειρά αποτελεί τηλεοπτική εκδοχή του ομότιτλου κόμικ συνεχείας των Job και Derib.

Επεισόδια 100ό & 101ο 

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ, 8/4/2017

 ΑΣΠΡΟ – ΜΑΥΡΟ

15:00  ΑΣΠΡΟ – ΜΑΥΡΟ: «ΧΟΝTΡΟΣ – ΛΙΓΝΟΣ» (LAUREL & HARDY) (Ε)   –  GR  

Οι Όλιβερ Χάρντι και Σταν Λόρελ, το μοναδικό κωμικό δίδυμο Χοντρός – Λιγνός, χάρισαν στον κόσμο περισσότερο γέλιο απ’ όλους τους κωμικούς ηθοποιούς και αγαπήθηκαν όσο κανείς.

Θρυλικοί καλλιτέχνες της κωμωδίας, όπως ο Γούντι Άλεν, η Λουσίλ Μπολ, ο Τσάρλι Τσάπλιν, ο Μπιλ Κόσμπι και πολλοί άλλοι, άφησαν το σημάδι τους ανεξίτηλο στην κινηματογραφική τέχνη του 20ού αιώνα, ο Σταν και ο Όλι όμως, υπήρξαν αληθινές κωμικές μεγαλοφυίες: ο αδέξιος και αφελής Λιγνός με τον πομπώδη Χονδρό, μπλέκουν σε καβγάδες και περιπέτειες που καταλήγουν σε γκάφες και στην απόλυτη καταστροφή.

Το ντουέτο τους ήταν τόσο μοναδικά ταιριαστό, τόσο τέλεια συμπλήρωναν ο ένας τον άλλο, που επί 25 ολόκληρα χρόνια το άστρο τους έλαμπε στο μαγικό στερέωμα του σινεμά. Τόσο αστείοι, τόσο φυσικοί, τόσο ανεξάντλητοι, που ξεπέρασαν το χρόνο. Παντού και πάντα, οι θεατές δεν παύουν να ξεκαρδίζονται και να τους απολαμβάνουν.

Στο Άσπρο – Μαύρο, οι τηλεθεατές της ΕΡΤ2 θα απολαύσουν τα κλασικά αριστουργήματά τους: 29 ταινίες του βωβού (παραγωγής 1927-1929) και άλλες 40 με ήχο (παραγωγής 1929-1935), όλες μικρής διάρκειας, σ’ ένα μοναδικό πανόραμα νοσταλγίας και γέλιου.

«The Finishing Touch»

ΕΚΠΟΜΠΕΣ – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

15:30  ΣΕΦ ΠΑΣΤΑ ΒΡΑΣΤΑ  – W  ΝΕΑ ΕΚΠΟΜΠΗ

«Σεφ Πάστα Βράστα» είναι ο τίτλος της νέας παιδικής εκπομπής που προβάλλεται κάθε Σάββατο στην ΕΡΤ2 και στο webtv της ΕΡΤ.

Πρόκειται για μια πρωτότυπη παιχνιδοπεριπέτεια που συνδυάζει περιπέτειες και παραμύθια με τις κούκλες της οικογένειας Σοφιανού, παιχνίδι στο στούντιο, διαδραστική συμμετοχή των παιδιών από το σπίτι, προτάσεις για δημιουργική ενεργοποίησή τους, επαφή με τη φύση, καθώς και ρεπορτάζ απ’ όλη την Ελλάδα, όπου πρωταγωνιστές είναι τα παιδιά.

Το πλαίσιο της ιστορίας είναι ένας μαγικός κουκλότοπος, στον οποίο έχουν καταφύγει κούκλες και ήρωες παραμυθιών που έχουν ξεχαστεί μέσα στην αντάρα της εποχής, αλλά και αδέσποτα ζώα που έχασαν την επαφή με τους ανθρώπους που τα φρόντιζαν. Στον κουκλότοπο της Μαμπρίβια, όπως τον ονόμασαν, μπορούν πάλι να παίξουν με τα παιδιά που έρχονται να τους δουν, να πουν ιστορίες, να περάσουν ανέμελα, χωρίς να ξέρουν όμως πως στην πλαγιά του βουνού Υμφητός που επιβλέπει τον

κάμπο, σε μια σπηλιά ο μάγος Μόισλι και η παρέα του δεν τους βλέπουν με καλό μάτι και προσπαθούν με κάθε τρόπο να τους κάνουν τη ζωή δύσκολη.

Η ιστορία αρχίζει μ’ ένα αναπάντεχο γεγονός. Ένας μεγάλος σάκος πέφτει ξαφνικά ουρανοκατέβατα στη λιμνούλα με τα χρυσόψαρα. Από μέσα θα βγει, λίγο τραυματισμένος, ο γλυκούλης Σεφ Πάστα Βράστα, ο οποίος θα γίνει το νέο μέλος της κουκλοπαρέας και θα προκαλέσει πολλά αναπάντεχα, αλλά και πολύ γέλιο.  Μαζί με τους παρουσιαστές, τον Μιχάλη, τη Νεφέλη και τον μικρό Ιάσονα, αλλά και τον Σκούφη, τον Παταπούφ, τον μικρό γαϊδαράκο του κουκλότοπου, τον Μανωλάκη, αλλά και την υπόλοιπη κουκλοπαρέα, θα ζήσουν περιπέτειες, θα παίξουν πρωτότυπα παιχνίδια θα κάνουν ρεπορτάζ και θα φροντίσουν για μια πολύ κεφάτη ωριαία συντροφιά για τα παιδιά… και για τους μεγάλους.

Η κάθε εκπομπή έχει έναν βασικό μίτο πλοκής, εμπεριέχει παραμύθια, ρεπορτάζ, παιχνίδια, κατασκευές και ανταποκρίσεις παιδιών απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

 Παρουσιάζουν: οι κούκλες -γνωστές και καινούργιες- της οικογένειας Σοφιανού, ο Μιχάλης Γλυνιαδάκης (επιστάτης του κουκλότοπου), η Νεφέλη Κυριακίδη (η ρεπόρτερ γραμματέας) και περιστασιακά ο μικρός Ιάσονας Κανδηλώρος.

Κείμενα: Ήβη Σοφιανού.

Σκηνικά: Τάκης Νικολαΐδης, Αλέξανδρος Κομπόγιωργας.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Βαγγέλης Λαχτάρας.

Μοντάζ: Δημήτρης Πολυδωρόπουλος.

Επιμέλεια θεμάτων-μουσική-σκηνοθεσία: Φαίδων Σοφιανός.

Εκτέλεση παραγωγής: Φ. Σοφιανός και Σια Ο.Ε.

Επεισόδιο 9ο: «Ένα μαρούλι για τον Μανωλάκη»

Με χαρά και ανυπομονησία περιμένουν όλοι την ειδική συνταγή του Σεφ Πάστα Βράστα για μια ανοιξιάτικη σαλάτα με μαρούλι. Ακόμη και ο Μανωλάκης δεν κρατιέται.

Αλλά μήπως ένα αδράχτι κι ένα τσίμπημα στο δάχτυλο θα αλλάξει όλη την ιστορία μας;

Και ποιος θα μας ξυπνήσει αν πέσουμε σε βαθύ ύπνο, όπως όλοι στο παλάτι της Ωραίας Κοιμωμένης;

Και ποιος χαίρεται ιδιαίτερα που οι πρίγκιπες υπάρχουν μόνο στα παραμύθια, ενώ τον κουκλότοπο του Σεφ απειλεί ένας μαυροκόρακας κι ίσως ένα σκουλίκι με χέρια;

Πολλά τα ερωτήματα και τα αναπάντεχα και αυτό το Σάββατο στην ΕΡΤ2.

Θα δούμε, θα παίξουμε, θα γελάσουμε με σύνθημα: «Σεφ Πάστα Βράστα»

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ, 8/4/2017

ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

16:30 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (Ε)

«ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΟΥ: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» (MYSTERIES OF THE BIBLE: THE STORY OF CREATION)

Ωριαίο ντοκιμαντέρ θρησκευτικού περιεχομένου, παραγωγής History Channel 1998.

Στην αρχή ο Θεός δημιούργησε τους Ουρανούς και τη Γη. Το ποιητικό εισαγωγικό κεφάλαιο της Βίβλου αντηχεί τα διαχρονικά μυστήρια: Γιατί η Βίβλος περιέχει δύο εκδοχές της ιστορίας της Δημιουργίας;

17:30 ΑΠΟ ΑΓΚΑΘΙ ΡΟΔΟ    – W  (ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ)

Και η ζωή (τους) συνεχίζεται… Από τα κοσμήματα της γιαγιάς μέχρι το νυφικό της μαμάς, από τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο μέχρι τα «ελληνικά» ’80s, από τις ιδεολογίες μέχρι τα έθιμα του καρναβαλιού, όλα όσα πιστέψαμε ότι έχουν ολοκληρώσει την πορεία τους «επιστρέφουν» δριμύτερα.

Στον νέο κύκλο επεισοδίων της εκπομπής «Από αγκάθι ρόδο», με τον Γιώργο Πυρπασόπουλο, «γιορτάζουμε» το upcycling, τη δημιουργική επανάχρηση αντικειμένων, τάσεων, ιδεών, πιάνοντας τα πιο αναπάντεχα νήματα. Ανθρώπων που έφτιαξαν ξανά τη ζωή τους σε άλλη πατρίδα ή με άλλον σύντροφο, καλλιτεχνών που πρωτοπορούν, εμπνεόμενοι από το παρελθόν, γλωσσών που εξελίσσονται, πατώντας στην ιστορία τους. Κάθε επεισόδιο και μια συναρπαστική διαδρομή.

Τα έχει πει ο Σαββόπουλος: «Μην πετάξεις τίποτα»…

(Νέος κύκλος) – Επεισόδιο 7ο: «Performance art»

Πώς εμπνέουν τα έθιμα και οι τελετές της Μεγάλης Εβδομάδας τους σύγχρονους καλλιτέχνες; Πώς προσεγγίζει η Τέχνη το πένθος και την ελπίδα της αναγέννησης; Ο Γιώργος Πυρπασόπουλος συνομιλεί με τρεις εκπροσώπους του performance art στις σκηνές της Αθήνας, της Νέας Υόρκης και της Γλασκόβης, η κάθε μία από τις οποίες έχει με τον τρόπο της ασχοληθεί με τα μυστήρια της ζωής και του θανάτου.

Η επιμελήτρια και θεωρητικός Τέχνης Σωζήτα Γκουντούνα, curator της σπουδαίας έκθεσης Performa της Νέας Υόρκης, η εικαστικός Μάρω Μιχαλακάκου, δημιουργός μεταξύ άλλων του δείπνου-τελετουργία «Kiss Me Like You’ll Never Kiss Me Again» και η βραβευμένη με το Βραβείο Turner Ciara Phillips, που χρησιμοποιεί την τέχνη του print ως μέσο συνεργασίας, αφήνουν για λίγο τα «εργαλεία» της δουλειάς και μας μιλούν για δεσμούς και αποχωρισμούς, σχέσεις και απουσίες, σ’ ένα διαφορετικό «κατευόδιο» τού «Από αγκάθι ρόδο» στο Πάσχα.

Παρουσίαση: Γιώργος Πυρπασόπουλος.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Νικόλ Αλεξανδροπούλου.

Εκτέλεση παραγωγής: Libellula Productions.

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ, 8/4/2017

18:30 ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΥΖΙΝΕΣ     W    ΝΕΑ ΕΚΠΟΜΠΗ

Σειρά ντοκιμαντέρ ταξιδιωτικού και γαστρονομικού περιεχομένου στην ΕΡΤ2.

Tα τελευταία 20 χρόνια, το τοπικό ελληνικό προϊόν έγινε τάση, μόδα, οικονομική διέξοδος, μια άλλη, καινούργια νοστιμιά. Βγήκε από την αφάνεια, απέκτησε ΠΟΠ πιστοποιήσεις, μια ολόφρεσκη γεύση μέσα από μια καινοτόμα μεταποίηση, βρήκε τη θέση του στα ράφια της πόλης, στο τραπέζι του καθενός μας, ενθουσιάζοντας ταυτόχρονα τους ουρανίσκους των εξαγωγών.

Η Ελλάδα που χάθηκε στις διαδρομές της αστικοποίησης του ’50, επιστρέφει στο χωριό, αναζητώντας τις γεύσεις της γιαγιάς και τις παλιές καλλιέργειες του παππού. Η κρίση δημιουργεί έναν νέο, ευρωπαϊκό πρωτογενή τομέα: τα καλύτερα -άνεργα πια- παιδιά του μάρκετινγκ και του μάνατζμεντ γίνονται αγρότες, πηγαίνοντας στο χωράφι με λαπ-τοπ και ιντερνετικές πληροφορίες για το πώς θα καλλιεργήσουν την ελιά -βιολογικά- πετυχαίνοντας ένα νέο μοντέλο επιβίωσης, πράσινο, οικολογικό, γαλήνιο, οικονομικά αισιόδοξο.

Στην πόλη,  οι ενθουσιώδεις δημοσιογράφοι, θεοποιούν το νέο μοντέλο αγρότη που ντύνεται με στυλ ακόμη και στον τρύγο και τυποποιεί σε ντιζάιν συσκευασίες που «σκίζουν» στους παγκόσμιους διαγωνισμούς, ενώ ο ενθουσιασμός ενίοτε καταγράφει υπερβολές και ανακρίβειες. Ταυτόχρονα, αναβιώνουν οι παλιές καλλιέργειες, ο χειροποίητος μόχθος που επιμένει εδώ και αιώνες στο χωριό. Δυστυχώς, όμως, κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί τη φύση και το χωράφι από το γραφείο του στην πρωτεύουσα.

Η Ελλάδα μπορεί να είναι μια μικρή χώρα, όμως το χωριό απέχει έτη φωτός από την πόλη.

Οι δημιουργοί της νέας σειράς ντοκιμαντέρ «Τοπικές Κουζίνες» προσεγγίζουν τα μοναδικά προϊόντα και τον χαμένο πλούτο μιας χώρας γκουρμέ, όπου η γεωγραφία και το μικροκλίμα δίνουν άλλη γεύση στο ίδιο προϊόν, ακόμη και σε δύο διπλανά χωριά. Αγγίζουν από κοντά και μεταφέρουν στο σπίτι του τηλεθεατή την πραγματικότητα του χωριού, του αγρότη, του παλιού και του νέου παραγωγού.

Πρωταγωνιστές αυτής της σειράς ντοκιμαντέρ είναι οι παραγωγοί, οι άνθρωποι της ελληνικής υπαίθρου, οι οποίοι μέσα από την καθημερινότητά τους ξετυλίγουν τις άγνωστες λεπτομέρειες για τα προϊόντα που ανυποψίαστοι αγοράζουμε στα νεομπακάλικα της πόλης. Η κάμερα τούς ακολουθεί στο χωράφι, στους δύσκολους και εύκολους καιρούς, στο σπίτι, στη μεταποίηση, στην ώρα της σχόλης, στον τρύγο, στο μάζεμα, στην πορεία για τον έμπορο. Ακολουθώντας το χρόνο και το λόγο τους, ζούμε τη δική τους καθημερινότητα, τις χαρές και τις αγωνίες τους αφτιασίδωτες, γευόμαστε το καθημερινό και γιορτινό τους φαγητό, ταξιδεύουμε στην ιστορία της παραγωγής τους, μπαίνουμε στη θέση τους, δίνοντας απαντήσεις στην προοπτική μιας αποκέντρωσης που τόσο είναι στη μόδα: «θα μπορούσα, άραγε, εγώ;».

Οι άνθρωποι μάς συστήνουν τη ζωή του αγρού, μαζί και τη ιστορία, τις ιδιαιτερότητες της κάθε καλλιέργειας, τη γεύση των προϊόντων μέσα από παραδοσιακές και σύγχρονες συνταγές

Μαζί με τη ζωή τους, ταξιδεύουμε στον τόπο τους. Κινηματογραφικά «διακτινιζόμαστε» στα τοπία μιας πανέμορφης περιφέρειας, όπου η ομορφιά συμπλέει με την αγροτική ζωή. Μια λίμνη, η θάλασσα, ένα καταπράσινο βουνό, από τουριστικά τοπία μεταμορφώνονται σε ζωτικά στοιχεία, που τρέφουν, ανασταίνουν, δίνουν τη γεύση τους στο προιόν.

Δώδεκα ταξίδια, 12 προσωπικές ιστορίες, 12 οικογένειες, 12 γεύσεις, 12 μοναδικότητες, 12 διαφορετικότητες, 12 μοναδικά προϊόντα. Τα μήλα της Ζαγοράς, τα άγρια μανιτάρια των Γρεβενών, τα σύκα της Κύμης, τα βουβάλια της Κερκίνης, το αβγοτάραχο του Μεσολογγίου, τα τυριά της Νάξου, τα πορτοκάλια της Λακωνίας, το ελαιόλαδο της Μεσσηνίας, η αγκινάρα Αργολίδας, τα φασόλια Πρεσπών και το γριβάδι τους, τα κάστανα της Καστανίτσας.

Ένα ταξίδι πίσω από τα ράφια της ελληνικής και παγκόσμιας αγοράς, όπου το προϊόν πρωταγωνιστεί, γίνεται ο λόγος ενός άλλου τουρισμού, με αιτία γαστρονομική!

Βασικοί συντελεστές της σειράς:

Κείμενα-αφήγηση: Ελένη Ψυχούλη.

Σκηνοθεσία: Βασίλης Κεχαγιάς, Βασίλης Βασιλειάδης, Ανθή Νταουντάκη.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Παπανδρικόπουλος, Παναγιώτης Βασιλάκης, Δράκος Πολυχρονιάδης, Δημήτρης Λογοθέτης.

Έρευνα: Αγγελική Ρίζου, Μαρία Λούκα.

Παραγωγή: Πάνος Παπαδόπουλος / Prosenghisi Film&Video Productions.

Production Design: Αρετή Βαρδάκη.

Διεύθυνση παραγωγής: Μαρίνα Βεϊόγλου

Μοντάζ: Ηρώ Βρετζάκη, Αμαλία Πορλίγκη, Claudia Sprenger, Μαρία Γιρμή.

Website: www.prostv.com

Facebook σειράς: Topikes Kouzines.

