Τροποποιήσεις προγράμματος ΕΡΤ2
ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018
—————————-
10:00 ΤΕΝ ΤΕΝ (Αλλαγή επεισοδίου) – Επεισόδιο 10ο • GR
10:25 Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ (Ε)- Γ΄ΚΥΚΛΟΣ (Αλλαγή επεισοδίου)- Επ. 19ο ♦
10:55 ΜΟΜΠΙ ΝΤΙΚ (Ε) (Αλλαγή επεισοδίου) – Επεισόδιο 22ο ♦
11:20 ΙΝΤΙ (E) Επεισόδια 40ό & 41ο ♦
12:00 ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ (Ε) – Β’ ΚΥΚΛΟΣ ♦ (Αλλαγή επεισοδίων)
(Β΄ Κύκλος) – Επεισόδιο 11ο. Χρησιμοποιώντας τα χρήματα του ταμείου του, το κατηχητικό σχολείο του Γουόλνατ Γκόουβ αποφασίζει να δωρίσει μία Βίβλο στον αιδεσιμότατο Άλντεν για τα γενέθλιά του. Όμως τα χρήματα που διαθέτουν τα παιδιά δεν είναι αρκετά και η Λόρα σκέφτεται έναν τρόπο για συγκεντρώσουν το υπόλοιπο ποσό. Το «επικερδές» εμπόριο, όμως, που βάζει σ’ εφαρμογή δεν πηγαίνει καθόλου καλά και η ημερομηνία των γενεθλίων πλησιάζει….
(Β΄ Κύκλος) – Επεισόδιο 12ο. Προσπαθώντας να πείσει τον προσφάτως υιοθετημένο γιο του να ενδιαφερθεί για δραστηριότητες που δεν σχετίζονται με το διάβασμα και το γράψιμο, ο Αζάια Έντουαρντς, του δωρίζει για τα γενέθλιά του ένα κυνηγετικό όπλο. Στη συνέχεια, επιμένει να φύγουν μαζί για κυνήγι γαλοπούλας, παρά το γεγονός ότι ο ευαίσθητος νεαρός δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον. Η επικίνδυνη κατάσταση με την οποία θα έρθουν αντιμέτωποι κατά τη διάρκεια του κυνηγιού θα αλλάξει γνώμη και στους δύο.
14:00 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ • W
15:00 ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ (2018) (Αλλαγή επεισοδίου) • W
«Κώστας Καζάκος» – Α΄ Μέρος
Ο Κώστας Καζάκος, ο πληθωρικός ηθοποιός, σκηνοθέτης, με ταλέντο, παιδεία και γοητεία, καταθέτει την ιστορία της συναρπαστικής ζωής του στο «Μονόγραμμα».
Στο πρώτο μέρος της αυτοβιογραφίας θα παρακολουθήσουμε τη ζωή και το κινηματογραφικό έργο του Κώστα Καζάκου, ενώ στο δεύτερο θα μας μιλήσει για τη θεατρική του καριέρα, με μια ιδιαίτερη αναφορά στο «Μεγάλο μας Τσίρκο», με άγνωστες ιστορίες και παρασκήνια από την παράσταση.
Ο Κώστας Καζάκος γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας, στις 29 Μαΐου του 1935 και ήθελε να γίνει δάσκαλος, καθηγητής. Πήγε στο Πανεπιστήμιο να γραφτεί για τις εξετάσεις. Όμως έλειπε το χαρτί των κοινωνικών φρονημάτων, «κληρονομιά» από τον αριστερό πατέρα του κι έτσι αυτή η πόρτα έκλεισε.
Τυχαία και από περιέργεια, μια μέρα ανεβαίνει τα σκαλιά της Σχολής Κινηματογράφου «Λυκούργος Σταυράκος». Δίνει εξετάσεις αμέσως και μπαίνει.
Εκεί, ανάμεσα στους σπουδαίους ανθρώπους που σφράγισαν τον ελληνικό κινηματογράφο και το θέατρο, γνώρισε και ως δάσκαλο τον Κάρολο Κουν, που έμελλε να παίξει καθοριστικό ρόλο στη ζωή του. Ο Κουν είχε τέτοια ακτινοβολία ο ίδιος και τέτοια προσωπικότητα, που συγκέντρωσε ένα πλήθος κόσμου και το κρατούσε δεμένο.
