Τροποποιήσεις προγράμματος ΕΡΤ2
ΤΕΤΑΡΤΗ, 16/8/2017
—————————
22:00 ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΠΑΠ (Ζ)
22:15 ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ (2015) (Αλλαγή θέματος) • W
«Θόδωρος Παπαγιάννης»
Ο γλύπτης Θόδωρος Παπαγιάννης αποτελεί μια ξεχωριστή καλλιτεχνική παρουσία στο χώρο της γλυπτικής στην Ελλάδα. Δημιουργός με στέρεο έργο, παραδοσιακό και πρωτοποριακό συνάμα, πολύπλευρο και πολυμορφικό, με χαρακτήρα, αισθητική γοητεία του χθες και αξίες του σήμερα.
Ανθρωποκεντρικός σε κάθε φάση, σε κάθε περίοδο της πολύχρονης δημιουργικής παρουσίας του στην καλλιτεχνική ζωή του τόπου μας κι όχι μόνο, αφού διεθνής είναι η αναγνώρισή του. Ανήκει σε μια οικογένεια δημιουργών που σπανίζουν ολοένα και περισσότερο: σ’ αυτούς που ξαναγράφουν την ιστορία της Τέχνης.
Το σύνολο του έργου του Θόδωρου Παπαγιάννη χαρακτηρίζει μια συνεπής πορεία, αδιάλειπτη ενότητα και συνέχεια, με οραματική και συνάμα προφητική έκφραση των εμπνεύσεών του, είτε παραδοσιακής μορφής, είτε πρόταση μοντέρνας γλυπτικής.
Ηπειρώτης, γεννημένος στο Ελληνικό Ιωαννίνων το 1942, σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) με δάσκαλο τον Γιάννη Παππά και εκτός από το καλλιτεχνικό δίπλωμα πήρε και θεωρητικό, καθώς και δίπλωμα των Εργαστηρίων Εφαρμοσμένων Τεχνών της ίδιας σχολής, στη χαλκογλυπτική και γυψοτεχνική. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του, μελετώντας την αρχαιοελληνική Τέχνη και την Τέχνη της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, χώρο τον οποίο θεωρεί ως κοιτίδα του πολιτισμού.
Ο Θόδωρος Παπαγιάννης μετεκπαιδεύτηκε στο Παρίσι, παρακολουθώντας μαθήματα που αφορούσαν στα νεότερα υλικά γλυπτικής στα εργαστήρια των S. Mouille, G. Vineent και M. Rafestin στην Ecole National Superieur des Art Appliques et desMetiers d’ Art.
Πρωτοεμφανίστηκε το 1967 στην Πανελλήνια Έκθεση στο Ζάππειο. Η πρώτη ατομική έκθεσή του ήταν το 1975 και ακολούθησαν δεκάδες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών εξελέγη το 1987 και το έργο του ως δασκάλου υπήρξε πρωτοποριακό.
Ιδιαίτερα σημαντικό στο πολυσήμαντο έργο του είναι ότι δημιούργησε εκατοντάδες έργα με όλες τις εκφράσεις της γλυπτικής: μνημεία, ανδριάντες, προτομές, μετάλλια-νομίσματα, κεραμικά, διακοσμητικές συνθέσεις κ.ά. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και διακρίσεις, ανάμεσα στα οποία είναι το Α΄ Βραβείο για το Μνημείο Εθνικής Αντίστασης (Βόλος), το Α΄ Βραβείο για το Μνημείο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, το Α΄ Βραβείο για το Μνημείο Εθνικής Αντίστασης, το Α΄ Διεθνές Βραβείο για το μνημειακών διαστάσεων έργο «Δρομείς» στο αεροδρόμιο του Σικάγο κ.ά.
Ως Ηπειρώτης τίμησε την ιδιαίτερη πατρίδα του, το Ελληνικό Ιωαννίνων, δημιουργώντας ένα σημαντικό πνευματικό-πολιτιστικό έργο, το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θόδωρος Παπαγιάννης», προσφέροντας πάνω από 300 έργα του.
Προλογίζει ο Γιώργος Σγουράκης.
Σκηνοθεσία: Νίκος Σγουράκης.
Φωτογραφία: Στάθης Γκόβας.
Ηχοληψία: Γιάννης Φωτιάδης.
Μοντάζ: Σταμάτης Μαργέτης.
Διεύθυνση παραγωγής: Στέλιος Σγουράκης.
Παραγωγή: Γιώργος Σγουράκης.
22:45 ΤΟ ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ
——————————-
ΣΑΒΒΑΤΟ, 19/8/2017
—————————
16:00 ΧΩΡΙΣ ΕΡΩΤΗΣΗ (Ε)
16:30 ΑΡΧΑΙΩΝ ΔΡΑΜΑ (Ε) (Αλλαγή θέματος) • W
«Βάκχες» του Ευριπίδη – Σωτήρης Χατζάκης
Στην αίθουσα ενός θεατρικού εργαστηρίου, ο σκηνοθέτης Σωτήρης Χατζάκης παρουσιάζει τις «Βάκχες», το τελευταίο και δυσκολότερο έργο του Ευριπίδη. Μαζί με μία ομάδα νέων ηθοποιών, ο Σωτήρης Χατζάκης μας μυεί στις απαρχές του αρχαίου δράματος και στα στοιχεία εκείνα που διέπουν το μυστηριακό χαρακτήρα των «Βακχών». Ποιες ήταν οι «Βάκχες», τι σήμαινε η λατρεία του Διονύσου στον αρχαίο κόσμο, με ποιο τρόπο μπορούμε να την αντιληφθούμε σήμερα και πώς επιβιώνει το στοιχείο της μέθεξης στις μέρες μας;
Σκηνοθεσία: Γιώργος Γκικαπέππας.
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελίνα Μάλαμα.
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Γεμελιάρης.
Ηχοληψία: Αλέξανδρος Βασιλόπουλος.
Μοντάζ: Γιώργος Γεωργόπουλος.
Οργάνωση παραγωγής: Νίκος Κράσκας.
Διεύθυνση παραγωγής: Αλίκη Κολοβού.
17:30 ΑΠΟ ΑΓΚΑΘΙ ΡΟΔΟ (Ε)
———————————
ΤΕΤΑΡΤΗ, 30/8/2017
—————————
22:00 ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΠΑΠ (Ζ)
22:15 ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ (2015) (Αλλαγή θέματος) • W
«Παναγιώτης Κουνάδης»
Συλλέκτης και μελετητής του ελληνικού τραγουδιού ο Παναγιώτης Κουνάδης, με έργο πολύπλευρο και σημαντικό για την ιστορία, τη σημασία και την εξέλιξη του ελληνικού τραγουδιού, αφηγείται την πορεία της ζωής του στο «Μονόγραμμα» αυτής της εβδομάδας.
Ο Παναγιώτης Κουνάδης γεννήθηκε στην Κεφαλονιά, όμως μεγάλωσε κι έζησε στη Νέα Φιλαδέλφεια. Θυμάται τα μαθητικά του χρόνια, την ενασχόλησή του με τη Φιλαρμονική του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας, όπου έπαιζε πνευστά, τις πρώτες νεανικές ανησυχίες, τις γυμνασιακές σπουδές του στη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή και ύστερα στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Η αγάπη του για τη μουσική και γενικότερα για το ελληνικό τραγούδι φάνηκε από νωρίς και υπήρξε ο Παναγιώτης Κουνάδης από το 1961 ιδρυτικό μέλος του «Συλλόγου Φίλων Ελληνικής Μουσικής» και αργότερα, το 1976, του «Κέντρου Έρευνας και Μελέτης των Ρεμπέτικων Τραγουδιών».
Έζησε αρκετά χρόνια στο Παρίσι, όπου έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ινστιτούτο Πολεοδομίας της Σορβόνης και επί πλέον στην Ecole Pratique des Hautes Etudes (E.P.H.E.) Κοινωνικές και Οικονομικές Επιστήμες και Εθνικομουσικολογία.
Ο Παναγιώτης Κουνάδης μιλάει για την ελληνική μουσική, για το ρεμπέτικο και παρουσιάζει τη μοναδική συλλογή του από παλιά ραδιόφωνα, γραμμόφωνα και σπάνιους δίσκους. Κυρίως αναφέρεται στο πώς δημιούργησε το 1993 το «Αρχείο Ελληνικής Δισκογραφίας», τις ψηφιακές εκδόσεις από δίσκους 78 στροφών που έχει επιμεληθεί, τις συνεργασίες του ως μουσικός και ιστορικός σύμβουλος στην Τηλεόραση και στο Ραδιόφωνο, όπου συνεργάστηκε ως μουσικός και ιστορικός σύμβουλος. Ακόμα, αναφέρει τη συγγραφική του δραστηριότητα και τις συνεργασίες του σε εφημερίδες και περιοδικά.