Επεισόδιο 8ο: «Κάστανα Καστάνιτσας»

Οι «Τοπικές Κουζίνες» ανεβαίνουν στα 840 μέτρα, σε μια κρυμμένη και καταπράσινη πλαγιά του Πάρνωνα για να επισκεφτούν την Καστάνιτσα. Βρίσκεται εκεί απομονωμένη και αγέρωχη από τον 6ο μ.Χ. αιώνα και αποτελεί έναν από τους ομορφότερους διατηρητέους οικισμούς της Πελοποννήσου με λευκά πετρόκτιστα σπίτια και επιβλητικά πυργόσπιτα. Πήρε το χρώμα της από τον ασβέστη και το όνομά της από το κάστανο, το πιο ξακουστό της προϊόν.

Το κάστανο είναι συνυφασμένο με την ιστορία του τόπου, αποτέλεσε για αιώνες τη βασική δραστηριότητα των κατοίκων του και μεγάλωσε πολλές γενιές. Η Καστάνιτσα περιβάλλεται από ένα παρθένο καστανόδασος 4.500 στρεμμάτων και στο παρελθόν η σοδειά έφτανε τους 400 τόνους το χρόνο. Σταδιακά το χωριό ερήμωσε, αλλά τα τελευταία δύσκολα χρόνια της κρίσης, πολλοί επιστρέφουν στη γη τους και ανακαλύπτουν ξανά τις μαγικές ικανότητες του κάστανου.

Παρακολουθούμε τη συγκινητική προσπάθεια του Σωτήρη Πεφάνη και μιας ομάδας νέων ανθρώπων του Πολιτιστικού Συλλόγου να δώσουν πνοή στο χωριό τους, ζωντανεύοντας τον ανεκτίμητο αγροτικό πολιτισμό του. Γλεντάμε και χορεύουμε μαζί τους στην καθιερωμένη Γιορτή του Κάστανου.

Καταγράφουμε την κοπιαστική διαδικασία συγκομιδής του κάστανου στο κτήμα του Δημήτρη Αντωνίου, τον πηγαίο δεσμό των αγροτών με τη φύση, καθώς και τη μεθοδική επιδίωξή τους να καταστήσουν το κάστανο της περιοχής ένα ανταγωνιστικό προϊόν που μπορεί πουληθεί στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά.

Μαθαίνουμε για τη θρεπτική αξία του κάστανου και τα οφέλη του στον ανθρώπινο οργανισμό από τη βιολόγο Ειρήνη Βαλλανάτου και διαπιστώνουμε με θαυμασμό τις τεράστιες γαστρονομικές και ζαχαροπλαστικές δυνατότητες του κάστανου μέσα από παραδοσιακές και σύγχρονες συνταγές που φτιάχνουν η Αναστασία, η Νίτσα και η Ματίνα.

Ένα εντυπωσιακό οδοιπορικό στον ανεξερεύνητο κόσμο του κάστανου, γεμάτο νοσταλγικές διηγήσεις και μελλοντικές προσδοκίες, αρχίζει με σκοπό να πλημυρίσει την οθόνη με γεύσεις, χρώματα και ελπίδα.

Κείμενα-αφήγηση: Ελένη Ψυχούλη.

Σκηνοθεσία: Βασίλης Κεχαγιάς.

Έρευνα: Μαρία Λούκα.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Παπανδρικόπουλος.

Μοντάζ: Ηρώ Βρετζάκη.

Διεύθυνση παραγωγής: Μαρίνα Βεϊόγλου.

Production Design: Αρετή Βαρδάκη.

Παραγωγή: Πάνος Παπαδόπουλος / Prosenghisi Film&Video.

Website: www.prostv.com

Facebook εκπομπής: Topikes Kouzines.

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ, 8/4/2017

ΣΕΙΡΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ

19:30 ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ  GR

«Ο Λούκι Λουκ σε νέες περιπέτειες» (Les Nouvelles Aventures de Lucky Luke / The New Adventures of Lucky Luke)

Κωμική περιπετειώδης σειρά κινούμενων σχεδίων (2D animation), παραγωγής Γαλλίας, που θα ολοκληρωθεί σε 52 ημίωρα επεισόδια.

Σκηνοθεσία: Olivier Jean-Marie.

Μουσική: Ramon Pipin – Hervé Lavandier.

 

 

 

 

 

 

Υπόθεση: Ο Λούκι Λουκ, ο διάσημος καουμπόι που πυροβολεί πιο γρήγορα κι από τη σκιά του, σε μία κλασική 2D σειρά κινούμενων σχεδίων.

Η Ντόλι, το πιο έξυπνο άλογο του κόσμου και ο Ραν Ταν Πλαν, το πιο χαζό σκυλί του κόσμου, τον βοηθούν να διαφυλάσσει το νόμο και την τάξη στο Φαρ Ουέστ.

Ταξιδεύοντας από πόλη σε πόλη, καταδιώκει ντεσπεράντος, αντιμετωπίζει δεινούς σκοπευτές, όπως ο Μπίλι δε Κιντ (Billy the Kid) και στέλνει, διαρκώς, τους αμετανόητους αδελφούς Ντάλτον πίσω στη φυλακή τους.

Επεισόδιο 49ο 

ΕΚΠΟΜΠΕΣ – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

20:00  ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ Ο ΛΟΓΟΣ  W   ΝΕΑ ΕΚΠΟΜΠΗ

Τα παιδιά αποκτούν το δικό τους βήμα μέσα από τη δημόσια συχνότητα της ΕΡΤ2.

«Στα παιδιά ο λόγος», με τον Γιάννη Ζουγανέλη κι ένα εκρηκτικό μείγμα παιδικής αθωότητας, με συνεχείς εναλλαγές καταστάσεων, ανάμεσα στον παρουσιαστή, στα παιδιά και στους γονείς που τα συνοδεύουν.

Μέσα σ’ ένα μαγευτικά όμορφο, γεμάτο μνήμες πλατό, 30 παιδιά και 30 γονείς ξεχνούν τα «πρέπει» και τα «μη» και παρασύρονται, για δύο ολόκληρες ώρες, σ’ ένα ξέφρενο, διαδραστικό πάρτι. Με απόλυτο σεβασμό στο λόγο, στην αντίληψη και την προσωπικότητα των παιδιών, γέλιο, χαρά, πρωτότυπα τραγούδια, σκετς, πολλή μουσική και κυρίως αισιοδοξία.

Το παζλ συμπληρώνουν καλεσμένοι ηθοποιοί, αθλητές, άνθρωποι των Γραμμάτων και Τεχνών, αλλά και δημοφιλείς μουσικοί και ερμηνευτές, που καλούνται με τη σειρά τους να «αποδεσμεύσουν» το παιδί που κρύβουν μέσα τους.

Τον Γιάννη Ζουγανέλη στο στούντιο συνοδεύουν οι μουσικοί και ηθοποιοί Σωκράτης Πατσίκας, Κώστας Κοράκης, Αλέξανδρος Ζουγανέλης, Λήδα Μανιατάκου και Τάνια Ρόκκα, δίνοντας έναν ιδιαίτερο διαδραστικό παλμό και τόνο.

 «Στα παιδιά ο λόγος», όπου τα παιδιά θα έχουν τον πρώτο και τον… τελευταίο λόγο!
Κάθε Σάββατο στην ΕΡΤ2.

Εκπομπή 5η: «Μελέτης Ηλίας –  Μάκης Παπαδημητρίου – Μηνάς Βιντιάδης – Κερασία Σαμαρά – Αλέξανδρος Νταβρής – Θεατρική παιδική ομάδα και χορωδία “Καλλιτεχνήματα” – Δημήτρης Μπάσης – ΕΚΜΕΚ» 

«Στα παιδιά ο λόγος» με τον Γιάννη Ζουγανέλη και με τα παιδιά αυτή τη φορά να προβληματίζονται για το τι θα έκαναν αν είχαν αρκετά χρήματα στη ζωή τους. Οι αφοπλιστικές απαντήσεις τους δίνουν το ερέθισμα και στους μεγάλους, γονείς και καλεσμένους, σε μια πολύ ιδιαίτερη και με πολλές προεκτάσεις συζήτηση.

Στο στούντιο, ο δημοφιλής ηθοποιός Μελέτης Ηλίας μαζί με την εξάχρονη κόρη του, μας δίνει το στίγμα ενός εξαιρετικά ανήσυχου μπαμπά.

Ο ηθοποιός Μάκης Παπαδημητρίου ξαφνιάζει, λύνοντας τον κύβο του Ρούμπικ σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Ο πολύ καλός δημοσιογράφος και συγγραφέας Μηνάς Βιντιάδης με τους ηθοποιούς Κερασία Σαμαρά και Αλέξανδρο Νταβρή συζητούν με τον Γιάννη Ζουγανέλη για άκρως ανησυχητικά φαινόμενα των καιρών.

Ιδιαίτερο τόνο στην εκπομπή δίνουν η θεατρική παιδική ομάδα και χορωδία «Καλλιτεχνήματα».

Ο μαγευτικά μελωδικός Δημήτρης Μπάσης και οι ανατρεπτικοί ΕΚΜΕΚ από τη Θεσσαλονίκη ξεσηκώνουν μικρούς και μεγάλους σ’ ένα μουσικό παραλήρημα.

Παρουσίαση: Γιάννης Ζουγανέλης.

Συμμετέχουν: Σωκράτης Πατσίκας, Κώστας Κοράκης, Αλέξανδρος Ζουγανέλης, Λήδα Μανιατάκου και Τάνια Ρόκκα.

Σκηνοθεσία: Χρήστος Φασόης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Πουλίδης.

Σκηνικά: Γιώργος Γεωργίου.

Ενδυματολόγος: Ελένη Πάττα.

Μοντάζ: Γιώργος Κατσένης.

Αρχισυνταξία: Νίκος Κεραμίδας.

Διεύθυνση παραγωγής: Άσπα Κουνδουροπούλου.

Executive producer: Σταύρος Καπελούζος.

Εκτέλεση παραγωγής: Pedio Productions.

 ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ, 8/4/2017

ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ

22:00 ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΠΑΠ – ΛΟΤΤΟ W

ΤΟ ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ

22:15 ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ 

«Βασίλισσα Βικτώρια: Τα χρόνια της νιότης» (The Young Victoria) Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Βιογραφικό, ιστορικό και ρομαντικό δράμα εποχής, παραγωγής Αγγλίας 2009.

Σκηνοθεσία: Ζαν-Μαρκ Βαλέ.

Σενάριο: Τζούλιαν Φέλοουζ.

Παίζουν: Έμιλι Μπλαντ, Ρούπερτ Φρεντ, Πολ Μπέτανι, Μιράντα Ρίτσαρντσον, Τζιμ Μπρόντμπεντ, Τόμας Κρέτσμαν, Έμιλι Μπλαντ, Μαρκ Στρονγκ, Γέσπερ Κρίστενσεν, Χάριετ Γουόλτερ.

Διάρκεια: 100΄

Υπόθεση: Βρισκόμαστε στα 1837 και η Βικτώρια βρίσκεται στο επίκεντρο της βασιλικής διαμάχης για την εξουσία. Ο βασιλιάς Γουίλιαμ, που είναι θείος της, βρίσκεται στο κατώφλι του θανάτου και η Βικτώρια προορίζεται για διάδοχος του θρόνου. Ενώ όλοι προσπαθούν να κερδίσουν την εύνοιά της, η μητέρα της, Δούκισσα του Κεντ, την κρατάει σε απόσταση από την Αυλή. Παράλληλα, ο βασιλιάς Λεοπόλδος του Βελγίου και θείος της Βικτώρια πατρονάρει τον γοητευτικό ανιψιό του, Άλμπερτ, να κερδίσει την καρδιά της. Όμως, η Βικτώρια και ο Άλμπερτ έχουν κουραστεί να δέχονται εντολές από τους άλλους. Και αφού η Βικτώρια γίνεται βασίλισσα της Αγγλίας, αναπτύσσεται μεταξύ τους ένας ισχυρός δεσμός που θα οδηγήσει όχι μόνο στο γάμο και στην οικογένεια, αλλά και σε μια ουσιαστική σχέση ζωής.

Η βασίλισσα Βικτώρια έχει καταχωρηθεί στο συλλογικό υποσυνείδητο ως μία ηλικιωμένη, βλοσυρή γυναίκα σε μόνιμο πένθος. Όμως, στα νεανικά της χρόνια, η Βικτώρια ήταν μια κοπέλα τολμηρή, γεμάτη ζωντάνια. Και αυτήν ακριβώς την άγνωστη πλευρά της φιλοδοξεί να αποτυπώσει η ταινία του Ζαν-Μαρκ Βαλέ.

Όμορφη βιογραφική ταινία εποχής στα πρότυπα των παραγωγών του BBC, που απέσπασε Όσκαρ Καλύτερων Κοστουμιών το 2010 και προτάθηκε για άλλα δύο Όσκαρ (μακιγιάζ και καλλιτεχνικής διεύθυνσης). Επίσης, η ταινία τιμήθηκε με τα Βραβεία BAFTA 2010 (Καλύτερης ενδυματολογίας και Καλύτερου μακιγιάζ και κομμώσεων).

Οι ερμηνείες είναι έξοχες, ιδιαίτερα της Έμιλι Μπλαντ, η οποία ήταν υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Α΄ γυναικείου ρόλου.

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ, 8/4/2017

ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ

24:00 ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ

«Ρενουάρ» (Renoir)

Βιογραφικό δράμα, παραγωγής Γαλλίας 2012.                      

Σκηνοθεσία: Ζιλ Μπουρντό.

Μουσική: Αλεξάντρ Ντεσπλά.

Πρωταγωνιστούν: Μισέλ Μπουκέ, Κριστά Τερέ, Βενσάν Ροτιέ.

Διάρκεια: 108΄

Υπόθεση: Κυανή Ακτή, 1915. Ο διάσημος Γάλλος ζωγράφος Πιέρ-Ογκούστ Ρενουάρ, σε προχωρημένη πια ηλικία προσπαθεί να ξεπεράσει το θάνατο της γυναίκας του, τους πόνους από τα αρθριτικά του και τα δυσάρεστα νέα ότι ο γιος του Ζαν τραυματίστηκε στη μάχη. Όταν όμως θα μπει στη ζωή του μια νεαρή κοπέλα θα δώσει και πάλι στον κόσμο του απρόσμενη ενέργεια και διάθεση για δημιουργία. Σφύζοντας από ζωή, η ακαταμάχητα όμορφη Αντρέ θα γίνει το τελευταίο μοντέλο του ζωγράφου και η πηγή ανανέωσής του.

Παράλληλα, επιστρέφει πίσω στο οικογενειακό σπίτι για ανάρρωση ο Ζαν, ο οποίος μαγεύεται κι αυτός από τη γοητεία της κοκκινομάλλας κοπέλας. Στο μεσογειακό ιδιωτικό παράδεισο των Ρενουάρ και παρά την έντονη δυσαρέσκεια του πατέρα του, ο νεαρός Ζαν ερωτεύεται αυτό το ελεύθερο πνεύμα, βρίσκοντας τη δική του πηγή έμπνευσης. Και κάπως έτσι, γεννήθηκε ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες όλων των εποχών…

Η γαλλική βιογραφική ταινία από τον Ζιλ Μπουρντό αποτελεί την επίσημη υποψηφιότητα της Γαλλίας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας 2014. Ο σκηνοθέτης εστιάζει στην ομορφιά της τέχνης και της φύσης και μας εξιστορεί την ιστορία της γυναίκας-μούσας των δύο μεγάλων καλλιτεχνών.

 Διακρίσεις:

Επίσημη συμμετοχή στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών 2012.

Τιμητική διάκριση στο 14ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδας 2013.

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ, 8/4/2017

ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΗΜΕΡΑΣ

01:45 ΑΠΟ ΑΓΚΑΘΙ ΡΟΔΟ (Ε) ημέρας

02:45 ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΥΖΙΝΕΣ (Ε) ημέρας

03:45 ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΟΥ: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ (Ε) ημέρας

04:30 ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ Ο ΛΟΓΟΣ (Ε) ημέρας

06:30 Ο ΛΟΥΚΙ ΛΟΥΚ ΣΕ ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ (Ε) ημέρας

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ, 9/4/2017

ΕΚΠΟΜΠΕΣ – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

07:00 ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ (Ε) W 

«Βιβλιοθήκη της Σχολής Καλών Τεχνών»

(Eπανάληψη από το Σάββατο 8/4/2017)

 ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

08:00 ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ W

Από τον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αθηνών

ΕΚΠΟΜΠΕΣ – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

10:30 ΦΩΤΕΙΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ   W  (ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ)                                

Η σειρά ντοκιμαντέρ «Φωτεινά Μονοπάτια» επιστρέφει στη συχνότητα της ΕΡΤ2, με νέα επεισόδια από την Κυριακή των Βαΐων 9 Απριλίου 2017, στις 10:30 το πρωί.

(Β΄ κύκλος) – Επεισόδιο 1ο: «Ιεροσόλυμα»

Ο  Β΄ κύκλος μετάδοσης της σειράς ντοκιμαντέρ «Φωτεινά Μονοπάτια» ανοίγει από τα Ιεροσόλυμα, μ’ ένα οδοιπορικό στα αρχαιότερα προσκυνήματα της Αγίας Γης. Ο τηλεοπτικός φακός της ΕΡΤ, ακολουθώντας τα βήματα του Ιησού Χριστού στους Αγίους Τόπους, επισκέπτεται το Όρος των Ελαιών, τον κήπο της Προδοσίας, τη φυλακή του Ιησού Χριστού, τον Γολγοθά, αλλά και τον τάφο της Παναγίας στη  Γεθσημανή.

Τα «Φωτεινά Μονοπάτια» βρέθηκαν στο κέντρο της Γης, στο κέντρο της Χριστιανοσύνης, στο Ναό της Αναστάσεως και στον Πανάγιο Τάφο.

Για τη μακραίωνη ιστορία των Πανάγιων Προσκυνημάτων μιλούν στη δημοσιογράφο Ελένη Μπιλιάλη, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος, ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης κ. Αρίσταρχος, ο Αρχιεπίσκοπος Ιεραπόλεως κ. Ισίδωρος, καθώς και η επικεφαλής της διεπιστημονικής ομάδας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, για την αποκατάσταση του Παναγίου Τάφου, καθηγήτρια κα Τώνια Μοροπούλου.

 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ

11:30 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ (Ε) (ΑΡΧΕΙΟ) W

«ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΙΖΥΗΝΟΣ» (Η ΣΙΩΠΗ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ)

Δραματική σειρά 10 επεισοδίων, παραγωγής 2000.

Σκηνοθεσία: Χριστόφορος Χριστοφής.

Σενάριο: Γιάννης Τζιώτης.

Μουσική τίτλων: Γιάννης Δροσίτης.

Σκηνογραφία: Τάσος Ζωγράφος.

Ενδυματολόγος: Άννα Μαχαιριανάκη.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Τάσος Αλεξάκης.

Παίζουν: Αντώνης Θεοδωρακόπουλος, Μπέττυ Αρβανίτη, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Ράνια Οικονομίδου, Έρση Μαλικένζου, Νίκος Χατζόπουλος, Βασιλική Τρουφάκου, Φάνης Μουρατίδης, Βέρα Κρούσκα, Τάκης Βουλαλάς, Βαλέρια Χριστοδουλίδου, Δημήτρης Καμπερίδης, Μανώλης Σορμαΐνης, Αλεξάνδρα Παντελάκη, Περικλής Λιανός, Γιώργος Κικίδης, Χρήστος Θάνος, Βασίλης Βλάχος, Φώτης Αρμένης, Αιμίλιος Χειλάκης, Γιώργος Δήμου, Βασίλης Κουκαλάνι, Ανέζα Παπαδοπούλου, Μαρίκα Τζιραλίδου, Στέλιος Γεράνης.

Υπόθεση: «Δι’ ασφάλειαν της κοινωνίας και ησυχίαν και διατήρησιν», όπως αναφέρει η διαταγή του Ειρηνοδίκη Αθηνών προς την αρμόδια αστυνομική υπηρεσία, ο Βιζυηνός εισάγεται βίαια και κλείνεται ως φρενοβλαβής στο Δρομοκαΐτειο στις 14 Απριλίου του 1892. Κατά την πρώτη περίοδο του εγκλεισμού του και έως την επιβεβαίωση της γνωμάτευσης των εξωτερικών γιατρών, μέσα από κρίσεις, παρακρούσεις αλλά και κάποια φωτεινά διαλείμματα που επιτρέπουν στους φίλους του να μιλούν για λανθασμένη διάγνωση, προκύπτουν οι κατακερματισμένες μνήμες που συνθέτουν τα πλέον ενδιαφέροντα περιστατικά της σύντομης ζωής του, σε τρία επίπεδα. Το αστικό (ο έρωτάς του για μια χαρισματική παιδούλα και οι αντιδράσεις της σεμνότυφης και υποκριτικής κοινωνίας του τέλους του 19ου αιώνα). Το αγροτικό (το ξημέρωμα της ζωής του, εξωραϊσμένο από τη νοσταλγία του σ’ ένα χωριό της Θράκης). Το περιθωριακό (εκείνο δηλαδή του φρενοκομείου, όπου διαλύεται αργά και ανεπανόρθωτα, μέσα σ’ έναν κόσμο απαλλαγμένο από τις παράλογες μικρότητες και την υποκρισία της κοινής λογικής, η νοημοσύνη του).

Επεισόδιο 1ο. «Δι’ ασφάλειαν της κοινωνίας και ησυχίαν…», τονίζεται ιδιαίτερα στη διαταγή της 14ης Απριλίου 1892 του Ειρηνοδίκη Αθηνών προς την αστυνομική Αρχή για τη βίαια μεταφορά και τον εγκλεισμό του ποιητή Γεώργιου Βιζυηνού, ο οποίος, σύμφωνα με τις διαδόσεις εκείνων των ημερών, είχε τρελαθεί από τον παράφορο έρωτά του για μια δεκατετράχρονη παιδούλα, ιταλικής καταγωγής, πασίγνωστη για τις επιδόσεις της στο πιάνο και κόρη της σπιτονοικοκυράς του. Αντί όμως της αστυνομικής Αρχής, τη μεταφορά του «επικίνδυνου παράφρονα» αναλαμβάνουν οι στενότεροι φίλοι του, χρησιμοποιώντας τα μέσα που διαθέτει ένας απ’ αυτούς ως άνθρωπος της βασιλικής αυλής κι εξαπατώντας τον Βιζυηνό ότι έπεισαν την αγαπημένη του να τον παντρευτεί και ότι ο μυστικός τους γάμος θα τελεστεί το ίδιο βράδυ σ’ ένα σπίτι στην εξοχή. Έτσι, ο τραγικός εραστής, ντυμένος γαμπρός, με γαμήλιες λαμπάδες και στέφανα, μεταφέρεται και κλείνεται στο δημόσιο φρενοκομείο.

ΣΕΙΡΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ

12:30 ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ (E)  GR

«Ο Λούκι Λουκ σε νέες περιπέτειες» (Les Nouvelles Aventures de Lucky Luke / The New Adventures of Lucky Luke)

Κωμική περιπετειώδης σειρά κινούμενων σχεδίων (2D animation), παραγωγής Γαλλίας, που θα ολοκληρωθεί σε 52 ημίωρα επεισόδια.

Επεισόδιο 49ο (Eπανάληψη από το Σάββατο 8/4/2017)

 ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ, 9/4/2017

ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

13:00  AUTO ΜΟΤΟ ΕΡΤ GR 

Εκπομπή με τον Νίκο Κορόβηλα και τον Νίκο Παγιωτέλη

Η ΕΡΤ έχει πλέον την δική της εκπομπή για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό,  με βασικούς παρουσιαστές τους Νίκο Κορόβηλα  και Νίκο Παγιωτέλη.

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μητσιώνης.

14:00  FORMULA 1: ΓΚΡΑΝ ΠΡΙ ΚΙΝΑΣ (ΣΑΝΓΚΑΗ) (Μ) GRHD

(14:00 ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΑ)

(15:00 ΑΓΩΝΑΣ)

ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ

17:10 ΞΕΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΤΑΙΝΙΑ  GR

«Στις μύτες των ποδιών» (On the Sly / À pas de loup)

Πολυβραβευμένη οικογενειακή ταινία, συμπαραγωγής Βελγίου-Γαλλίας 2011.

Σκηνοθεσία-φωτογραφία-μοντάζ: Olivier Ringer

Σενάριο: Olivier Ringer, Yves Ringer.

Ήχος: Vincent Mauduit.

Μουσική: Bruno Alexiu.

Παραγωγοί: Yves Ringer, Antoine Simkine.

Πρωταγωνιστούν: Wynona Ringer, Olivier Ringer, Macha Ringer, Ourga, Carpo, Ursula Noyer, Pierre Leroux.

Διάρκεια: 77΄

Υπόθεση: Όπως κάθε Σαββατοκύριακο, η εξάχρονη Κάθι πρέπει να πάει με τους δικούς της στην εξοχή. Δεν έχει καθόλου κέφι, γιατί νιώθει ότι δεν υπάρχει στα μάτια των γονιών της. Το Σαββατοκύριακο προμηνύεται βαρετό ως συνήθως, όμως η Κάθι παίρνει «μαγικά σποράκια» από έναν εργάτη στο κτήμα. Το Σαββατοκύριακο τελειώνει, αλλά η Κάθι, γεμάτη περιέργεια και ενθουσιασμό, αποφασίζει, αντί να γυρίσει σπίτι, να μείνει στην εξοχή για να δει τα «μαγικά σποράκια» να μεγαλώνουν. Όταν μένει μόνη της, καταλαβαίνει ότι οι γονείς της ανησυχούν και την ψάχνουν. Φοβάται ότι θα την τιμωρήσουν, γι’ αυτό κρύβεται στο δάσος και χάνεται…

 Βραβεία:

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Lucknow International Children’s Film Festival 2012

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Κοινού, Ale Kino on tour 2012

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Κριτικής Επιτροπής Παιδιών, European Children’s Association 2012

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Κριτικής Επιτροπής Παιδιών, Seattle Children’s Film Festival 2012

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Κριτικής Επιτροπής Παιδιών, Festival International du Film pour Enfants de Montréal 2011

 

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Κριτικής Επιτροπής Παιδιών, Zlin Children’s International Film Festival 2011

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Κριτικής Επιτροπής Παιδιών, Tel-Aviv Children Film Festival 2011

Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου, Olympia International Film Festival for Children and Young People 2011

Βραβείο Inis, Festival International du Film pour Enfants de Montréal 2011

Βραβείο Golden Butterfly, Iran International Children’s Film Festival 2011

Βραβείο ECFA, Oulu International Children’s and Youth Film Festival 2011

Εύφημη Μνεία, Festival International du Film pour Enfants de Montréal 2011

Εύφημη Μνεία, Tel-Aviv Children Film Festival 2011

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ, 9/4/2017

ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

19:00 ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΝΥΜΦΙΟΥ W

Από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου & Ελένης Γλυφάδος

 ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ

 22:00 ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΠΑΠ –ΤΖΟΚΕΡ & ΠΡΟΤΟ W

ΤΟ ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ

22:15 ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ  

«Λούνα, το θαλάσσιο πνεύμα» (Luna: Spirit of the Whale)

Οικογενειακή δραματική περιπέτεια, παραγωγής Καναδά 2007.

Σκηνοθεσία: Ντον ΜακΜπρίαρτι.

Σενάριο: Ελίζαμπεθ Στιούαρτ.

Παίζουν: Άνταμ Μπιτς, Γκράχαμ Γκριν, Τζέισον Πρίστλεϊ, Τάντου Κάρντιναλ, Άαρον Μίκο, Έριν Κάρπλακ, Μισέλ Χάρισον, Ντέιβιντ Λιούις.

Διάρκεια: 86΄

Υπόθεση: Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος φθάνει στο Βανκούβερ Άιλαντ για να επανενώσει μια ορφανή φάλαινα με το κοπάδι της, μεταφέροντάς την χιλιάδες μίλια μακριά. Οι κάτοικοι επαναστατούν, καθώς πιστεύουν ότι η φάλαινα είναι η μετενσάρκωση του νεκρού ηγέτη τους. Κι ενόσω αυτοί κάνουν τα πάντα για να αποτρέψουν το γεγονός, ο γιος του πρώην ηγέτη και κληρονόμος του τίτλου, βρίσκεται στη μέση μιας ανεξέλεγκτης διαμάχης, η έκβαση της οποίας θα είναι καθοριστική για το χαρακτήρα και την ύπαρξή του.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ, 9/4/2017

ΕΚΠΟΜΠΕΣ – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

23:45 DOC ON ΕΡΤ W  Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«Σκάπετα»

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής Ελλάδας 2013.

Σκηνοθεσία-σενάριο-διεύθυνση φωτογραφίας-παραγωγή: Μένιος Καραγιάννης.

Μουσική: Απόστολος Δημητρακόπουλος.

Μοντάζ: Αλέξανδρος Τηνιακός.

Διάρκεια: 69΄

Υπόθεση: Σκάπετα σημαίνει πέρα, πίσω από τη ράχη, εκτός εμβέλειας. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ γύρω από τη ζωή ενός ανθρώπου που ζει αποκομμένος από την κοινωνία. Ο Χρήστος ζει σ’ ένα χωριό χωρίς κατοίκους, είναι ο μόνος που έμεινε πίσω. Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση και τηλέφωνο, η μόνη του παρέα είναι τα ζώα του. Δεν ξέρει πόσο χρόνων είναι, ούτε πόσα πρόβατα έχει. Η σύγχρονη κοινωνία υπάρχει τριγύρω, αλλά δεν τον αγγίζει. Την ακούει μόνο μέσα από ένα ραδιοφωνάκι. Κόντρα στη ζωή της αφθονίας και των παροχών που όλοι μας έχουμε συνηθίσει και θεωρούμε δεδομένη, ο τρόπος που ζει ο Χρήστος βάζει ερωτήματα γύρω από τις πραγματικές μας ανάγκες, τη μοναξιά, την επιβίωση, τις αξίες.

ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΗΜΕΡΑΣ

01:00 ΦΩΤΕΙΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ (Ε) ημέρας

02:00 ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ (Ε) ημέρας

03:00 ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ: «ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ» (Ε) (ΑΡΧΕΙΟ)  – W 

03:30 DOC ON ΕΡΤ (Ε) ημέρας

04:45 ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ (Ε) (ΑΡΧΕΙΟ)  – W 

06:00 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΙΖΥΗΝΟΣ (Ε) ημέρας

ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ, 10/4/2017

ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΞΥΠΝΗΜΑ

ΞΕΝΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ   GR

07:00 «Σιντ, ο μικρός επιστήμονας» (Sid, the Science Kid) (Ε) 

Πολυβραβευμένη, εκπαιδευτική σειρά κινούμενων σχεδίων για παιδιά από τριών έως έξι ετών, παραγωγής ΗΠΑ.

Με τρισδιάστατο σκίτσο, χιούμορ και μουσική, η σειρά κατευθύνει τη φυσική παιδική περιέργεια προς την εξερεύνηση, την ανακάλυψη και την επιστημονική προσέγγιση. Σε κάθε επεισόδιο μία ερώτηση του μικρού Σιντ γίνεται αφορμή για ολοήμερη αναζήτηση, καθώς η έρευνα επικεντρώνεται σ’ ένα συγκεκριμένο επιστημονικό θέμα.

Δάσκαλοι, γονείς και φίλοι βοηθούν τον ήρωα, συμμετέχοντας σε μια συναρπαστική εκπαιδευτική περιπέτεια…

Σκηνοθεσία: Χιου Μάρτιν, Καμίλα Καλαμάντρεϊ.

Σενάριο: Μπράντλεϊ Σγουάιγκ, Τζόζεφ Πάρντι, Τζιμ Λιούις.

Πρωτότυπη μουσική: Ντίνα Ντάιαμοντ, Μάικ Χίμελστιν, Μπρετ Πέρι.

Εταιρεία παραγωγής: Τhe Jim Henson Company.

Επεισόδιο 1ο

 

07:30 «Τα παπούτσια της Φράνι» (Frannys Feet) (Ε) 

Παιδική περιπέτεια κινούμενων σχεδίων (2D Animation), παραγωγής Καναδά 2003.

Υπόθεση: Η πεντάχρονη Φράνι περνάει τα απογεύματα στο τσαγκαράδικο του παππού της. Λίγο πριν τοποθετήσει τα επισκευασμένα παπούτσια στο κουτί τους, συνηθίζει να τα δοκιμάζει. Το κάθε ζευγάρι την παρασύρει σε διαφορετική περιπέτεια, χώρα και ιστορική περίοδο και τη φέρνει κοντά σε νέους φίλους.

Μια τρυφερή και καλαίσθητη σειρά με θέμα τη φιλία και τη συνύπαρξη.

Δημιουργός: Κάθι Μος.

Σκηνοθεσία: Τζόαν Μπόραμ.

Επεισόδιο 1ο

 

08:00 «Ντετέκτιβ Νόντι» (Noddy Toyland Detective) (Ε)  

Οικογενειακή σειρά κινούμενων σχεδίων (3D Animation), συμπαραγωγής Γαλλίας-ΗΠΑ-Αγγλίας.

Σκηνοθεσία: Alberto Pereira-Lazaro.

Σενάριο: Myles McLeod, Heath Kenny, Jo Jordan, Gerard Foster, Simon Lecocq

Υπόθεση: Ο Νόντι είναι ένα ξύλινο αγόρι που τρελαίνεται για οδήγηση και δράση. Οδηγώντας το αυτοκίνητό του, τον Ρεβς, διασχίζει την πόλη και ερευνά μυστηριώδεις υποθέσεις. Στον μαγικό κόσμο της Παιχνιδούπολης, εκεί όπου τα παιχνίδια ζωντανεύουν, ο Ντετέκτιβ Νόντι κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να βοηθήσει τους φίλους τους.

Επεισόδια 1ο & 2ο

ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ, 10/4/2017

08:30 «Ολίβια» (Olivia) (Ε)

Οικογενειακή σειρά κινούμενων σχεδίων (3D Animation), συμπαραγωγής ΗΠΑ-Αγγλίας, που θα ολοκληρωθεί σε 76 επεισόδια.

Επεισόδια 28ο & 29ο

09:00 «Zoυ» (Zou) A΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Παιδική σειρά κινούμενων σχεδίων (CGI), παραγωγής Γαλλίας 2012, που θα ολοκληρωθεί σε 52 επεισόδια.

Επεισόδια 47ο & 48ο

09:30 «Λούλου Ζίπαντου» (Lulu Zipadoo / Lulu Vroumette) A΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ 

Παιδική σειρά κινούμενων σχεδίων (3D Animation), παραγωγής Γαλλίας 2011-2013, που θα ολοκληρωθεί σε 104 επεισόδια.

Επεισόδια 27ο & 28ο

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

10:00 ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ  GR

«ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΓΕΥΣΗ»

Επεισόδιο 1ο

 

ΕΚΠΟΜΠΕΣ – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

11:00 ΕΠΙΚΡΑΝΘΗ (E) (ΑΡΧΕΙΟ) W

ΥΜΝΟΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΗ ΑΗΔΟΝΙΔΗ

Σκοπός της εκπομπής είναι η ανάδειξη του ανεξάντλητου πλούτου της ορθόδοξης εκκλησιαστικής μας μουσικής μέσα από τις φωνές του γνωστού μας σημαντικου Θρακιώτη παραδοσιακου τραγουδιστή Χρόνη Αηδονίδη, ο οποίος, ως γνωστόν, είναι και ψάλτης, της συνεργάτιδάς του, επίσης ψάλτριας, Νεκταρίας Καρατζή και του διακεκριμένου ψάλτη Δημήτρη Βερύκιου.

Επίσης, σκοπός της εκπομπής είναι να μας μεταφέρει, μέσα από λόγια και ήχους, στο πένθιμο κλίμα των ημερών αλλά και στην αναστάσιμη χαρά, να μας δώσει δηλαδή μια μικρή γεύση από την «πίκρα» των Παθών του Χριστού, από την «πίκρα» του Άδη, αλλά και από την Ανάσταση και γι’ αυτό και ο τίτλος: «Επικράνθη».

Την απαγγελία των πιο συγκινητικών από τα αναγνώσματα της Μεγάλης Εβδομάδας έχουν επωμισθεί ο Γρηγόρης Βαλτινός και η Κοραλία Καράντη.

