ΕΡΤ2 – ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ «Θεόδωρος Δηλιγιάννης – Χαρίλαος Τρικούπης» 17.05.2020

ΕΡΤ2 – ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ «Θεόδωρος Δηλιγιάννης – Χαρίλαος Τρικούπης» 17.05.2020

 ΣΕΙΡΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
«ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ»

Είκοσι συνδυασμοί πορτρέτων, επιφανών Ελλήνων ανδρών και γυναικών της πολιτικής -και όχι μόνο- σκηνής και των αντιθέτων ή κοινών ιδεολογιών ή απόψεων / πεποιθήσεων προσωπικοτήτων από την απελευθέρωση της Ελλάδας έως σήμερα που, πολλές φορές, υπερέβησαν τα εσκαμμένα προς υλοποίηση των βλέψεων και των σχεδίων τους.

Σημαντικές μορφές που διαδραμάτισαν καίριο ρόλο κατά την ιστορική περίοδο από την αρχή του νέου ελληνικού κράτους έως το 1967. Μορφές που η συμβολή τους στη νεότερη ελληνική Ιστορία δεν έχει εκτιμηθεί όπως θα έπρεπε. Πρόσωπα που η ζωή τους και το έργο τους, όπως και οι πολιτικοί κοινωνικοί τους αγώνες, παραμένουν ακόμα άγνωστα ή αδιευκρίνιστα στο ευρύ κοινό.

Τα εν λόγω άτομα, με κριτήριο την επίσημη αλλά και την επιλεγόμενη «Μικρή Ιστορία», παρουσιάζουν ένα, άκρως ενδιαφέρον, κοινό στοιχείο. Θεωρούνταν από φίλους και εχθρούς ικανά προκειμένου να χαράξουν και να εφαρμόσουν μια πολιτική διαφορετική από του συρμού, δηλαδή μια πολιτική των άκρων, πολλάκις ιδιαιτέρως επιβλαβή για τον ελληνικό λαό, γηγενή και αλύτρωτο. Πρόσωπα προερχόμενα από όλες τις παρατάξεις, όλες τις κοινωνικές τάξεις που, κάποια δεδομένη στιγμή, αποτόλμησαν να τις εγκαταλείψουν ή να τις παρασύρουν, ακολουθώντας το προσωπικό τους ιδεώδες.

Κάποια απ’ αυτά, με τις πράξεις τους συνέβαλαν στη χάραξη της Ιστορίας και κατέστησαν επιφανείς, ίσως χωρίς να το δικαιούνται, άλλα πάλι, καίτοι συνέβαλαν τα μάλα στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, ουδέποτε έλαβαν τα εύσημα που δικαιούνται, κάποια άλλα τέλος, παραμένουν μέχρι σήμερα άγνωστα ή υποτιμημένα, είτε λόγω αδιαφορίας, είτε λόγω πολιτικής σκοπιμότητας. Αποτολμούμε πάντως να πούμε ότι τελικά σχεδόν κανένα από αυτά τα ιδιαίτερα πρόσωπα δεν κατάφερε να φανεί όσο χρήσιμο θα μπορούσε στη χώρα του, είτε επειδή η σταδιοδρομία του διεκόπη βίαια, είτε επειδή η συλλογική συνείδηση απεδείχθη ισχυρότερη της ατομικής.

Πολλές από τις συγκεκριμένες, καθ’ όλα αξιόλογες προσωπικότητες, δεν κατάφεραν να εμφυσήσουν στα πλήθη τον ενθουσιασμό και την αλλοφροσύνη και να τα καταστήσουν προσωπικούς οπαδούς τους. Αρχήγευσαν, αλλά δεν ηγήθηκαν, παρόλο που πιθανώς να διέθεταν τα προσόντα.

Εμπνευσμένη από το έργο του Έλληνα ιστορικού και βιογράφου Πλουτάρχου, «Βίοι Παράλληλοι», η σειρά θα επιδιώξει, με τη βοήθεια καταξιωμένων ιστορικών και άλλων επιστημόνων, να παρουσιάσει, συνδυάζοντας επιλεκτικά, την παράλληλη πορεία και θητεία στα κοινά των συγκεκριμένων προσωπικοτήτων, αποφεύγοντας τους χαρακτηρισμούς και το σχολιασμό. Η παράθεση των ιστορικών, αλλά και προσωπικών στοιχείων των πολιτικών προσώπων που έχουν επιλεγεί προς διερεύνηση, θα γίνει κατά τρόπο εύληπτο και σαφή και θα ακουσθούν πολλές και ποικίλες απόψεις, με τουλάχιστον δύο αντικρουόμενες ερμηνείες στα κύρια σημεία της αφήγησης.

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 17 Μαΐου 2020, στις 12:00
«Θεόδωρος Δηλιγιάννης – Χαρίλαος Τρικούπης:
Η απαρχή του δικομματισμού»
Χαρίλαος Τρικούπης

Ο Χαρίλαος Τρικούπης και ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης υπήρξαν οι δύο κύριοι εκφραστές του πρώτου ελληνικού δικομματισμού, στα τέλη του 19ου αιώνα. Καθόρισαν μια 15ετή κοινοβουλευτική περίοδο, κατά την οποία οι εκλογικές αναμετρήσεις διεξήχθησαν υπό ομαλές συνθήκες, έπειτα από μακρά περίοδο πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα. Ο Τρικούπης έμεινε γνωστός στην Ιστορία για το εκσυγχρονιστικό του έργο, αλλά και για την πτώχευση της Ελλάδας το 1893, ενώ ο Δηλιγιάννης ήταν αυτός που στην παράταξή του συγκέντρωνε και εξέφραζε όλες τις αντι-Τρικουπικές μάζες και τα στρώματα του λαού που θίγονταν από τις μεταρρυθμίσεις του Τρικούπη. Οι δυο τους εναλλάσσονταν στην εξουσία από το 1880 έως το 1895, οπότε απεβίωσε ο Χαρίλαος Τρικούπης.

Θεόδωρος Δηλιγιάννης

Στο ντοκιμαντέρ μιλούν οι: Σπύρος Βλαχόπουλος (καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ), Νάση Μπάλτα (αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο), Δρ Δημήτρης Μαλέσης (διδάσκων στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων), Σωτήρης Παπαδάκος (καθηγητής Ιστορίας – φιλόλογος), Αντώνης Κλάψης (επίκουρος καθηγητής Ιστορίας Πανεπιστημίου Νεάπολις-Πάφου), Κατερίνα Μπρέγιαννη (διευθύντρια Ερευνών στην Ακαδημία Αθηνών).

Ιδέα σειράς-σενάριο: Αλέξανδρος Κακαβάς.

Σκηνοθεσία:  Αδαμάντιος Πετρίτσης.

Επιστημονικός σύμβουλος: Αντώνης Κλάψης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Μωρίς Γκορμεζάνος.

Ηχοληψία: Κωνσταντίνος Καρδακάρης.

Μοντάζ: Μαρία Ελισάβετ Κόντου.

Μουσική:  Μαρίνος Τόκας, Θανάσης Τρικούπης.

Αφήγηση: Χρήστος Σπανός, Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου.