ΕΡΤ2 – ΤΟ ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ «Όμορφη Νιότη» 27.03.2017

ΕΡΤ2 – ΤΟ ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ «Όμορφη Νιότη» 27.03.2017

 

ΤΟ ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ – ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ

A΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«Όμορφη Νιότη»

(Beautiful Youth / Hermosa juventud)

 Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017, στις 21:50

 Beautiful Youth (1)

 

Υπόθεση: Η Ναταλία και ο Κάρλος είναι δύο ερωτευμένοι εικοσάρηδες, οι οποίοι προσπαθούν να επιβιώσουν στην Ισπανία του σήμερα. Έχουν να αντιμετωπίσουν την ανεργία, μένουν με τους γονείς τους, έχουν όμως μία πολύ όμορφη και στοργική σχέση. Χωρίς ελπίδα για το αύριο, οι φιλοδοξίες τους παραμένουν χαμηλές και τα οικονομικά τους πολύ περιορισμένα. Με σκοπό να κερδίσουν κάποια χρήματα, η Ναταλία και ο Κάρλος, αποφασίζουν να «γυρίσουν» μια ερασιτεχνική πορνογραφική ταινία. Οι συνθήκες επιβίωσής τους θα επιδεινωθούν ακόμα περισσότερο, μετά τη γέννηση της κόρης τους Τζούλια. Η οικονομική τους κατάσταση είναι πλέον οριακή και ο ερχομός του παιδιού, παρά τη χαρά που τους δίνει, θα αποτελέσει τον καταλυτικό παράγοντα για τις αλλαγές που θα πραγματοποιήσουν στη ζωή τους…

Η «Όμορφη Νιότη», που απέσπασε Ειδική Μνεία Οικουμενικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών 2014, διηγείται με ρεαλισμό και ευρηματικότητα την ιστορία δύο εικοσάρηδων στην σημερινή Ισπανία της ανεργίας και των χαμένων ευκαιριών, αποτελώντας ένα σύγχρονο πορτρέτο μιας κοινωνίας σε κρίση, το οποίο ξεπερνά τα σύνορα της χώρας της.

Ο Ισπανός σκηνοθέτης Χάιμε Ροζάλες, προσπαθώντας να αποτυπώσει τη σύγχρονη πραγματικότητα της οικονομικής κρίσης στην Ισπανία, χρησιμοποιεί κάθε δυνατό μέσο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο ήχος της ταινίας που συνδυάζει υλικό, το οποίο γύρισε το συνεργείο με 16mm και εικόνες που τράβηξαν οι ηθοποιοί τους εαυτούς τους με τις δικές τους ερασιτεχνικές συσκευές (mini-DV/smartphone/web-cam).

Κοινωνικό-ρομαντικό δράμα, συμπαραγωγής Γαλλίας-Ισπανίας 2014.

Σκηνοθεσία: Χάιμε Ροζάλες.

Σενάριο: Χάιμε Ροζάλες, Ενρίκ Ρούφας.

Φωτογραφία: Πάου Εστέβε Μπίρμπα.

Μοντάζ: Λουθία Καζάλ.

Παίζουν: Ίνγκριντ Γκαρσία Τζόνσον, Κάρλος Ροντρίγκεζ, Ίνμα Νιέτο, Φερνάντο Μπαρόνα.

Διάρκεια: 102΄

Για την επιλογή του αυτή, ο σκηνοθέτης παρατηρεί: «σ’ έναν κόσμο πλημμυρισμένο από εικόνες και εφόσον σκόπευα να αιχμαλωτίσω την πραγματικότητα όσο πιο σχολαστικά γίνεται, δεν θα μπορούσα να αγνοήσω όλα αυτά τα διαφορετικά φορμάτ και είδη των εικόνων που παράγονται και καταναλώνονται».

 

Συμμετοχές / Βραβεία:

  • Ειδική Μνεία Οικουμενικής Επιτροπής, Διεθνές Φεστιβάλ Καννών 2014.
  • Υποψήφια για το βραβείο «Ένα Κάποιο Βλέμμα», Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών 2014.
  • Υποψήφια για Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενης Ηθοποιού για την Ίνγκριντ Γκαρσία Τζόνσον, Βραβεία Goya 2015.
  • Υποψήφια για πέντε Βραβεία Gaudí (Καλύτερης ταινίας όχι στη καταλανική γλώσσα, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Α΄ Γυναικείου ρόλου για την Ίνγκριντ Γκαρσία Τζόνσον, και Φωτογραφίας), Βραβεία Gaudí 2015.
  • Ελληνική Πρεμιέρα στο 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας.

Για φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.