Ο πλούτος της βυζαντινής μας παράδοσης ξεδιπλώνεται μέσα στα 15΄ λεπτά κάθε εκπομπής από την Κυριακή των Βαΐων ώς τη Μεγάλη Παρασκευή και στα 30΄ λεπτά του Μεγάλου Σαββάτου, μαζί με τραγούδια της Λαμπρής για το Μεγάλο Σάββατο, προεόρτια της αναστάσιμης χαράς και μαζί με το γνωστό λαϊκό θρήνο: «Σήμερα μαύρος ουρανός…», που θα ακουστεί από τον Χρόνη Αηδονίδη και τη Νεκταρία Καρατζή, τη Μεγάλη Παρασκευή.

«Μεγάλη Δευτέρα»

ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ, 10/4/2017

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ

11:15 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ (E) (ΑΡΧΕΙΟ) W

«ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΙΖΥΗΝΟΣ» (Η ΣΙΩΠΗ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ)

Δραματική σειρά 10 επεισοδίων, παραγωγής 2000.

Επεισόδιο 2ο.  Οι έντονες διαμαρτυρίες του έγκλειστου Βιζυηνού στο Δρομοκαΐτειο, η ισχυρή του μνήμη και η σαφήνεια των αναφορών του σε περιστατικά του βίου και της πολιτείας του διχάζουν τους νευροψυχίατρους του δημόσιου φρενοκομείου, παρά την επιμονή του νεαρού ψιχίατρου, που έχει αναλάβει την παρακολούθηση της κατάστασής του, ότι πρόκειται για σειρά παρακρούσεων διακοπτόμενη από φωτεινά διαλείμματα. Κι ενώ παρακολουθούνται τα συμπτώματα για την επιβεβαίωση ή μη της γνωμάτευσης των εξωτερικών γιατρών, βάσει της οποίας διατάχθηκε ο εγκλεισμός του, μέσα στο σάλο που έχει ξεσπάσει στην τότε μικρή κοινωνία της Αθήνας, αρχίζει να εξυφαίνεται ο μύθος ή να διαγράφεται η αλήθεια του ανεκπλήρωτου έρωτα του ποιητή.

 ΕΚΠΟΜΠΕΣ – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

12:15 ΕΔΩ ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΜΕ   W

Καθημερινό μαγκαζίνο με επίκεντρο τη γυναίκα, που παρουσιάζουν η Ρένια Τσιτσιμπίκου και η Αθηνά Καμπάκογλου.

Ένα μαγκαζίνο για την εργαζόμενη γυναίκα, τη μητέρα, τη νοικοκυρά, τη σύζυγο, τη φίλη. Τη γυναίκα που έχει ενδιαφέροντα, στόχους, θετική σκέψη και όρεξη για ζωή!

Η θεματολογία της εκπομπής περιλαμβάνει, μόδα, ομορφιά, διατροφή, life style προτάσεις, μυστικά για μια καθημερινή αξιοπρόσεκτη εμφάνιση, οικοκυρικά, διακόσμηση, μεταποιήσεις, προτάσεις «φτιάξτο μόνος σου», θέατρο, κινηματογράφο, μουσική, χορό, ψυχαγωγία, άθληση, ζωοφιλία.

Η Ρένια και η Αθηνά, με τους ειδικούς-καλεσμένους συνεργάτες, συζητούν και προτείνουν λύσεις σε διάφορα ζητήματα και ενημερώνουν για καθημερινά θέματα «ζωής» που χρήζουν βοηθείας και συμβουλής.

Επίσης, στο «Εδώ που τα λέμε», σχέσεις (συζυγικές, συντροφικές, μάνας-παιδιού, επαγγελματικές, φιλικές κ.ά.), success stories γυναικών αλλά και ανδρών, συνεντεύξεις με «σύμβολα» απ’ όλους τους χώρους, ταξιδιωτικές προτάσεις για γνωστούς και άγνωστους προορισμούς στην Ελλάδα, παρουσίαση ντόπιων προϊόντων, τοπικών φορέων, εκπροσώπων συλλόγων και εθελοντικών οργανώσεων.

Ακόμα, ζωντανές συνδέσεις και ανταποκρίσεις από μεγάλες πόλεις του εξωτερικού για να μαθαίνουμε και για άλλα που μας αφορούν έξω από τα σύνορά μας, ειδήσεις διεθνών πρακτορείων, best viral video στο Διαδίκτυο, χιουμοριστικά, παράξενα και επίκαιρα θέματα.

Με χιούμορ αλλά και σοβαρότητα, θα τα λέμε όλα!

Η θεματολογία θα έχει ποικιλία, γιατί η ζωή έχει ποικιλία και «Εδώ που τα λέμε», όλα θα τα λέμε!

Παρουσίαση: Ρένια Τσιτσιμπίκου – Αθηνά Καμπάκογλου.

Αρχισυνταξία: Κλειώ Αρβανιτίδου.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Μαριλένα Βασιλάκη, Σοφία Καλαντζή.

Εκπομπή 26η

ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ, 10/4/2017

ΕΚΠΟΜΠΕΣ – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

13:30 ΓΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ  W

Με την Ολυμπιάδα Μαρία Ολυμπίτη.

Ένα καθημερινό ταξίδι γεμάτο ελληνικά αρώματα, γεύσεις και χαρά στην ΕΡΤ2.

Η εκπομπή με τίτλο «Γεύσεις από Ελλάδα», κάθε μέρα έχει θέμα της ένα προϊόν από την ελληνική γη και θάλασσα.

Η παρουσιάστρια της εκπομπής, δημοσιογράφος Ολυμπιάδα Μαρία Ολυμπίτη, υποδέχεται στην κουζίνα, σεφ, παραγωγούς και διατροφολόγους απ’ όλη την Ελλάδα για να μελετήσουν μαζί την ιστορία και τη θρεπτική αξία του κάθε προϊόντος.

Οι σεφ μαγειρεύουν μαζί με την Ολυμπιάδα απλές και ευφάνταστες συνταγές για όλη την οικογένεια.

Οι παραγωγοί και οι καλλιεργητές περιγράφουν τη διαδρομή των ελληνικών προϊόντων -από τη σπορά και την αλίευση μέχρι το πιάτο μας- και μας μαθαίνουν τα μυστικά της σωστής διαλογής και συντήρησης.

Οι διατροφολόγοι-διαιτολόγοι αναλύουν τους καλύτερους τρόπους κατανάλωσης των προϊόντων, «ξεκλειδώνουν» τους συνδυασμούς για τη σωστή πρόσληψη των βιταμινών τους και μας ενημερώνουν για τα θρεπτικά συστατικά, την υγιεινή διατροφή και τα οφέλη που κάθε προϊόν προσφέρει στον οργανισμό.

Παρουσίαση-επιμέλεια: Ολυμπιάδα Μαρία Ολυμπίτη.

Αρχισυνταξία: Μαρία Πολυχρόνη.

Σκηνογραφία: Ιωάννης Αθανασιάδης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Ανδρέας Ζαχαράτος.

Διεύθυνση παραγωγής: Άσπα Κουνδουροπούλου – Δημήτρης Αποστολίδης.

Σκηνοθεσία: Χρήστος Φασόης.

«Ταχίνι»

ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 ΞΕΝΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ   GR

14:15 «Ρομπέν των Δασών: Περιπέτειες στο Σέργουντ» (Robin Hood – Mischief in Sherwood) (NEO) Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Περιπετειώδης παιδική σειρά κινούμενων σχεδίων (CGI Animation), παραγωγής Γαλλίας.

Επεισόδιο 43ο

 ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ, 10/4/2017

14:30 «Ο Μικρός Πρίγκιπας» (Le Petit Prince / Little Prince) – Β΄ Κύκλος

Παιδική περιπέτεια κινούμενων σχεδίων (3D Animation), παραγωγής Γαλλίας.

Η σειρά βασίζεται στο διάσημο ομότιτλο μυθιστόρημα του Αντουάν Σεντ Εξιπερί.

Υπόθεση: Ο Μικρός Πρίγκιπας ζει σ’ έναν αστεροειδή μαζί με το αγαπημένο του Τριαντάφυλλο. Πολύ συχνά, η φίλη του η Αλεπού τον συντροφεύει, καθώς ταξιδεύει στο γαλαξία με το μυθικό του αεροπλάνο. Και το Τριαντάφυλλο αγωνιά για την επιστροφή του,

ενόσω εκείνος προσγειώνεται σε άγνωστους και παράξενους πλανήτες, όπου το φίδι και οι κακές σκέψεις καραδοκούν.

Σκηνοθεσία: Pierre-Alain Chartier.

Επεισόδιο 1ο  

ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

15:15  ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (Ε)  

«ΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ» (THE APOSTLES)

Σειρά ντοκιμαντέρ θρησκευτικού περιεχομένου, δέκα (10) ημίωρων επεισοδίων, παραγωγής Αγγλίας 2008.

Η σειρά, την οποία παρουσιάζει ο Μέλβιν Μπραγκ,  εξετάζει τη ζωή, τους μύθους  και την κληρονομιά των πρώτων δώδεκα ανδρών που επελέγησαν από τον Ιησού. Κάποιοι, όπως ο Πέτρος και ο Ιούδας είναι άμεσα αναγνωρίσιμοι, όμως άλλοι, όπως ο Θαδδαίος και ο Βαρθολομαίος είναι λιγότερο γνωστοί.

Η σειρά ξεδιπλώνει γνωστές πληροφορίες γύρω από τους Αποστόλους και ερευνά τους μύθους που περιβάλλουν τις πράξεις τους. Μια σημαντική συνάντηση με τους ιδρυτές της Εκκλησίας και η διερεύνηση της σημασίας των πράξεών τους για τον 21ο αιώνα.

Επεισόδια 1ο &  2ο

ΕΛΛΗΝΙΚH TAINIA

16:00 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ   –  GR 

«Διχασμός»

Αισθηματικό δράμα, παραγωγής 1965.

Σκηνοθεσία: Ερρίκος Ανδρέου.

Σενάριο: Πάνος Κοντέλλης, Ειρήνη Βαρδουλάκη.

Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Παπακωνσταντής.

Παίζουν: Πέτρος Φυσσούν, Έλλη Φωτίου, Δέσπω Διαμαντίδου, Βαγγέλης Καζάν, Νίκος Ρίζος, Niki Shelby, Γιώργος Βελέντζας, Έλλη Ξανθάκη, Έλσα Ρίζου, Νίνα Κούλη, Εύα Ευαγγελίδου, Βαγγέλης Σάκαινας, Σερά Δημητριάδου.

Διάρκεια: 83΄

Υπόθεση: Σε κάποιο νησί του Αιγαίου, οι σφουγγαράδες προετοιμάζονται για το επόμενο ταξίδι τους. Τα περισσότερα καΐκια ανήκουν στην αρχόντισσα του νησιού, η οποία τους εκμεταλλεύεται σκληρά, μέχρι που ένας από τους σφουγγαράδες, ο Κωσταντής, εξεγείρεται κατά της άπληστης κι αυταρχικής γυναίκας. Όταν η αρχόντισσα μαθαίνει ότι η μικρότερη κόρη της Θάλεια είναι ερωτευμένη με τον φίλο του Κωσταντή, τον Γιωργή, το αναπάντεχο νέο δημιουργεί βαθιά ρήξη στο σπιτικό της και η κατάσταση παίρνει δυσάρεστη τροπή, όταν η Θάλεια ομολογεί πως στην πραγματικότητα θέλει τον Κωσταντή. Αντιστέκεται σθεναρά στη θέληση της μάνας της, η οποία την αρραβωνιάζει με τον Γιωργή, και δεν διστάζει να κλεφτεί με τον αγαπημένο της. Έτσι οι δύο φίλοι έρχονται αντιμέτωποι, ενώ βγαίνουν μαχαίρια για να ξεπλυθεί η ατίμωση. Στο τέλος, οι δύο άνδρες αλληλοσκοτώνονται μπροστά στα μάτια των νησιωτών, αλλά και της άμοιρης Θάλειας, η οποία σπαράζει από οδύνη.

ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ, 10/4/2017

                                                           ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ                                  

17:30 ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ –  GR  

(THE LITTLE HOUSE ON THE PRAIRIE) – Δ΄ ΚΥΚΛΟΣ

Η αξέχαστη οικογενειακή σειρά, παραγωγής ΗΠΑ 1974-1983, που μεταδόθηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 1975 και αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους, επιστρέφει στη συχνότητα της ΕΡΤ2.

Η σειρά, βασισμένη στα ομώνυμα αυτοβιογραφικά βιβλία της Λόρα Ίνγκαλς Ουάιλντερ και γυρισμένη στην αμερικανική Δύση, καταγράφει την καθημερινότητα μιας πολυμελούς αγροτικής οικογένειας του 1880.

Υπόθεση: Ύστερα από μακροχρόνια αναζήτηση, οι Ίνγκαλς εγκαθίστανται σε μια μικρή φάρμα έξω από το Γουόλνατ Γκρόουβ της Μινεσότα. Η ζωή στην αραιοκατοικημένη περιοχή είναι γεμάτη εκπλήξεις και η επιβίωση απαιτεί σκληρή δουλειά απ’ όλα τα μέλη της οικογένειας. Ως γνήσιοι πιονιέροι, οι Ίνγκαλς έρχονται αντιμέτωποι με ξηρασίες, καμένες σοδειές κι επιδρομές από ακρίδες. Παρ’ όλα αυτά, καταφέρνουν να επιβιώσουν και να ευημερήσουν.

Την ιστορία αφηγείται η δευτερότοκη Λόρα (Μελίσα Γκίλμπερτ), που φοιτά στο σχολείο της περιοχής  και γίνεται δασκάλα στα δεκαπέντε της χρόνια. Πολύ αργότερα, η οικογένεια μετοικεί σε μια ολοκαίνουργια πόλη στην περιοχή της Ντακότα – «κάπου στο τέλος της σιδηροδρομικής γραμμής». Εκεί, η Μέρι (Μελίσα Σου Άντερσον), η μεγάλη κόρη της οικογένειας, που έχει χάσει την όρασή της, θα φοιτήσει σε σχολή τυφλών. Και η Λόρα θα γνωρίσει τον μελλοντικό σύζυγό της, τον Αλμάντσο Ουάιλντερ.

Παίζουν: Μελίσα Γκίλμπερτ (Λόρα Ίνγκαλς Ουάιλντερ), Μάικλ Λάντον (Τσαρλς Ίνγκαλς), Κάρεν Γκρασλ (Καρολάιν Ίνγκαλς), Μελίσα Σου Άντερσον (Μέρι Ίνγκαλς Κένταλ), Λίντσεϊ και Σίντνεϊ Γκρίνμπας (Κάρι Ίνγκαλς), Μάθιου Λαμπόρτο (Άλμπερτ Κουίν Ίνγκαλς), Ρίτσαρντ Μπουλ (Νελς Όλσεν), Κάθριν ΜακΓκρέγκορ (Χάριετ Όλσεν), Άλισον Άρμγκριν (Νέλι Όλσεν Ντάλτον), Τζόναθαν Γκίλμπερτ (Γουίλι Όλσεν), Βίκτορ Φρεντς (Αζάια Έντουαρντς), Ντιν Μπάτλερ (Αλμάντσο Ουάιλντερ).

Σκηνοθεσία: Γουίλιαμ Κλάξτον, Μόρι  Ντέξτερ, Βίκτορ Φρεντς, Μάικλ Λάντον.

Σενάριο: Μπλαντς Χανάλις, Μάικλ Λοντον, Ντον Μπάλακ.                    

Μουσική: Ντέιβιντ Ρόουζ.

(Δ΄ κύκλος) – Επεισόδιο 13ο. Ο αρχηγός των Ινδιάνων  χρειάζεται ιατρική φροντίδα και η κοντινότερη πόλη στην οποία μπορούν οι δικοί του να απευθυνθούν είναι το Γουόλνατ Γκρόουβ. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν αντίθετη άποψη, ο Τζο και ο γιατρός Μπέικερ τον συνοδεύουν, μαζί με τον γιο και τον εγγονό του, στο σπίτι των Ίνγκαλς έως ότου αναρρώσει. Τα νέα κυκλοφορούν στην πόλη και, κάποιοι, δηλώνουν την πρόθεσή τους να σκοτώσουν τους φιλοξενούμενους.

(Δ΄ κύκλος) – Επεισόδιο 14ο. Η προοπτική μιας κερδοφόρας δουλειάς, που θα κρατά για μέρες τον Τζο μακριά από το Πλαμ Κρικ, προκαλεί αρνητικά συναισθήματα στην Καρολάιν. Στο μεταξύ, η Λόρα ερωτεύεται τον Τζίμι Χιλ και αποφασίζει να αλλάξει την εμφάνισή της για να του αρέσει. Σύντομα θα διαπιστώσει ότι οι κυριακάτικες κορδέλες και το καλό της πανωφόρι την εμποδίζουν να συμμετέχει στα παιχνίδια του σχολικού διαλείμματος. Όταν ο Τζίμι ζητάει από τη Σαμάνθα Χίγκινς, μια καινούργια μαθήτρια με παντελόνια και μαζεμένα μαλλιά, να παίξει μαζί του, η Λόρα βλέπει στο πρόσωπό της μια αντίπαλο.

ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ, 10/4/2017

ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

19:00 ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΝΥΜΦΙΟΥ W

Από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά Θεσσαλονίκης

ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ

21:00  ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ GR  Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«Οι έξι αδελφές» (Seis hermanas / Six sisters) – Γ΄ Κύκλος

Δραματική σειρά εποχής, παραγωγής Ισπανίας (RTVE) 2015.

Σκηνοθεσία: Αντόνιο Χερνάντεζ, Μιγκέλ Κόντε, Νταβίντ Ουγιόα, Χαϊμέ Μποτέλα και Ίνμα Τορέντε.

Πρωταγωνιστούν: Μάρτα Λαγιάλντε (Ντιάνα Σίλβα), Μαριόνα Τένα (Μπιάνκα Σίλβα),  Σίλια Φρεϊχέιρο (Αντέλα Σίλβα), Μαρία Κάστρο (Φραντζέσκα Σίλβα), Καντέλα Σεράτ (Σίλια Σίλβα), Κάρλα Ντίαζ (Ελίσα Σίλβα), Άλεξ Αδροβέρ (Σαλβαδόρ Μοντανέρ), Χουάν Ριμπό (Δον Ρικάρντο Σίλβα).