Προλογίζει ο Γιώργος Σγουράκης.
Σκηνοθεσία: Γιάννης Ξανθόπουλος.
Φωτογραφία: Στάθης Γκόβας.
Ηχοληψία: Νίκος Παναγοηλιόπουλος.
Μοντάζ: Σταμάτης Μαργέτης.
Διεύθυνση παραγωγής: Στέλιος Σγουράκης.
Παραγωγή: Γιώργος Σγουράκης.
22:45 ΤΟ ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ (Αλλαγή ταινίας) ▲
«Ποιος φοβάται τους γάτους της Περσίας;» (No One Knows About Persian Cats)
Βραβευμένο κοινωνικό-μουσικό δράμα, παραγωγής Ιράν 2009.
Σκηνοθεσία: Μπαχμάν Γκομπαντί.
Σενάριο: Μπαχμάν Γκομπαντί, Χοσεΐν Μορτεζαϊγιάν, Ροξάνα Σαμπέρι.
Πρωταγωνιστούν: Νεγκάρ Σαγκαγκί, Ασκάν Κοσανεχάντ, Χαμίντ Μπεχντάντ, Μπαχμάν Αρνταλάν.
Διάρκεια: 98΄
Υπόθεση: Ένα αγόρι, ο Ασκάν και ένα κορίτσι, η Νεγκάρ, μόλις αποφυλακίστηκαν και αποφασίζουν να φτιάξουν ένα γκρουπάκι για να παίζουν τη μουσική που αγαπούν. Αρχίζουν λοιπόν να περιπλανώνται στην αθέατη πλευρά της Τεχεράνης, αναζητώντας μουσικούς. Ρισκάρουν -καθώς η ροκ μουσική απαγορεύεται στο Ιράν- και παίζουν μουσική κρυφά μέσα σε στάβλους, υπόγεια και ταράτσες, ενώ ονειρεύονται να φύγουν και να παίξουν στην Ευρώπη. Μόνο που χρειάζονται χρήματα και διαβατήρια. Στο μεταξύ, ροκάρουν με τον κίνδυνο να συλληφθούν ανά πάσα στιγμή και να τιμωρηθούν κατά πως ο ισλαμικός νόμος προστάζει.
Με αισθητική που θυμίζει άλλοτε βιντεοκλίπ κι άλλοτε ντοκιμαντέρ, ο Μπαχμάν Γκομπαντί δημιουργεί μια ταινία πρωτότυπη, δυνατή, παθιασμένη, που αποπνέει μια αίσθηση ελευθερίας -αλλά πάντοτε με την ασφυξία του εγκλεισμού κυρίαρχη. Ασκεί άμεση, σκληρή κριτική στο καθεστώς της πατρίδας του, τα βάζει με το φανατισμό, τη γραφειοκρατία και τις θρησκευτικές αγκυλώσεις. Μας γνωρίζει ένα άλλο Ιράν, εκείνο της νεολαίας που αντιστέκεται με τον τρόπο της, που έχει όνειρα, που τραγουδάει και χορεύει.
Η ταινία απέσπασε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών 2009, καθώς και το Βραβείο Κοινού στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Μαϊάμι 2010.
00:30 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ: «Η ΕΚΡΗΞΗ» ▀ (Αλλαγή ώρας)
——————————-
ΠΕΜΠΤΗ, 31/8/2017
—————————
13:45 EUROBASKET 2017
15:30 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ (Αλλαγή ώρας)
«Ο ΑΓΑΠΗΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΑΣ»
16:45 «ΣΑΡΑ, ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΣΤΟ ΑΒΟΝΛΙ» (Αλλαγή ώρας)
18:30 MR. SELFRIDGE (Αλλαγή ώρας)
19:30 ΕΝΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ: «ΑΙΓΙΝΑ» – Α΄ ΜΕΡΟΣ (Αλλαγή ώρας)
20:00 EUROBASKET 2017
——————————-
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 1/9/2017
—————————
17:45 EUROBASKET 2017
19:30 ΕΝΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ: «ΑΙΓΙΝΑ» – Β΄ ΜΕΡΟΣ (Αλλαγή ώρας)
19:45 MR. SELFRIDGE (Αλλαγή ώρας)
21:00 EUROBASKET 2017
——————————-