Το 1958 ο Κώστας Καζάκος φεύγει από τον Κουν και, μαζί με τον Λεωνίδα Τριβιζά, έφτιαξαν ένα θίασο, το Ελεύθερο Θέατρο, κατά τα γαλλικά πρότυπα, το θέατρο λίμπρε, όπως το λέγανε.
Στο μεταξύ, αρχίζει η πορεία του στο ελληνικό σινεμά, στο οποίο δούλεψε επί δέκα χρόνια γιατί του άρεσε σαν δουλειά, σαν συνθήκη δουλειάς. Η πρώτη του ταινία ήταν «Η αρπαγή της Περσεφόνης», στη Σχολή Σταυράκου. Μια ταινία που ξεχωρίζει ήταν το «Κοντσέρτο για πολυβόλα» το 1966, η πρώτη που έκανε στον Φίνο. Εκεί συναντήθηκε, για πρώτη φορά, με την Τζένη Καρέζη, στο πρώτο γύρισμα, στα Ίσθμια. Από τότε άρχισαν να δουλεύουν μαζί στο θέατρο και στον κινηματογράφο.
Κατά τη διάρκεια της χούντας του ’67, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης είχε μια ιδέα: τον ερέθιζε πάρα πολύ ο μύθος του Κρόνου που τρώει τα παιδιά του. Έβλεπε την Ελλάδα σαν τον Κρόνο που τρώει τα παιδιά της. Άρχισε, σε συνεννόηση με τον Καζάκο, να γράφει ένα σπονδυλωτό έργο που να διατρέχει την Ιστορία και να λέει κάποιες αλήθειες για το σήμερα. Να μπορεί ο κόσμος να κάνει αναγωγές στην καθημερινότητά του, αυτό που βίωνε κάτω από τη χούντα τότε. Η Επιτροπή Λογοκρισίας καραδοκούσε, κόβοντας πολλά κείμενα, τα οποία ο Καμπανέλλης με διάφορα τρικ επανέφερε…
«Το Μεγάλο μας Τσίρκο» πέρασε στη θεατρική Ιστορία του τόπου, αντιπροσωπεύοντας τη μαζική αντίσταση του λαού ενάντια τη χούντα.
Ο Κώστας Καζάκος, κατασταλαγμένος πια, νιώθει πως έζησε πολλές ζωές. Κοντεύουν είκοσι τέσσερα χρόνια μαζί με τη γυναίκα του, την ηθοποιό Τζένη Κόλλια και τα τρία παιδιά τους.
Παραγωγός: Γιώργος Σγουράκης.
Σκηνοθεσία: Περικλής Κ. Ασπρούλιας.
Διεύθυνση φωτογραφίας: Στάθης Γκόβας.
Ηχοληψία Λάμπρος Γόβατζης.
Μοντάζ: Σταμάτης Μαργέτης.
Διεύθυνση παραγωγής: Στέλιος Σγουράκης.
15:30 ΠΑΙΔΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ (Ε) «ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΑ ΔΥΟ ΚΟΥΝΟΥΠΑΚΙΑ»
17:00 CLOSE UP (E): «ΣΧΕΔΙΑ» • W
18:00 Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ (Εξ αναβολής από 16/6/2018) • W
«“Εκκλησιάζουσες”, Κωνσταντίνα Πάλλα, Ρένα Μόρφη»
«Η Αυλή των Χρωμάτων» παρουσιάζει τις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Ρήγα, τις αρχαίες μα τόσο μοντέρνες, τις πολιτικοποιημένες μα τόσο αθώες, τις ατίθασες, τις ανέμελες, τις δυνατές, τις προφητικές…
Οι «Εκκλησιάζουσες» στήνουν έναν χορό και φέρνουν στο προσκήνιο τη ζωή, την πολιτική, την ισότητα, το γέλιο, τη χαρά, τη δημοκρατία και το θέατρο…
Οι «Εκκλησιάζουσες» έρχονται αυτό το καλοκαίρι να μας θυμίσουν ποιες είναι και ποιοι είμαστε…
Στην παρέα μας οι ηθοποιοί Αντώνης Λουδάρος, Δημήτρης Σταρόβας, Σοφία Μουτίδου, Ησαΐας Ματιάμπα, Χάρης Γρηγορόπουλος, Ιβάν Σβιτάιλο, Γιάννης Κρητικός, Τάκης Βαμβακίδης, Κωνσταντίνος Ζαμπάρας και Θανάσης Πατριαρχέας.
Καθώς και τα μέλη του Χορού: Μάριος Δερβιτσιώτης, Δημήτρης Διακοσάββας, Τιμόθεος Θάνος, Γιώργος Καρατζιώτης, Γιάννης Κουκουράκης, Αστέρης Κρικώνης, Δημήτρης Κρίτας, Γιώργος Μπανταδάκης, Μάρκος Μπούγιας, Στέφανος Οικονόμου, Δημήτρης Παπαδάτος, Βασίλης Παπαδημητρίου, Βασίλης Παπαδόπουλος, Θανάσης Τούμπουλης, Δημήτρης Τσέλιος και Γιώργος Φλωράτος.
Μουσικά θα μας ταξιδέψουν, η τραγουδοποιός Κωνσταντίνα Πάλλα και η Ρένα Μόρφη, η οποία αγαπήθηκε πολύ ως Σούλη Ανατολή!
«Η Αυλή των Χρωμάτων» και οι συνεργάτες της κλείνουν τον πρώτο κύκλο εκπομπών και ανανεώνουν το ραντεβού με τους τηλεθεατές για το φθινόπωρο με νέα επεισόδια!
Καλό Καλοκαίρι!
Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Αθηνά Καμπάκογλου.
Σκηνοθεσία: Χρήστος Φασόης.
Διεύθυνση παραγωγής: Θοδωρής Χατζηπαναγιώτης.
Μουσική Σήματος: Στέφανος Κορκολής.
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Λαζαρίδης.
Σκηνογραφία: Ελένη Νανοπούλου.
Διακόσμηση: Βαγγέλης Μπουλάς.
20:00 ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΜΕΡΝΤΟΧ – Η ‘ ΚΥΚΛΟΣ • GR
Πολυβραβευμένη σειρά μυστηρίου εποχής, παραγωγής Καναδά 2008-2016.
(Η΄ Κύκλος) – Επεισόδιο 6ο: «Η Λέσχη υποστήριξης του Μέρντοχ» (The Murdoch Appreciation Society)
Ο Μέρντοχ ανακαλύπτει πως τον ακολουθεί μια ομάδα από θαυμαστές, ενώ η Δρ Όγκντεν που συνεργάζεται με τις σουφραζέτες και γνωρίζεται μαζί τους και με το κίνημά τους, σκέφτεται να ασχοληθεί με την πολιτική.
21:00 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ (Ε) «ΤΟ ΜΙΝΟΡΕ ΤΗΣ ΑΥΓΗΣ» – Επεισόδιο 13ο (τελευταίο) • W
22:00 ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ (Ε): «ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: 15+1 ΚΙΝΟΥΜΕΝΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ» (23/6/2005 – Θάνατος του Μανόλη Αναγνωστάκη) • W
Δύο χρόνια μετά το θάνατο του Μανόλη Αναγνωστάκη, η εκπομπή συνέλεξε όλες σχεδόν τις κινηματογραφικές και τηλεοπτικές εικόνες του ποιητή.
Ερασιτεχνικές οικογενειακές λήψεις των αρχών της δεκαετίας του ’60, πλάνα από την πολιτική του δράση, από τιμητικές εκδηλώσεις γι’ αυτόν, από παρουσιάσεις βιβλίων του. Άγνωστες συνεντεύξεις στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο και απαγγελίες ποιημάτων του από τον ίδιο.
«Το πιο τίμιο η μορφή του» λέει ο Καβάφης. Παραφράζοντας τον στίχο θα μπορούσε να πει κανείς «το πιο τίμιο η φυσική του παρουσία, η ζωντανή εικόνα του».
Ο Μανόλης Αναγνωστάκης «ζωντανός» στο «Παρασκήνιο», σα να έχουν συλλάβει οι λήψεις αυτές το φως που εξέπεμπε.
Ελάχιστες κινούμενες εικόνες έχουν καταγράψει τους παλαιότερους συγγραφείς και σχεδόν καθόλου τους πιο σημαντικούς απ’ αυτούς. Υπήρχε μια καχυποψία, μια δαιμονοποίηση του Μέσου που τους απομάκρυνε απ’ αυτό. Αν ψάξει όμως κανείς στο κινούμενο υλικό του τέλους του 20ού αιώνα σίγουρα θα βρει, λίγες έστω, εικόνες που τους κατέγραψαν. Είναι καιρός οι εικόνες αυτές να ενταχθούν στην εργοβιογραφία των συγγραφέων και να αποτελέσουν πολύτιμο υλικό για τους μελλοντικούς μελετητές τους.
Σκηνοθεσία: Λάκης Παπαστάθης.
Μοντάζ: Σταύρος Κτόρης.