Yπόθεση: Μαδρίτη, 1920. Οι έξι αδελφές Σίλβα είναι η ψυχή στις διασκεδάσεις της υψηλής κοινωνίας της Μαδρίτης. Όμορφες, κομψές, αριστοκρατικές, γλυκές και εκλεπτυσμένες, οι έξι αδελφές απολαμβάνουν μια ζωή χωρίς σκοτούρες, μέχρι που ο χήρος πατέρας τους παθαίνει ένα σοβαρό ατύχημα που τις αναγκάζει να αντιμετωπίσουν μια καινούργια πραγματικότητα: η οικογενειακή επιχείρηση βρίσκεται σε κρίση και η μόνη πιθανότητα σωτηρίας εξαρτάται από τις ίδιες.

Τώρα, ο τρόπος ζωής που ήξεραν, πρέπει να αλλάξει ριζικά. Έχουν μόνο η μία την άλλη. Οι ζωές τους αρχίζουν να στροβιλίζονται μέσα στο πάθος, στη φιλοδοξία, τη ζήλια, την εξαπάτηση, την απογοήτευση, την άρνηση και την αποδοχή της αληθινής αγάπης, που μπορεί να καταφέρει τα πάντα, ακόμα και να σώσει μια επιχείρηση σε ερείπια.

Γιατί ο έρωτας παραμονεύει σε κάθε στροφή.

 (Γ΄ Κύκλος) – Επεισόδιο 49ο. Η Μπιάνκα δεν αντέχει άλλο την κατάσταση που επικρατεί στο σπίτι των Λοϊγκόρι, καθώς κανένας από το προσωπικό δεν υπακούει στις εντολές της και ο Ροδόλφο δεν φαίνεται διατεθειμένος να τη βοηθήσει. Ούτε όμως και οι αδελφές Σίλβα αντέχουν άλλο την παρουσία της δόνας Ντολόρες στο σπίτι τους. Η Ντιάνα εκπλήσσεται από το γεγονός ότι ο Σαλβαδόρ πλήρωσε τα επιδόματα των εργατών και θέλει να μάθει πού βρήκε τα χρήματα. Η Σίλια δέχεται μια ενδιαφέρουσα πρόταση από τον Βίκτορ, που την κάνει να δει την ποίηση με άλλον τρόπο.

ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ, 10/4/2017

ΤΟ ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ

22:30 ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ   A΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«Πολεμώντας για τη νίκη» (La guerre est déclarée / Declaration of War)

Δράμα, παραγωγής Γαλλίας 2011.

Σκηνοθεσία: Βαλερί Ντονζελί.

Σενάριο: Βαλερί Ντονζελί, Ζερεμί Ελκάιμ.

Φωτογραφία: Σεμπαστιάν Μπουκμάν.

Μοντάζ: Πολίν Γκαϊγιάρ.

Παίζουν: Βαλερί Ντονζελί, Ζερεμί Ελκάιμ, Μισέλ Μορέτι, Γκαμπριέλ Ελκάιμ, Φρεντερίκ Πιερό, Ελίνα Λόουενσον, Σεζάρ Ντεσού.

Αφήγηση: Φιλίπ Μπαρασάτ, Πολίν Γκαγιάρντ, Βαλεντίν Κατζεφλίς.

Διάρκεια: 100΄

Υπόθεση: Ένα ζευγάρι, έπειτα από έναν κεραυνοβόλο έρωτα παντρεύεται και σύντομα ο καρπός της ένωσής τους είναι ένα πανέμορφο αγοράκι. Σύντομα όμως, συνειδητοποιούν πως κάτι δεν πάει και πολύ καλά στον παράδεισό τους. Ύστερα από εξετάσεις, το αγοράκι αποδεικνύεται πως είναι σοβαρά άρρωστο και πρέπει να εγχειριστεί. «Κήρυξη πολέμου!». Ο πόλεμος αρχίζει. Θα σωθεί; Θα επιζήσει η σχέση τους στην πολύ δύσκολη δοκιμασία που θα εμπλακούν;

Στη δεύτερή της ταινία (μετά το «La reine des pommes») η Βαλερί Ντονζελί, εκτός από τη σκηνοθεσία κρατά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο πλάι του συν-σεναριογράφου της ταινίας Ζερεμί Ελκάιμ, ξεδιπλώνοντας μία αυτοβιογραφική ιστορία.

Το «Πολεμώντας για τη νίκη» προβλήθηκε ως ταινία έναρξης στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ των Κανών 2011 και συγκίνησε κοινό και κριτικούς με την ευαισθησία της θεματολογίας του και τον ρεαλισμό του, αλλά και εξέπληξε με το χιούμορ, τη feelgood ατμόσφαιρα και την όρεξη για ζωή που προάγει. Πρόκειται για την πραγματική ιστορία της σεναριογράφου – σκηνοθέτιδος – πρωταγωνίστριας Βαλερί Ντονζελί και την τεράστια μάχη που δίνει ως μητέρα όταν εκείνη και ο σύντροφός της πληροφορούνται ότι ο γιος τους έχει έναν κακοήθη όγκο στο κεφάλι.

Σκηνοθετικά, πρόκειται για μία ταινία -γνήσιο παιδί της γαλλικής Nouvelle Vague- με αναφορές τόσο μέσω των χρωμάτων και της φωτογραφίας του όσο και μέσω της χρήσης της υπέροχης μουσικής της.

Την ταινία παρακολούθησαν 1.000.000 θεατές στη Γαλλία.

 Διακρίσεις / Συμμετοχές:

-Υποψηφιότητα της Γαλλίας στα Όσκαρ 2012.

-Ταινία Έναρξης στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ των Κανών 2011.
– Βραβείο Κριτικής Επιτροπής, Βραβείο Κοινού και Βραβείο των Bloggers στο Festival Paris Cinéma.
– Επίσημη συμμετοχή στο Sundance Festival.

  ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ, 10/4/2017

ΕΚΠΟΜΠΕΣ – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

 00:15 ΚΕΙΜΕΝΑ: documenta 14   GR

Πρόγραμμα κινηματογραφικών ταινιών της documenta 14, που θα προβάλλεται κάθε Δευτέρα στην ΕΡΤ2, έως και τις 18 Σεπτεμβρίου 2017.

Τα «Κείμενα» είναι μία εβδομαδιαία εκπομπή προβολής ταινιών, την οποία παρουσιάζει η ΕΡΤ και οργανώνει η documenta 14. Μέσω της μετάδοσής της από τη δημόσια τηλεόραση, η εκπομπή στοχεύει να επεκτείνει το βεληνεκές της documenta 14 στα σπίτια των τηλεθεατών, καθώς επίσης να φανταστεί και να συγκροτήσει ένα διαφορετικό κοινό.

Οι ταινίες που θα προβληθούν θα είναι διαθέσιμες στο webtv.ert.gr για επτά ημέρες μετά την τηλεοπτική τους μετάδοση.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, σύντομα εισαγωγικά κείμενα στα Ελληνικά με αγγλική και γερμανική μετάφραση, καθώς και τα πρώτα λεπτά της κάθε ταινίας θα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της documenta 14 μετά την τηλεοπτική τους μετάδοση.

Το πρόγραμμα της εκπομπής «Κείμενα» επικεντρώνεται στα πεδία του πειραματικού ντοκιμαντέρ και της μυθοπλασίας, παρουσιάζοντας ταινίες οι οποίες, με την προσέγγιση και τη θεματολογία τους, αγγίζουν κοινωνικούς, πολιτικούς και ποιητικούς προβληματισμούς, ενώ η θεωρητική σκευή και οι θέσεις τους συνομιλούν με το ευρύτερο επιμελητικό όραμα της documenta 14.

Οι ταινίες έχουν επιλεγεί τόσο για την επίκαιρη θεματική τους όσο και για τα ιδιαίτερα κινηματογραφικά είδη που εκπροσωπούν. Κάθε μία αντικατοπτρίζει ορισμένες από τις πιο δυσδιάκριτες, φευγαλέες και καθημερινές πλευρές των κοινωνικών σχέσεων και των παγκόσμιων δομών εξουσίας. Κάθε ταινία αναπτύσσει τη δική της μοναδική γλώσσα για να αποδώσει την άυλη πραγματικότητα που παρουσιάζει. Η εκπομπή περιλαμβάνει ταινίες ήδη από τη δεκαετία του 1970, αλλά και πρόσφατες παραγωγές, καθώς και ταινίες που γυρίστηκαν ειδικά για την documenta 14. Όλες πραγματεύονται σύγχρονα θέματα που αφορούν στη ζωή στην Ελλάδα και αλλού σε μια εποχή κοινωνικού μετασχηματισμού.

«Η σκιά του Σαμίσο. Κεφάλαιο 1: Αλάσκα και Αλεούτιες νήσοι» (Chamissos Schatten. Kapitel 1: Alaska und Aleutische Inseln)

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής Γερμανίας 2016.

Σκηνοθεσία: Ulrike Ottinger.

Εισαγωγικό κείμενο: Raquel Schefer

Διάρκεια: 193΄

Η ταινία της Ulrike Ottinger είναι εμπνευσμένη από τον ποιητή και βοτανολόγο Adelbert von Chamisso, ο οποίος κατέγραψε ένα ταξίδι του εξερεύνησης της Αρκτικής.

Η Ottinger ακολούθησε τη διαδρομή του Von Chamisso, κρατώντας το δικό της ημερολόγιο και διαβάζοντας τα γραπτά άλλων μεγάλων εξερευνητών. Στην ταινία της αφηγείται αυτές τις ταξιδιωτικές εμπειρίες, αναμειγνύοντας το παρελθόν και το παρόν και στοχάζεται με εκπληκτικό τρόπο την ιστορική και πολιτισμική αλλαγή.

Η Ulrike Ottinger είναι μια πρωτοποριακή Γερμανίδα καλλιτέχνις και κινηματογραφίστρια. Οι ταινίες της έχουν γίνει γνωστές για την πλοκή και την αισθητική τους που διακρίνονται από εξαιρετική φαντασία και επινοητικότητα. Αυτή η ταινία είναι το πρώτο από τρία κεφάλαια σε ένα δωδεκάωρο magnum opus που παρουσιάζει λεπτομερώς την αποστολή της στην Αρκτική. Το σύντομο εισαγωγικό κείμενο υπογράφεται από την κινηματογραφίστρια Raquel Schefer.

 ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ, 10/4/2017

ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΗΜΕΡΑΣ

03:30 ΕΔΩ ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΜΕ (Ε) ημέρας

04:45 ΓΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ (Ε) ημέρας

05:30 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΙΖΥΗΝΟΣ (Ε) ημέρας

06:30 Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ (Ε) ημέρας

ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ, 11/4/2017

ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΞΥΠΝΗΜΑ

ΞΕΝΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ   GR

07:00 «Σιντ, ο μικρός επιστήμονας» (Sid, the Science Kid) (Ε) 

Πολυβραβευμένη, εκπαιδευτική σειρά κινούμενων σχεδίων (3D Animation),  για παιδιά από τριών έως έξι ετών, παραγωγής ΗΠΑ.

Επεισόδιο 2ο

07:30 «Τα παπούτσια της Φράνι» (Frannys Feet) (Ε) 

Παιδική περιπέτεια κινούμενων σχεδίων (2D Animation), παραγωγής Καναδά 2003.

Επεισόδιο 2ο

08:00 «Ντετέκτιβ Νόντι» (Noddy Toyland Detective) (Ε)  

Οικογενειακή σειρά κινούμενων σχεδίων (3D Animation), συμπαραγωγής Γαλλίας-ΗΠΑ-Αγγλίας.

Επεισόδια 3ο & 4ο

08:30 «Ολίβια» (Olivia) (Ε)

Οικογενειακή σειρά κινούμενων σχεδίων (3D Animation), συμπαραγωγής ΗΠΑ-Αγγλίας, που θα ολοκληρωθεί σε 76 επεισόδια.

Επεισόδια 30ό & 31ο

09:00 «Zoυ» (Zou) A΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Παιδική σειρά κινούμενων σχεδίων (CGI), παραγωγής Γαλλίας 2012, που θα ολοκληρωθεί σε 52 επεισόδια.

Επεισόδια 49ο & 50ό

09:30 «Λούλου Ζίπαντου» (Lulu Zipadoo / Lulu Vroumette) A΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ 

Παιδική σειρά κινούμενων σχεδίων (3D Animation), παραγωγής Γαλλίας 2011-2013, που θα ολοκληρωθεί σε 104 επεισόδια.

Επεισόδια 29ο & 30ό

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

10:00 ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ  GR

«ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΓΕΥΣΗ»

Επεισόδιο 2ο

ΕΚΠΟΜΠΕΣ – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

11:00 ΕΠΙΚΡΑΝΘΗ (E) (ΑΡΧΕΙΟ) W

ΥΜΝΟΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΗ ΑΗΔΟΝΙΔΗ

«Μεγάλη Τρίτη»

ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ, 11/4/2017

 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ

11:15 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ (E) (ΑΡΧΕΙΟ) W

«ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΙΖΥΗΝΟΣ» (Η ΣΙΩΠΗ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ)

Δραματική σειρά 10 επεισοδίων, παραγωγής 2000.

Επεισόδιο 3ο. Ο Βιζυηνός αποπειράται ανεπιτυχώς ν’ αποδράσει από το δημόσιο φρενοκομείο, αναγκάζοντας το νεαρό και φιλόδοξο ψυχίατρο που τον έχει αναλάβει να εφαρμόσει μια σκληρότερη αγωγή, η οποία επιδεινώνει την κατάστασή του, ενώ η μητέρα της Μπετίνας πανικοβάλλεται, διαπιστώνοντας από τις διαισθητικές αντιδράσεις της μικρής της κόρης ότι είναι ερωτευμένη με τον έγκλειστο νοικάρη της που, σύμφωνα με μια νέα διάδοση, από λάθος διάγνωση κλείστηκε βίαια στο φρενοκομείο.

ΕΚΠΟΜΠΕΣ – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

12:15 ΕΔΩ ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΜΕ   W

Καθημερινό μαγκαζίνο με επίκεντρο τη γυναίκα, που παρουσιάζουν η Ρένια Τσιτσιμπίκου και η Αθηνά Καμπάκογλου.

Εκπομπή 27η

13:30 ΓΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ  W

Με την Ολυμπιάδα Μαρία Ολυμπίτη.

Ένα καθημερινό ταξίδι γεμάτο ελληνικά αρώματα, γεύσεις και χαρά στην ΕΡΤ2.

«Θαλασσινά»

ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΞΕΝΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ   GR

14:15 «Ρομπέν των Δασών: Περιπέτειες στο Σέργουντ» (Robin HoodMischief in Sherwood) (NEO) Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Περιπετειώδης παιδική σειρά κινούμενων σχεδίων (CGI Animation), παραγωγής Γαλλίας.

Επεισόδιο 44ο

14:30 «Ο Μικρός Πρίγκιπας» (Le Petit Prince / Little Prince) – Β΄ Κύκλος

Παιδική περιπέτεια κινούμενων σχεδίων (3D Animation), παραγωγής Γαλλίας.

Επεισόδιο 2ο  

 ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ, 11/4/2017

ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

15:15  ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (Ε)  

«ΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ» (THE APOSTLES)

Σειρά ντοκιμαντέρ θρησκευτικού περιεχομένου, δέκα (10) ημίωρων επεισοδίων, παραγωγής Αγγλίας 2008.

Επεισόδια 3ο &  4ο

ΕΛΛΗΝΙΚH TAINIA

16:00 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ –  GR 

«Αντιγόνη»

Κινηματογραφική διασκευή της ομότιτλης τραγωδίας του Σοφοκλή, παραγωγής 1961.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Γιώργος Τζαβέλλας.

Μουσική: Αργύρης Κουνάδης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Ντίνος Κατσουρίδης.

Παίζουν: Ειρήνη Παππά, Μάνος Κατράκης, Ίλυα Λιβυκού, Βύρων Πάλλης, Γιάννης Αργύρης, Μάρω Κοντού, Τζαβαλάς Καρούσος, Θόδωρος Μορίδης, Νίκος Καζής, Κούλα Αγαγιώτου, Γιώτα Σοϊμοίρη, Γιώργος Βλαχόπουλος, Γιώργος Βρασιβανόπουλος, Λάμπρος Κοτσίρης, Γιώργος Καρέτας, Θόδωρος Κεφαλόπουλος, Χ. Μπουργαζάς, Ι. Γαρυφαλλίδης, Α. Κακουλίδης, Αντώνης Σαβιολάκης, Παύλος Ραφελέτος, Μίμης Ρουγγέρης, Κώστας Αλατζάς, Δ. Σκούρης, Κώστας Παπακωνσταντίνου.

Διάρκεια: 85΄

Υπόθεση: Η σύγκρουση μεταξύ του Ετεοκλή και του Πολυνείκη, των δύο γιων του νεκρού βασιλιά Οιδίποδα, οι οποίοι διεκδικούσαν το θρόνο της επτάπυλης Θήβας, καταλήγει στο θάνατο αμφοτέρων και ο νέος βασιλιάς, ο Κρέων, διατάζει να μείνει άταφο το πτώμα του Πολυνείκη, επειδή τόλμησε να εκστρατεύσει εναντίον της πόλης που τον ανέθρεψε. Η αδελφή του η Αντιγόνη παρακούει την εντολή του Κρέοντα και θάβει το πτώμα του. Συλλαμβάνεται και ο Κρέων, παρ’ όλο που η Αντιγόνη είναι μνηστή του γιου του Αίμωνα, προστάζει να την κλείσουν ζωντανή σ’ έναν τάφο. Ο λόγος του μάντη Τειρεσία όμως τη δικαιώνει, καθώς λέει ότι ο θείος νόμος, που επιτάσσει την ταφή των νεκρών, είναι ανώτερος από τον ανθρώπινο και πείθει τον Κρέοντα να αναστείλει την ποινή και να ελευθερώσει την Αντιγόνη, ενώ είναι πια αργά. Η Αντιγόνη έχει κρεμαστεί και ο Αίμων αυτοκτονεί πάνω από το νεκρό κορμί της. Η μητέρα του, η Ευρυδίκη, τον ακολουθεί επίσης στο θάνατο και ο συντετριμμένος Κρέων παραιτείται από το αξίωμά του.

Βραβεία / Διακρίσεις:

Δύο βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1961 (μουσικής και Α΄ γυναικείου ρόλου).

Υποψηφιότητα για Χρυσή Άρκτο στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βερολίνου 1961.

Υποψηφιότητα για βραβείο Samuel Goldwyn καλύτερης ταινίας στις Χρυσές Σφαίρες.

Δύο βραβεία στο Φεστιβάλ Σαν Φρανσίσκο 1961 (σκηνοθεσίας και Α΄ ανδρικού ρόλου).

Βραβείο Α΄ γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λονδίνου 1961.

Επιλέχθηκε ανάμεσα στις 10 καλύτερες ταινίες της χρονιάς 1961 από την Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου Αμερικής.

ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ, 11/4/2017

ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ

17:30 ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ –  GR  

(THE LITTLE HOUSE ON THE PRAIRIE) – Δ΄ ΚΥΚΛΟΣ

Οικογενειακή σειρά, παραγωγής ΗΠΑ 1974-1983.

(Δ΄ κύκλος) – Επεισόδιο 15ο. Ο αιδεσιμότατος Άλντρεν μεσολαβεί για να προσληφθεί η Μέρι ως δασκάλα στη μικρή κοινότητα του Γουίλοου Ραν. Η συναναστροφή της με τη δεσποινίδα Πιλ, μια σημαντική προσωπικότητα της περιοχής, που αντιπαθεί τη μόρφωση, θα αποδειχτεί μια σκληρή δοκιμασία για τη μεγάλη κόρη των Ίνγκαλς.

(Δ΄ κύκλος) – Επεισόδιο 16ο. Ο Τζο Ίνγκαλς προσπαθεί να επιστρέψει εγκαίρως στο Γουόλνατ Γκρόουβ για προλάβει να γιορτάσει την επέτειο του γάμου του με την Καρολάιν. Μια φοβερή κακοκαιρία και η σπασμένη ρόδα της άμαξας δυσκολεύουν το ταξίδι. Στο μεταξύ, η Καρολάιν προσπαθεί να διασκεδάσει την ανησυχία της, διηγούμενη στις κόρες της την ιστορία της γνωριμίας της με τον Τζο.

ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

19:00 ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΝΥΜΦΙΟΥ W

Από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς

ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ

21:30  ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ GR  Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«Οι έξι αδελφές» (Seis hermanas / Six sisters) – Γ΄ Κύκλος

Δραματική σειρά εποχής, παραγωγής Ισπανίας (RTVE) 2015.

Σκηνοθεσία: Αντόνιο Χερνάντεζ, Μιγκέλ Κόντε, Νταβίντ Ουγιόα, Χαϊμέ Μποτέλα και Ίνμα Τορέντε.

Πρωταγωνιστούν: Μάρτα Λαγιάλντε (Ντιάνα Σίλβα), Μαριόνα Τένα (Μπιάνκα Σίλβα),  Σίλια Φρεϊχέιρο (Αντέλα Σίλβα), Μαρία Κάστρο (Φραντζέσκα Σίλβα), Καντέλα Σεράτ (Σίλια Σίλβα), Κάρλα Ντίαζ (Ελίσα Σίλβα), Άλεξ Αδροβέρ (Σαλβαδόρ Μοντανέρ), Χουάν Ριμπό (Δον Ρικάρντο Σίλβα).

(Γ΄ κύκλος) – Επεισόδιο 50ό. Είναι παραμονή  Χριστουγέννων και η Αντόνια με τον Ενρίκε μαθαίνουν ότι ο Γκαμπριέλ δραπέτευσε από τη φυλακή. Ο δον Λουίς εισβάλλει στο Αμπιγκού και απειλεί να σκοτώσει τον Γκαμπριέλ αν τον συναντήσει. Η Καρολίνα εκμεταλλεύεται έναν καβγά μεταξύ της Αντέλα και του Χερμάν, για να προσπαθήσει να αποπλανήσει τον πρώην σύζυγό της. Η Μπιάνκα ενημερώνει τον Ροδόλφο ότι το βράδυ θα δειπνήσουν στο σπίτι των αδελφών της, άρα εκείνος θα πρέπει προηγουμένως να έχει συμφιλιωθεί με τη μητέρα του. Ο δον Ρικάρντο ανακαλύπτει τα σχέδια της Ελίσα εναντίον της Καρολίνα και διώχνει τη μικρή από το σπίτι. Η Ελίσα μόνη τη νύχτα της παραμονής των Χριστουγέννων, καταφεύγει στο σπίτι των αδελφών της και βρίσκονται και πάλι ενωμένες.

ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ, 11/4/2017

ΤΟ ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ

22:30 ΝΕΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ  GR

«Ανοιχτή επιστολή»  

Κοινωνικό δράμα, παραγωγής 1967.

Σκηνοθεσία-σενάριο-παραγωγή: Γιώργος Σταμπουλόπουλος.

Φωτογραφία: Walter Lassally.

Μουσική: Νίκος Μαμαγκάκης.

Μοντάζ: Πάνος Παπακυριακόπουλος.

Παίζουν: Νικηφόρος Νανέρης, Μπέτυ Αρβανίτη, Μπέτυ Βαλάση, Ελένη Θεοφίλου, Περικλής Χριστοφορίδης, Ζωή Βουδούρη, Ρένα Βουτσινά, Δήμητρα Ζέζα, Χρήστος Ζορμπάς, Γιάννης Κοντούλης, Ερρίκος Κονταρίνης, Αθηνά Μερτύρη, Φιλήμων Μεθυμάκης, Σπύρος Ολύμπιος, Νίκος Πασχαλίδης, Αθηνόδωρος Προύσαλης κ.ά.

Διάρκεια: 77΄

Υπόθεση: Ο Δημήτρης (Νικηφόρος Νανέρης), είναι ένας τριαντάρης μικροαστός, χωρίς κατεύθυνση και χωρίς ιδανικά, ο οποίος φθείρεται σε μια μικρή βιοτεχνία, έτοιμος ν’ ακολουθήσει το δρόμο που έχουν πάρει οι περισσότεροι: το δρόμο της αδιαφορίας, της σύμβασης και της υποταγής. Τυπικό «παιδί της Κατοχής», θυμάται -αυτό τον κρατάει ακόμα ζωντανό- θυμάται, βλέπει και σκέφτεται. Ένα διαρκές πήγαινε-έλα ανάμεσα στο σήμερα και το χθες. Η γνωριμία του με τη Θάλεια (Μπέτυ Αρβανίτη) και τον διαλυμένο κόσμο της, μπερδεύονται με την Κατοχή, τους Γερμανούς, την πείνα, τη μιζέρια, το συντηρητισμό, τις δυσκολίες για μόρφωση και την ανακάλυψη του κόσμου χωρίς τη βοήθεια κανενός.

Το κλείσιμο της μικροβιοτεχνίας, όπου δούλευε, τον φέρνει σε απόγνωση. Και ξαφνικά, η εμφάνιση της Μαρίας (Ελένη Θεοφίλου), τον αναγκάζει να δει κατάματα το πρόβλημά του, σε όλες του τις διαστάσεις. Η Μαρία είναι μια απλή δασκάλα που αντιμετωπίζει το θέμα της αγραμματοσύνης στη χώρα μας, οργανώνοντας νυχτερινά σχολεία για ανθρώπους περασμένης ηλικίας. Τόσο μπορεί τόσο κάνει -όπως λέει κι η ίδια- και για τον Δημήτρη γίνεται φωτεινό παράδειγμα. Επιτέλους, καταλαβαίνει ότι ήρθε η ώρα να πάρει αποφάσεις και κάνει τη μικρή του «επανάσταση». Φεύγει από το σπίτι των γονιών του, αφήνοντας πίσω του τον παλιό, χρεοκοπημένο κόσμο του και τρέχει κοντά της.       

Βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο (1968).

 ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ, 11/4/2017

ΕΚΠΟΜΠΕΣ – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

24:00 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ  W

«Food for Love»

Τη Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου 2017 και ώρα 24:00, στο πλαίσιο της εκπομπής «Άνθρωποι και ιστορίες», που επιμελείται και παρουσιάζει η Μαρία Κουφοπούλου, οι τηλεθεατές της ΕΡΤ2 έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το «νόστιμο» ντοκιμαντέρ της πολυβραβευμένης Μαριάννας Οικονόμου, «Food for Love», δηλαδή φαγητό αντί αγάπης!

Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τρεις, από τις πολλές Ελληνίδες μητέρες, οι οποίες εκφράζουν την αγάπη τους στα παιδιά τους που σπουδάζουν μακριά από την οικογενειακή εστία, ακόμη και στο εξωτερικό, μέσα σε δέματα και τάπερ με φροντισμένο σπιτικό φαγητό.

Δεσμοί αγάπης ή εξάρτησης; Φροντίδας ή υπερπροστατευτικότητας;

Στο στούντιο, καλεσμένοι της Μαρίας Κουφοπούλου είναι η Βίκυ Κουμάντου, μία από τις μητέρες του ντοκιμαντέρ και δραστήρια food blogger, καθώς και η σκηνοθέτις του ντοκιμαντέρ Μαριάννα Οικονόμου.

Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Μαρία Π. Κουφοπούλου.

Σκηνοθεσία: Πέτρος Τούμπης.

Διεύθυνση παραγωγής: Θοδωρής Χατζηπαναγιώτης.

ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΗΜΕΡΑΣ

01:15 ΕΔΩ ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΜΕ (Ε) ημέρας

02:30 ΓΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ (Ε) ημέρας

03:15 ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΓΕΥΣΗ (Ε) ημέρας από τις 15:00

04:15 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΙΖΥΗΝΟΣ (Ε) ημέρας 

05:30 ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ (Ε) ημέρας

ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ, 12/4/2017

ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΞΥΠΝΗΜΑ

ΞΕΝΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ   GR

07:00 «Σιντ, ο μικρός επιστήμονας» (Sid, the Science Kid) (Ε) 

Πολυβραβευμένη, εκπαιδευτική σειρά κινούμενων σχεδίων (3D Animation),  για παιδιά από τριών έως έξι ετών, παραγωγής ΗΠΑ.

Επεισόδιο 3ο

07:30 «Τα παπούτσια της Φράνι» (Frannys Feet) (Ε) 

Παιδική περιπέτεια κινούμενων σχεδίων (2D Animation), παραγωγής Καναδά 2003.

Επεισόδιο 3ο

08:00 «Ντετέκτιβ Νόντι» (Noddy Toyland Detective) (Ε)  

Οικογενειακή σειρά κινούμενων σχεδίων (3D Animation), συμπαραγωγής Γαλλίας-ΗΠΑ-Αγγλίας.

Επεισόδια 5ο & 6ο

08:30 «Ολίβια» (Olivia) (Ε)

Οικογενειακή σειρά κινούμενων σχεδίων (3D Animation), συμπαραγωγής ΗΠΑ-Αγγλίας, που θα ολοκληρωθεί σε 76 επεισόδια.

Επεισόδια 32ο & 33ο

09:00 «Zoυ» (Zou) A΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Παιδική σειρά κινούμενων σχεδίων (CGI), παραγωγής Γαλλίας 2012, που θα ολοκληρωθεί σε 52 επεισόδια.

Επεισόδια 51ο & 52ο (τελευταίο)

09:30 «Λούλου Ζίπαντου» (Lulu Zipadoo / Lulu Vroumette) A΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ 

Παιδική σειρά κινούμενων σχεδίων (3D Animation), παραγωγής Γαλλίας 2011-2013, που θα ολοκληρωθεί σε 104 επεισόδια.

Επεισόδια 31ο & 32ο

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

10:00 ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ  GR

«ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΓΕΥΣΗ»

Επεισόδιο 3ο

ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

11:00 ΕΠΙΚΡΑΝΘΗ (E) (ΑΡΧΕΙΟ) W

ΥΜΝΟΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΗ ΑΗΔΟΝΙΔΗ

«Μεγάλη Τετάρτη»

ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ, 12/4/2017

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ

11:15 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ (E) (ΑΡΧΕΙΟ) W

«ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΙΖΥΗΝΟΣ» (Η ΣΙΩΠΗ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ)

Δραματική σειρά 10 επεισοδίων, παραγωγής 2000.

Επεισόδιο 4ο. Η θρησκόληπτη βασίλισσα Όλγα στέλνει στο φρενοκομείο τον πρωθιερέα των ανακτόρων να εξομολογήσει και να κοινωνήσει τον Βιζυηνό, αλλά και να επιβεβαιώσει τις διαδόσεις ότι οι νευροψυχίατροι διαφωνούν για την κατάστασή του. Ο λογικός ειρμός, η σαφήνεια και ο σαρκασμός του Βιζυηνού κατά τη διάρκεια της εξομολόγησής του, κατά την οποία περιγράφονται οι παραμυθώδεις φαντασιώσεις του γραφικού Ανατολίτη παππού του, αντικρούουν την επιμονή του ψυχίατρου Ροϊλίδη ότι ο ποιητής πάσχει από ανίατη φρενοβλάβεια. Στο μεταξύ, εντείνεται ο σάλος για το σκανδαλώδες ερωτικό πάθος του ποιητή, γεγονός που κάνει ακόμα πιο δραματική τη θέση της Μπετίνας. 

 ΕΚΠΟΜΠΕΣ – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

12:15 ΕΔΩ ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΜΕ   W

Καθημερινό μαγκαζίνο με επίκεντρο τη γυναίκα, που παρουσιάζουν η Ρένια Τσιτσιμπίκου και η Αθηνά Καμπάκογλου.

Εκπομπή 28η

13:30 ΓΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ  W

Με την Ολυμπιάδα Μαρία Ολυμπίτη.

Ένα καθημερινό ταξίδι γεμάτο ελληνικά αρώματα, γεύσεις και χαρά στην ΕΡΤ2.

«Χωρίς λάδι»

ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΞΕΝΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ   GR

14:15 «Ρομπέν των Δασών: Περιπέτειες στο Σέργουντ» (Robin HoodMischief in Sherwood) (NEO) Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Περιπετειώδης παιδική σειρά κινούμενων σχεδίων (CGI Animation), παραγωγής Γαλλίας.

Επεισόδιο 45ο

14:30 «Ο Μικρός Πρίγκιπας» (Le Petit Prince / Little Prince) – Β΄ Κύκλος

Παιδική περιπέτεια κινούμενων σχεδίων (3D Animation), παραγωγής Γαλλίας.

Επεισόδιο 3ο  

ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ, 12/4/2017

ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

15:15  ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (Ε)  

«ΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ» (THE APOSTLES)

Σειρά ντοκιμαντέρ θρησκευτικού περιεχομένου, δέκα (10) ημίωρων επεισοδίων, παραγωγής Αγγλίας 2008.

Επεισόδια 5ο &  6ο

ΕΛΛΗΝΙΚH TAINIA

16:00 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ  –  GR 

«Διωγμός»

Δράμα, παραγωγής 1964.

Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Γρηγορίου.

Σενάριο: Πάνος Κοντέλης, Τζέιμς Πάρις (σύλληψη σεναρίου).

Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γρηγόρης Δανάλης.

Παίζουν: Βούλα Ζουμπουλάκη, Πέτρος Φυσσούν, Φαίδων Γεωργίτσης, Λάκης Σκέλλας, Ανέστης Βλάχος, Χρύσα Κοζίρη, Μάκης Ρευματάς, Γιώργος Οικονόμου, Βύρων Πάλλης, Μάνος Κατράκης, Βαγγέλης Καζάν, Κώστας Μεντής, Γιάννης Κοντούλης, Νίκος Σκιαδάς, Γιώργος Κυριακίδης.

Διάρκεια: 90΄

Υπόθεση: Μία νεαρή γυναίκα χάνει το γιο της, όταν στη διάρκεια της Μικρασιατικής Καταστροφής, αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σπίτι της και να διαφύγει σε ελληνικά εδάφη. Είκοσι χρόνια μετά, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, στην προσπάθειά της να σώσει έναν Άγγλο σαμποτέρ από τους ναζί, γυρνάει με μία βάρκα πίσω στην Τουρκία και αρχίζει να αναζητεί το χαμένο της παιδί.

Η ταινία τιμήθηκε με τρία Βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1964 (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου).

ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ

17:30 ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ –  GR  

(THE LITTLE HOUSE ON THE PRAIRIE) – Δ΄ ΚΥΚΛΟΣ

Οικογενειακή σειρά, παραγωγής ΗΠΑ 1974-1983.

(Δ΄ κύκλος) – Επεισόδιο 17ο. Η Λόρα βρίσκει μερικά άδεια μπουκάλια με μηνύματα. Σε κάποιο, μάλιστα, υπάρχει και η φωτογραφία ενός μυστηριώδους κοριτσιού. Στη συνέχεια, ανακαλύπτει ένα εγκαταλελειμμένο μωρό και αναλαμβάνει να το φροντίσει σαν να ήταν δικό της, αγνοώντας ότι ανήκει σε μια ντροπαλή νεαρή κοπέλα, την οποία κακομεταχειρίζεται ο πατέρας της.

(Δ΄ κύκλος) – Επεισόδιο 18ο. Ο Τζο μαθαίνει ότι κληρονόμησε έναν εκκεντρικό θείο. Η είδηση κυκλοφορεί στην πόλη και οι διστακτικοί Ίνγκαλς μοιράζουν υποσχέσεις για δάνεια και δωρεές. Καθώς οι απαιτήσεις αυξάνονται, η κληρονομιά φαντάζει μπελάς αντί για ευλογία.

 ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ, 12/4/2017

ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

19:00 ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΝΙΠΤΗΡΟΣ W

Από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Ιωάννου Μαρκόπουλου

ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ

21:20  ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ GR  Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«Οι έξι αδελφές» (Seis hermanas / Six sisters) – Γ΄ Κύκλος

Δραματική σειρά εποχής, παραγωγής Ισπανίας (RTVE) 2015.

(Γ΄ Κύκλος) – Επεισόδιο 51ο. Ο Μπερνάρντο και ο Σαλβαδόρ χάνουν το χριστουγεννιάτικο λαχείο και απελπισμένοι ψάχνουν παντού να το βρουν. Η Καρολίνα αρνείται να μιλήσει στη μητέρα της, παρά το γεγονός ότι η Ροζαλία της ζητάει συγγνώμη με δάκρυα στα μάτια.

Η Ντολόρες επιστρέφει στο σπίτι των Λοϊγκόρι και ισχυρίζεται ότι έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Έτσι έχει μια συζήτηση με τη Μαρίνα, η οποία έχει πάρει την απόφαση να εγκαταλείψει τον Κριστόμπαλ. Η Ελίσα βρίσκει αποδείξεις για το λαθρεμπόριο οπίου του δον Ρικάρντο, ο οποίος τη διώχνει πάλι από το σπίτι. Η Αντόνια αρνείται να αφήσει το γιο της να φύγει για την Αμερική και συνεχίζει να κρύβει τον Γκαμπριέλ στο Αμπιγκού.

ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ

22:20 ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΠΑΠ – ΛΟΤΤΟ & ΤΖΟΚΕΡ & ΠΡΟΤΟ (Ζ) W

ΤΟ ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ

22:45 ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ  

«Η Κιβωτός» (The Arκ)

Δράμα, παραγωγής Αγγλίας 2015.

Σκηνοθεσία: Κένεθ Γκλένααν.

Σενάριο: Τόνι Τζόρνταν.

Παίζουν: Ντέιβιντ Θρέλφολ, Άσλεϊ Γουόλτερς, Τζόαν Γουόλεϊ, Νίκο Μιραλέγκρο, Μάικλ Φοξ, Ίαν Σμιθ, Ντον Γουόριγκτον.

Διάρκεια: 88΄

Υπόθεση: Ο Νώε, ένας οικογενειάρχης γεωργός, καθοδηγείται από έναν άγγελο να κατασκευάσει μια κιβωτό στη μέση της ερήμου, προκειμένου να σώσει την οικογένειά του και τους πιστούς, από μια καταστροφική πλημμύρα. Ένα φαινομενικά αδύνατον έργο, ειδικά όταν τα παιδιά του αρνούνται να τον πιστέψουν και να τον βοηθήσουν. Ο Νώε ρισκάρει να λοιδορηθεί από την οικογένειά του και τους εξαχρειωμένους κατοίκους, στην προσπάθειά του να πραγματοποιήσει το θεόσταλτο έργο του.

Γραμμένη από τον Τόνι Τζόρνταν («Hustle», «The Nativity»), η ταινία είναι μια μοναδική εξιστόρηση της βιβλικής ιστορίας του Νώε και της Κιβωτού. Η «Κιβωτός» είναι μια διαχρονική ιστορία, μια ιστορία για την οικογένεια, την πίστη ενός ανθρώπου και την εμμονή του να κατασκευάσει μια κιβωτό που μπορεί τελικά να σώσει την οικογένειά του και το ανθρώπινο είδος.

ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ, 12/4/2017

ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

00:15  ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (E)  

«Το άγνωστο Ολοκαύτωμα» (Unseen Holocaust)

Ιστορικό ντοκιμαντέρ, παραγωγής Αγγλίας 2014.

Σκηνοθεσία: Mike Ibeji.

Διάρκεια: 69΄

Δεκαετίες μετά το κλείσιμο των ναζιστικών στρατοπέδων θανάτου, αποκλειστικά νέα πλάνα από τα Κρατικά Αρχεία της πρώην Σοβιετικής Ένωσης αποκαλύπτουν την πραγματική έκταση της φρίκης γι’ αυτό που γνωρίζουμε ως Ολοκαύτωμα.

Το ντοκιμαντέρ αυτό είναι το αποτέλεσμα χρόνιας επίπονης έρευνας από τον ιστορικό κινηματογράφου δόκτορα Τζέρεμι Χικς  στα Κρατικά Αρχεία της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Πλάνα από τη γενοκτονία, τα οποία είχαν τεθεί στο αρχείο και αγνοούνταν εδώ και δεκαετίες, φέρνουν στο φως νέα συγκλονιστικά στοιχεία των ναζιστικών ταγμάτων θανάτου, συμπεριλαμβανομένου εκτεταμένου άγνωστου υλικού της σφαγής στο Μπάμπι Γιαρ, στην Ουκρανία. Πριν από την οργάνωση των στρατοπέδων θανάτου, τα οποία στήθηκαν σε βιομηχανική κλίμακα στο Άουσβιτς και στην Τρεμπλίνκα, Εβραίοι και άλλοι διωκόμενοι πολίτες εκτελέστηκαν μαζικά  σε όλη την Πολωνία και τη Σοβιετική Ένωση από τα ναζιστικά τάγματα θανάτου. Αυτά τα ελάχιστα γνωστά στοιχεία, προάγγελος των θαλάμων αερίων, αποκαλύπτονται για πρώτη φορά.

ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΗΜΕΡΑΣ

01:30 ΕΔΩ ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΜΕ (Ε) ημέρας

02:45 ΓΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ (Ε) ημέρας

03:30 ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΓΕΥΣΗ (Ε) ημέρας

04:30 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΙΖΥΗΝΟΣ (Ε) ημέρας

05:30 ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ (Ε) ημέρας

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ, 13/4/2017

ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΞΥΠΝΗΜΑ

ΞΕΝΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ   GR

07:00 «Σιντ, ο μικρός επιστήμονας» (Sid, the Science Kid) (Ε) 

Πολυβραβευμένη, εκπαιδευτική σειρά κινούμενων σχεδίων (3D Animation),  για παιδιά από τριών έως έξι ετών, παραγωγής ΗΠΑ.

Επεισόδιο 4ο

 07:30 «Τα παπούτσια της Φράνι» (Frannys Feet) (Ε) 

Παιδική περιπέτεια κινούμενων σχεδίων (2D Animation), παραγωγής Καναδά 2003.

Επεισόδιο 4ο

08:00 «Ντετέκτιβ Νόντι» (Noddy Toyland Detective) (Ε)  

Οικογενειακή σειρά κινούμενων σχεδίων (3D Animation), συμπαραγωγής Γαλλίας-ΗΠΑ-Αγγλίας.

Επεισόδια 7ο & 8ο

08:30 «Ολίβια» (Olivia) (Ε)

Οικογενειακή σειρά κινούμενων σχεδίων (3D Animation), συμπαραγωγής ΗΠΑ-Αγγλίας, που θα ολοκληρωθεί σε 76 επεισόδια.

Επεισόδια 34ο & 35ο

09:00 «Ο Φλύαρος Τομ και η παρέα του» (Talking Tom and Friends) A΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Παιδική κωμική σειρά κινούμενων σχεδίων, συμπαραγωγής Αγγλίας-Αυστρίας-Ταϋλάνδης 2015-2016, που θα ολοκληρωθεί σε 52 επεισόδια.

Δημιουργοί: Tom Martin, Boris Dolenc, Samo Login.

Σκηνοθεσία:  Greg Manwaring, Stefan Fjeldmark, Phillip Berg, Udo Beissel, Lee Stringer.

Μουσική: Thomas Kathriner, Filip Sujanec

Υπόθεση: Μια παρέα ανθρωπόμορφων ζώων, που αγαπούν τη διαδικτυακή τεχνολογία, ζει και εργάζεται σ’ ένα στούντιο εφαρμογών. Ο αρχηγός τους, ο γάτος Φλύαρος Τομ, είναι γεμάτος πρωτότυπες ιδέες και όνειρα για το μέλλον. Η μεγαλύτερη αδυναμία του είναι η γάτα Άντζελα, μια όμορφη τραγουδίστρια που θέλει να γίνει διάσημη. Ο καλύτερός του φίλος, ο εκπαιδευόμενος σκυλάκος Χανκ, κατοικοεδρεύει στον καναπέ μπροστά στην τηλεόραση, αλλά θεωρείται το «μυαλό» της παρέας. Την ομάδα συμπληρώνουν ο ιδιοφυής σκύλος Μπεν, του οποίου οι νεωτερικές εφευρέσεις πρόκειται να βάλουν το στούντιο στην αγορά, καθώς και ο μικρούλης Τζίντζερ, το μέλλον της επιχείρησης.

Έχοντας κατακτήσει εκατομμύρια  μικρούς διαδικτυακούς φίλους, το «Talking Tom and Friends» σημειώνει επιτυχία σε πολλές χώρες του κόσμου.

Επεισόδια 1ο & 2ο

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ, 13/4/2017

09:30 «Λούλου Ζίπαντου» (Lulu Zipadoo / Lulu Vroumette) A΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ 

Παιδική σειρά κινούμενων σχεδίων (3D Animation), παραγωγής Γαλλίας 2011-2013, που θα ολοκληρωθεί σε 104 επεισόδια.

Επεισόδια 33ο & 34ο

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

10:00 ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ  GR

«ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΓΕΥΣΗ»

Επεισόδιο 4ο

ΕΚΠΟΜΠΕΣ – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

11:00 ΕΠΙΚΡΑΝΘΗ (E) (ΑΡΧΕΙΟ) W

ΥΜΝΟΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΗ ΑΗΔΟΝΙΔΗ

«Μεγάλη Πέμπτη»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ

11:15 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ (E) (ΑΡΧΕΙΟ) W

«ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΙΖΥΗΝΟΣ» (Η ΣΙΩΠΗ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ)

Δραματική σειρά 10 επεισοδίων, παραγωγής 2000.

Επεισόδιο 5ο. Ο ψυχίατρος Ροϊλίδης, επιμένοντας ότι οι συγκινήσεις επιδεινώνουν την κατάσταση του Βιζυηνού και παρά τις διαφωνίες των συναδέλφων του, αποκρύπτει από τον ασθενή του την αναμενόμενη άφιξη του αδελφού του Μιχαήλου από τη Θράκη. Εξοργίζεται όμως περισσότερο ο φιλόδοξος ψυχίατρος, όταν πληροφορείται από τις εφημερίδες ότι οι φίλοι του Βιζυηνού οργανώνουν ένα φιλανθρωπικό κοντσέρτο προς τιμήν του υπό την αιγίδα της βασίλισσας και με την Μπεττίνα στο πιάνο, τα έσοδα του οποίου θα επιτρέψουν στον Μιχαήλο να συνοδεύσει τον αδελφό του στο εξωτερικό, όπου εμπειρότεροι νευροψυχίατροι θα γνωματεύσουν περί της ψυχασθένειάς του.

ΕΚΠΟΜΠΕΣ – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

12:00 «ΤΑΜΑΤΑ – ΔΩΡΑ ΣΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ» (GIFTS OF GODS) – A΄ ΚΑΙ Β΄ ΜΕΡΟΣ (Ε)  GR

Το τάμα είναι έκκληση, προσευχή, προσκύνημα, θυσία, επικοινωνία με τον Θεό. Είναι η έκφραση της πίστης εκατομμυρίων πιστών χριστιανών και μουσουλμάνων που υποβάλλονται σε δοκιμασίες αντοχής. Στην Παναγιά της Τήνου, στο Santiago de Compostela στην Ισπανία, στη Fatima στην Πορτογαλία, στον Άη-Γιώργη στα Πριγκηποννήσια της Κωνσταντινούπολης, στην Κέρκυρα και στα νησιά του Αιγαίου, η διεισδυτική ματιά του σκηνοθέτη καταγράφει και περιγράφει σε τόπους οικείους, αλλά ερμητικά κλειστούς, τη μοναδική αυτή στιγμή της ακρόασης των πιστών από τον Θεό. Μέσα σ’ αυτή την κατανυκτική ατμόσφαιρα το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει παράλληλα και τις άλλες πλευρές, τις πιο πεζές, τις περισσότερο εγκόσμιες, το εμπορικό πανηγύρι, την πολιτική που προσπαθούν να επωφεληθούν και να κερδίσουν μέσα απ’ αυτές τις μεγάλες συναθροίσεις.

Στο πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ, ο σκηνοθέτης Πάνος Καρκανεβάτος προσεγγίζει και αποτυπώνει με ιδιαίτερη ευαισθησία και δεξιότητα την εσωτερική ανάγκη κάθε πιστού, αυτή της επικοινωνίας με το αόρατο.

Το δεύτερο μέρος του ντοκιμαντέρ αποτελεί ένα ταξίδι στον χώρο του αοράτου, εκεί όπου ο άνθρωπος πιστεύει ότι συναντά το Θεό του. Είναι η στιγμή του προσκυνήματος, του αφιερώματος, του τάματος. Είναι η στιγμή όπου το ιερό και το υπερβατικό προσαρμόζονται στα ανθρώπινα μέτρα.

Η αρχέγονη τελετουργία του τάματος αναδεικνύει την πιο ανθρώπινη απ’ όλες τις διαστάσεις που λαμβάνει η θρησκεία. Το προσκύνημα είναι μία πολύ προσωπική στιγμή κατά την οποία οι άνθρωποι εκτίθενται δημόσια. Μία εσωτερική διαδρομή ησυχίας, που εκδηλώνεται όμως μέσα σ’ ένα περιβάλλον κάθε άλλο παρά γαλήνιο. Χιλιάδες προσκυνητές περπατούν εκατοντάδες χιλιόμετρα για να φτάσουν μέχρι το Santiago de Compostela στην Ισπανία. Επίσης, χιλιάδες προσκυνητές επιβιβάζονται σε πλοία, φτάνουν στην Τήνο και ανεβαίνουν έρποντας μέσα στο λιοπύρι του Δεκαπενταύγουστου μέχρι την εκκλησία της Παναγίας. Με παρόμοιους τρόπους εκατομμύρια πιστοί συρρέουν μαζικά για να προσκυνήσουν στη Fatima στην Πορτογαλία ή στα Πριγκιποννήσια στην Κωνσταντινούπολη.

Το τάμα, με όποια μορφή κι αν εκδηλώνεται, είτε με τη μορφή του αφιερώματος, είτε με τη μορφή της θυσίας, είτε με τη μορφή της σωματικής δοκιμασίας, είναι μία χειρονομία με πολύ δυνατό συμβολισμό. Ένα άμεσο διάβημα μεταξύ του ανθρώπου και του Θεού. Το τάμα είναι ένας κοινός τόπος για όλα σχεδόν τα δόγματα. Το προσκύνημα, όποιος κι αν το κάνει, υποδηλώνει μια διάθεση συμφιλίωσης των θρησκευτικών δογμάτων, κάτω από έναν άγνωστο αλλά οικείο σε όλους Θεό.

Σκηνοθεσία-παραγωγή: Πάνος Καρκανεβάτος.

13:30 ΓΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ  W

Με την Ολυμπιάδα Μαρία Ολυμπίτη.

Ένα καθημερινό ταξίδι γεμάτο ελληνικά αρώματα, γεύσεις και χαρά στην ΕΡΤ2

 ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ, 13/4/2017

ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΞΕΝΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ   GR

14:15 «Ρομπέν των Δασών: Περιπέτειες στο Σέργουντ» (Robin HoodMischief in Sherwood) (NEO) Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Περιπετειώδης παιδική σειρά κινούμενων σχεδίων (CGI Animation), παραγωγής Γαλλίας.

Επεισόδιο 46ο

14:30 «Ο Μικρός Πρίγκιπας» (Le Petit Prince / Little Prince) – Β΄ Κύκλος

Παιδική περιπέτεια κινούμενων σχεδίων (3D Animation), παραγωγής Γαλλίας.

Επεισόδιο 4ο  

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ, 13/4/2017

ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

15:15  ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (Ε)  

«ΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ» (THE APOSTLES)

Σειρά ντοκιμαντέρ θρησκευτικού περιεχομένου, δέκα (10) ημίωρων επεισοδίων, παραγωγής Αγγλίας 2008.

Επεισόδια 7ο &  8ο

ΕΛΛΗΝΙΚH TAINIA

16:00 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ  –  GR 

«Ιπποκράτης και Δημοκρατία»

Ιστορικό δράμα, παραγωγής 1972.

Σκηνοθεσία: Ντίμης Δαδήρας.

Σενάριο: Γιώργος Ρούσσος.

Μουσική: Κώστας Καπνίσης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Συράκος Δανάλης.

Σκηνικά: Τάσος Ζωγράφος.

Παίζουν: Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Μαίρη Χρονοπούλου, Αλέκος Αλεξανδράκης, Κάτια Δανδουλάκη, Καίτη Λαμπροπούλου, Δημήτρης Μπισλάνης, Γιώργος Λουκάκης, Νίκος Βασταρδής, Βαγγέλης Καζάν, Γιάννης Κατράνης, Σταύρος Φαρμάκης, Βαγγέλης Τραϊφόρος, Δημήτρης Τσούτσης, Γιάννης Κοντούλης, Αρτέμης Μάτσας, Νίκος Λυκομήτρος, Νίκος Αδαμόπουλος, Κ. Βεντουράτος, Γ. Βερλέγκης, Μαρί Καραβία, Πάνος Κορκοτάς, Γ. Μυλωνάς, Γκόλφω Μπίνη, Δημήτρης Αρώνης, Ε. Βενιέρης, Ντίνος Δουλγεράκης, Χρίστος Κόκκινος, Γιώργος Καΐτσας, Δ. Μιχαλάκος, Ειρήνη Κουμαριανού, Στράτος Παχής, Τάσος Πολυχρονόπουλος, Α. Παναγόπουλος, Παναγιώτης Ραπτάκης, Κώστας Σιμενός, Τίνα Τζιόβα, Γιάννης Φύριος, Σπύρος Παπαφραντζής, Λευτέρης Παυλόπουλος, Τάσος Ράμσης, Κώστας Σαββαΐδης, Σ. Σίτας, Γιάννης Φακής, Φραγκούλης Φραγκούλης, Χριστόφορος Χειμάρας.

Διάρκεια: 85΄

Υπόθεση: Κως, 430 π.Χ. Ο πατέρας της Ιατρικής, ο Ιπποκράτης, συγκρούεται με το ιερατείο της νήσου, κατηγορείται για τις καινοφανείς μεθόδους θεραπείας που εφαρμόζει και αναγκάζεται να αυτοεξορισθεί στην Αθήνα. Στο λίκνο της Δημοκρατίας προάγει συνεχώς την Ιατρική, χαρίζοντας στους ανθρώπους ανακούφιση από τον πόνο και ίαση, στηριγμένη στην επιστημονική γνώση και όχι στις παντοειδείς δοξασίες. Γνωρίζεται με επιφανείς άντρες, όπως ο Σωκράτης, ο Φειδίας και ο Ευριπίδης, και επηρεάζεται βαθιά από τη φιλία του με τον Περικλή και την Ασπασία. Όταν ο Πελοποννησιακός Πόλεμος επιφέρει τον μεγάλο λοιμό, ο Ιπποκράτης προσπαθεί με κάθε τρόπο να ανακαλύψει το φάρμακο που θα σώσει την Αθήνα. Θα κερδίσει τη μάχη με το θάνατο, αλλά θα χάσει την αγαπημένη του γυναίκα, που στάθηκε στο πλευρό του όλα αυτά τα περιπετειώδη χρόνια.

 ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ, 13/4/2017

ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ

17:30 ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ –  GR  

(THE LITTLE HOUSE ON THE PRAIRIE) – Δ΄ ΚΥΚΛΟΣ

Οικογενειακή σειρά, παραγωγής ΗΠΑ 1974-1983.

(Δ΄ κύκλος) – Επεισόδιο 19ο. Ο νεαρός Πίτερ Λάντστρομ αποβάλλεται από το ιδιωτικό σχολείο στο οποίο φοιτά, με αφορμή κάποιες μικροκλοπές για τις οποίες κατηγορείται. Ο ευκατάστατος πατέρας του αποφασίζει να τον στείλει για ένα διάστημα στο θείο του, τον Νελς Όλσεν, ελπίζοντας ότι στο Γουόλνατ Γκρόουβ θα μπορέσει να πάρει χρήσιμα μαθήματα τιμιότητας.

(Δ΄ κύκλος) – Επεισόδιο 20ό. Η παρερμηνεία ενός σχολίου του Τζο, βάζει σε σκέψεις την έγκυο Καρολάιν, η οποία αρχίζει να αμφιβάλλει για την προθυμία του συζύγου της να ξαναγίνει πατέρας.

ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

19:00 ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΘΩΝ W

Από τον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αθηνών

ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

23:10 ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (M)

«Northern Lights»

H Χορωδία της ΕΡΤ, στο πλαίσιο του κύκλου συναυλιών «Ανθρώπινη Φωνή», παρουσίασε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην Αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος», έργα συνθετών από τις Σκανδιναβικές και τις Βαλτικές χώρες.

Ακούγονται σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση χορωδιακές συνθέσεις των Steve Dobrogosz,  Edvard Grieg, Thomas JennefeltArvo Pärt,  Jan Sandström και Ola Gjeilo.  

Στη συναυλία συμμετέχει Μικρό Ορχηστρικό Σύνολο.

Συνοδεία στο πιάνο: Θάνος Μαργέτης.

Μουσική Διεύθυνση Χορωδίας ΕΡΤ: Δημήτρης Κτιστάκης.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ, 13/4/2017

ΕΚΠΟΜΠΕΣ – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

00:30 ΜΗΝ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΤΕ ΤΟΝ ΠΙΑΝΙΣΤΑ (Ε) (ΑΡΧΕΙΟ)  W 

«Μ. ΜΗΤΣΙΑΣ – ΤΖ. ΣΟΥΓΛΑΚΟΥ – Δ. ΓΙΑΚΑΣ – Δ. ΜΠΑΣΗΣ»

«ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ – Μ. ΠΕΜΠΤΗ»

 Εκπομπή που παρουσιάζει ο Σταμάτης Κραουνάκης.

Στον Άη Νικόλα στα Λεμόνια, ο Μανώλης Μητσιάς και οι γυναίκες της Σαλαμίνας τραγουδάνε τα τροπάρια της Μ. Πέμπτης.

Ο Σταμάτης στη «Λέσχη του Δίσκου» ψωνίζει τα CD του Πάσχα.

Η υψίφωνος-σοπράνο Τζούλια Σουγκλάκου τραγουδάει την άρια από το «Stabat Mater» (Ίστατο η Μήτηρ) του Τζιοβάνι Μπατίστα Περγκολέζι και ο Δημήτρης Μπάσης αυτοσχεδιάζει μοναδικά σε ήχο βυζαντινό «Στα Περβόλια» του Μίκη Θεοδωράκη με φόντο το ελληνικό πάθος.

Σκηνοθεσία: Πέτρος Τούμπης.

ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΗΜΕΡΑΣ

01:15 ΤΑΜΑΤΑ – ΔΩΡΑ ΣΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ (Ε) ημέρας

02:45 ΓΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ (Ε) ημέρας

03:30  ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΓΕΥΣΗ (Ε) ημέρας

04:15  ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΙΖΥΗΝΟΣ (Ε) ημέρας

05:30 ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ (Ε) ημέρας


ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 14/4/2017 

ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΞΥΠΝΗΜΑ

ΞΕΝΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ   GR

07:00 «Σιντ, ο μικρός επιστήμονας» (Sid, the Science Kid) (Ε) 

Πολυβραβευμένη, εκπαιδευτική σειρά κινούμενων σχεδίων (3D Animation),  για παιδιά από τριών έως έξι ετών, παραγωγής ΗΠΑ.

Επεισόδιο 5ο

07:30 «Τα παπούτσια της Φράνι» (Frannys Feet) (Ε) 

Παιδική περιπέτεια κινούμενων σχεδίων (2D Animation), παραγωγής Καναδά 2003.

Επεισόδιο 5ο

ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

08:00 ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΩΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ W

Από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης

ΕΚΠΟΜΠΕΣ – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

12:30 ΦΩΤΕΙΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ (Ε)  W

(Β΄ κύκλος) – Επεισόδιο 1ο: «Ιεροσόλυμα» (Επανάληψη από την Κυριακή 9/4/17)

Ο  Β΄ κύκλος μετάδοσης της σειράς ντοκιμαντέρ «Φωτεινά Μονοπάτια» ανοίγει από τα Ιεροσόλυμα, μ’ ένα οδοιπορικό στα αρχαιότερα προσκυνήματα της Αγίας Γης. Ο τηλεοπτικός φακός της ΕΡΤ, ακολουθώντας τα βήματα του Ιησού Χριστού στους Αγίους Τόπους, επισκέπτεται το Όρος των Ελαιών, τον κήπο της Προδοσίας, τη φυλακή του Ιησού Χριστού, τον Γολγοθά, αλλά και τον τάφο της Παναγίας στη  Γεθσημανή.

Τα «Φωτεινά Μονοπάτια» βρέθηκαν στο κέντρο της Γης, στο κέντρο της Χριστιανοσύνης, στο Ναό της Αναστάσεως και στον Πανάγιο Τάφο.

Για τη μακραίωνη ιστορία των Πανάγιων Προσκυνημάτων μιλούν στη δημοσιογράφο Ελένη Μπιλιάλη, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος, ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης κ. Αρίσταρχος, ο Αρχιεπίσκοπος Ιεραπόλεως κ. Ισίδωρος, καθώς και η επικεφαλής της διεπιστημονικής ομάδας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, για την αποκατάσταση του Παναγίου Τάφου, καθηγήτρια κα Τώνια Μοροπούλου.

 ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 14/4/2017 

 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

13:30 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (Ε)  GR

«Αναζητώντας τον Τίμιο Σταυρό» (Quest for the True Cross)

Ωριαίο ντοκιμαντέρ, παραγωγής Αγγλίας 2003.

Σε μια Εκκλησία στη Ρώμη υπάρχει ένα κομμάτι ξύλου που πιστεύεται ότι έφερε πίσω η Αγία Ελένη, η μητέρα του πρώτου χριστιανού αυτοκράτορα: του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Επάνω στα απομεινάρια είναι ευκρινώς χαραγμένο: Ιησούς Ναζωραίος, βασιλιάς Ιουδαίων. Το ντοκιμαντέρ είναι μια διαδρομή για το πώς ο Σταυρός του Χριστού έφτασε να αποτελεί αυτό το σύμβολο που είναι σήμερα.

Μια συναρπαστική αστυνομική ιστορία γύρω από ένα μικρό ενεπίγραφο κομμάτι ξύλου, που πιστεύεται ότι είναι το πραγματικό κεφαλάρι του Σταυρού του Χριστού.

ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΞΕΝΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ   GR

14:30 «Ο Μικρός Πρίγκιπας» (Le Petit Prince / Little Prince) – Β΄ Κύκλος

Παιδική περιπέτεια κινούμενων σχεδίων (3D Animation), παραγωγής Γαλλίας.

Επεισόδιο 5ο  

ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

15:15  ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (Ε)  

«ΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ» (THE APOSTLES)

Σειρά ντοκιμαντέρ θρησκευτικού περιεχομένου, δέκα (10) ημίωρων επεισοδίων, παραγωγής Αγγλίας 2008.

Η σειρά, την οποία παρουσιάζει ο Μέλβιν Μπραγκ,  εξετάζει τη ζωή, τους μύθους  και την κληρονομιά των πρώτων δώδεκα ανδρών που επελέγησαν από τον Ιησού. Κάποιοι, όπως ο Πέτρος και ο Ιούδας είναι άμεσα αναγνωρίσιμοι, όμως άλλοι, όπως ο Θαδδαίος και ο Βαρθολομαίος είναι λιγότερο γνωστοί.

Η σειρά ξεδιπλώνει γνωστές πληροφορίες γύρω από τους Αποστόλους και ερευνά τους μύθους που περιβάλλουν τις πράξεις τους. Μια σημαντική συνάντηση με τους ιδρυτές της Εκκλησίας και η διερεύνηση της σημασίας των πράξεών τους για τον 21ο αιώνα.

Επεισόδια 9ο &  10ο (τελευταίο)

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 14/4/2017 

ΕΛΛΗΝΙΚH TAINIA

16:00 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ  –  GR 

«Ο Άγιος Νεκτάριος»

Δράμα, παραγωγής 1969.

Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Γρηγορίου.

Σενάριο: Κική Σεγδίτσα, Αντώνης Δαυίδ.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης Τρύπος.

Παίζουν: Χρήστος Πολίτης, Ανδρέας Μπάρκουλης, Βέρα Κρούσκα, Γιώτα Σοϊμοίρη, Μάκης Ρευματάς, Γιάννης Χειμωνίδης, Στέφανος Στρατηγός, Γιάννης Κάσδαγλης, Γκόλφω Μπίνη, Κλαίρη Δεληγιάννη, Γρηγόρης Μασσαλάς, Θόδωρος Κεφαλόπουλος, Μιχάλης Μπαλλής, Ανδρέας Βεντουράτος, Παναγιώτης Μποτίνης, Στέφανος Κυριακίδης, Βαγγέλης Καραβάς, Γιάννης Λιακάκος, Νίκη Φιλοπούλου, Γιώργος Ματθαίος.

Διάρκεια: 85΄

Υπόθεση: Μια χορεύτρια, η Βέρα, είναι παντρεμένη μ’ έναν πυρηνικό επιστήμονα, τον Τάσο. Η ίδια πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας και βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Σ’ ένα εκκλησάκι της Αίγινας, σύμφωνα με φήμες, συμβαίνουν υπερφυσικά πράγματα. Αληθινά θαύματα. Πρόεδρος της κοινότητας είναι ο πατέρας του Τάσου, έτσι ο δεύτερος έχει την ευκαιρία να ζήσει από κοντά πολλά ανάλογα περιστατικά. Η κατάκοιτη Βέρα διαβάζει τη βιογραφία του Αγίου Νεκταρίου, πολιούχου αγίου του νησιού, τη ζωή του οποίου παρακολουθούμε παράλληλα. Αυτό συντελεί στην ενδυνάμωση της θρησκευτικής πίστης, τόσο της ηρωίδας όσο και του συζύγου της. Μια νεότερη διάγνωση αλλάζει τα δεδομένα και η Βέρα με μια χειρουργική επέμβαση θεραπεύεται εντελώς.

ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ

17:30 ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ –  GR  

(THE LITTLE HOUSE ON THE PRAIRIE) – Δ΄ ΚΥΚΛΟΣ

Οικογενειακή σειρά, παραγωγής ΗΠΑ 1974-1983.

(Δ΄ κύκλος) – Επεισόδιο 21ο. Η πολύωρη μελέτη κάτω από το φως των κεριών κουράζει τα μάτια της Μέρι και μια επίσκεψη ρουτίνας στον οφθαλμίατρο κρίνεται απαραίτητη. Η εξέταση αποδεικνύει ότι η επιδείνωση της όρασής της είναι δραματική και ο Τζο αναγκάζεται να ανακοινώσει στην κόρη του ότι πρόκειται να τυφλωθεί.

(Δ΄ κύκλος) – Επεισόδιο 22ο. Χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι της στο Παλμ Κρικ, η Μέρι έρχεται αντιμέτωπη με την είδηση της επικείμενης τύφλωσης και ακροβατεί ανάμεσα στο θυμό και την αυτολύπηση. Ο νέος της δάσκαλος, ο Άνταμ Κένταλ, γίνεται σύντομα μια πηγή ελπίδας, καθώς οι δυο τους δουλεύουν μαζί. Στο μεταξύ, στο Γουόλνατ Γκρόουβ, η επιθυμία κάποιων να ξεκινήσουν μια καινούργια ζωή σ’ ένα πιο αποδοτικό περιβάλλον γίνεται όλο και πιο έντονη, καθώς η οικονομία της πόλης πάει από το κακό στο χειρότερο.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 14/4/2017 

ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

19:00 ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ W

 Από τον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αθηνών

ΝΕΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

22:30 ΝΕΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ GR

«Μία αιωνιότητα και μία μέρα» (L’éternité et un jour / Eternity and a Day)

Δράμα, συμπαραγωγής Ελλάδας-Γαλλίας-Ιταλίας-Γερμανίας 1998.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Θόδωρος Αγγελόπουλος.

Συνεργασία στο σενάριο: Tonino Guerra, Πέτρος Μάρκαρης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Αρβανίτης, Αντρέας Σινάνος.

Σκηνικά: Γιώργος Ζιάκας, Κώστας Δημητριάδης.

Κοστούμια: Γιώργος Πάτσας.

Μουσική: Ελένη Καραΐνδρου.

Ήχος: Νίκος Παπαδημητρίου.

Μιξάζ: Κώστας Βαρυμποπιώτης.

Μοντάζ: Γιάννης Τσιτσόπουλος.

Εκτέλεση παραγωγής: Φοίβη Οικονομοπούλου.

Διεύθυνση παραγωγής: Λευτέρης Χαρωνίτης, Νίκος Σέκερης.

Παίζουν: Μπρούνο Γκαντζ (Bruno Ganz), Ιζαμπέλ Ρενό (Isabelle Renauld), Φαμπρίτζιο Μπεντιβόλιο (Fabrizio Bentivoglio), Αχιλλέας Σκεύης, Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Ίρις Χατζηαντωνίου, Ελένη Γερασιμίδου, Νίκος Κούρος, Αλεξάνδρα Λαδικού, Αλέκος Ουδινότης, Βασίλης Σεϊμένης, Νίκος Κολοβός, Μιχάλης Γιαννάτος, Μαρία Σαλτίρη, Γιάννης Μόχλας, Βασιλεία Καβούκα, Θόδωρος Τσαλουχίδης, Ευθύμης Παππάς, Θέμης Γουσούλης, Γιώργος Χάλαρης, Γιώργος Ποπόφ, Ηλίας Νικολαϊδης, Γιάννης Μήτσου, Αργύρης Κεσόγλου, Μαλένα Γιαννακίδου, Γιάννης Παπαδόπουλος, Λάζαρος Ανδρέου, Θόδωρος Τεκνετσίδης, Μαρία Κοσκινά, Πάνος Παπαγεωργόπουλος, Ρόνυ Γιάνναρη, Αριστοτέλης Αποσκίτης, Τάνια Παλαιολόγου, Μάκης Παππάς, Μαρία Χατζηϊωαννίδου, Γιάννης Καραβίνης, Μέλπω Λεκατσά, Πέτρος Μάρκαρης, Λεωνίδας Βαρδαρός, Ασημάκης Αλεξίου.

Ο Πέτρος Φυσσούν «δανείζει» τη φωνή του στον Μπρούνο Γκαντζ και η Πέμυ Ζούνη στην  Ιζαμπέλ Ρενό.

Παραγωγή: Θόδωρος Αγγελόπουλος, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ), Paradis Films, Intermedias S.A., La Sept Cinema, CANAL +, Classic SRL, Istituto Luce, WDR&ARTE, με την υποστήριξη του Eurimages.

Διάρκεια: 127΄

Υπόθεση: Ο Αλέξανδρος, ένας σοβαρά άρρωστος μεσόκοπος συγγραφέας, ασχολείται με το ημιτελές έργο του Σολωμού «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι». Από το ποίημα λείπουν λέξεις και ο Αλέξανδρος αποπειράται να τις συγκεντρώσει, να τις αγοράσει, όπως έκανε για τις δικές του λέξεις και ο Σολωμός. Τούτες οι λέξεις μπαίνουν στο παζλ της συμπλήρωσης του ημιτελούς αριστουργήματος για να στοιχειώσουν και τη ζωή του Αλέξανδρου. Όμως οι δυνάμεις του έχουν εξαντληθεί και ο ίδιος βαδίζει προς το θάνατο. Ο χρόνος που του απομένει, ανήκει στις αναμνήσεις, στον απολογισμό μιας ζωής, γεμάτης χαμένες ευκαιρίες και λάθος κινήσεις. Μόνο μία κίνηση υπάρχει ακόμα: μια τυχαία συνάντηση μ’ ένα άστεγο αγόρι, παιδί των φαναριών.

Προσκολλάται σ’ αυτό το παιδί, αναβάλλει την «αναχώρηση» και παρατείνει την αιωνιότητα κατά μία μέρα, για να μεταφέρει στον μικρό του φίλο κάτι από τη γνώση του, ν’ αφήσει τα ίχνη του πάνω σε κάποιον, μέσα από το βλέμμα του οποίου θα σωθεί εκείνος που φεύγει…

Η ταινία έλαβε διθυραμβικές κριτικές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενώ τιμήθηκε με το Χρυσό Φοίνικα και με το Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Κανών 1998.

Στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1998 κέρδισε 7 βραβεία: καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, μουσικής, Β΄ γυναικείου ρόλου, ενδυματολογίας και σκηνογραφίας.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 14/4/2017 

ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 00:45 ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (Ε) W

«ΕΡΧΟΜΕΝΟΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ»

Βυζαντινή Χορωδία – Ύμνοι Μεγάλης Εβδομάδας 

ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΗΜΕΡΑΣ

01:45 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: «ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΤΙΜΙΟ ΣΤΑΥΡΟ» (Ε) ημέρας

02:45 ΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ (Ε) ημέρας

03:45 ΕΠΙΚΡΑΝΘΗ  – ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (E) (ΑΡΧΕΙΟ) W

04:00 ΦΩΤΕΙΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ (Ε) ημέρας

05:00 ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΥΜΝΟΙ – ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (Ε) ημέρας

05:30 ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ (Ε) ημέρας

Για να δείτε το πρόγραμμα  πατήστε εδώ.