ΕΡΤ2 – «Βιβλιοθήκες της Αθήνας» 18.02.2017

ΕΡΤ2 – «Βιβλιοθήκες της Αθήνας» 18.02.2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Βιβλιοθήκες της Αθήνας»

Laskaridi 1

Η σημασία των Βιβλιοθηκών στην ανάπτυξη και διάδοση του πολιτισμού είναι μοναδική και ανεκτίμητη. Οι Βιβλιοθήκες αποτελούν την κιβωτό της πνευματικής παρακαταθήκης των Ελλήνων. Εδώ καταγράφεται ο πλούτος της πορείας της ελληνικής σκέψης διά μέσου των αιώνων. Είναι ένα φυτώριο γνώσης, όπου εκεί «ανθίζουν» η έρευνα, η θεωρητική ανάπτυξη, οι επιστημονικές αναζητήσεις, καθώς και οι θεολογικές ζυμώσεις. Κύριος σκοπός των  Βιβλιοθηκών είναι αυτός ο πνευματικός πλούτος να μεταμορφωθεί σε γνώση που να είναι χρήσιμη και προσιτή σ’ ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Σε κάθε Βιβλιοθήκη, όταν έρθεις σε γνωριμία με τους ανεκτίμητους θησαυρούς της που συντηρεί, σου προσφέρει αληθινές εκπλήξεις και συγκινήσεις, υποδεικνύοντας έτσι και τη μεγάλη της χρησιμότητα. Στους φιλόξενους χώρους των Βιβλιοθηκών βρήκαν καταφύγιο, αλλά και άσυλο, παλιές εκδόσεις έργων πολύ σπουδαίων συγγραφέων. Γλύτωσαν έτσι από τη λησμονιά και είναι διαθέσιμα προς θαυμασμό από τους αναγνώστες και μελετητές.  Οι κατηγορίες των βιβλίων, η σωστή ταξινόμησή τους, η χρονική τους καταγραφή, το είδος τους, ακόμα και η βιβλιοδεσία τους, αποτελούν μαζί με πολλά άλλα, ζητήματα που άπτονται μιας οργανωμένης και πολύπλευρης Βιβλιοθήκης. Η ύπαρξη, ιδιαίτερα των σπάνιων Βιβλιοθηκών, συνέτεινε στο να διαφυλαχθεί η παρελθοντική γνώση, η έρευνα, η επιστήμη, η λογοτεχνία, η Τέχνη, η πολιτική και κάθε πολιτισμική έννοια της ανθρώπινης κοινότητας. Συνεπώς ο ρόλος τους, ο σκοπός τους και η προσφορά τους όσον αφορά στον άνθρωπο και στην πρόοδο, είναι εκ των ων ουκ άνευ, ωφέλιμοι και χρησιμότατοι. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η φράση του Κικέρωνα: «Αν έχεις έναν κήπο και μία βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σου χρειάζονται».

Μέσα από τις εκπομπές αυτές θα εξετάσουμε την κάθε Βιβλιοθήκη χωριστά, την ίδρυσή της, την ιστορία της  και τη σπουδαιότητά της  γενικότερα,  στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017, στις 11:30

Επεισόδιο 7o: «Βιβλιοθήκη Αικατερίνης Λασκαρίδη»

Laskaridi 2

Το λιμάνι της Ζέας στον Πειραιά κοσμεί ένα παραδοσιακό αρχοντικό νεοκλασικό οικοδόμημα που στεγάζει τη Βιβλιοθήκη του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη».

Το Ίδρυμα προάγει τις ελληνικές Τέχνες, τα Γράμματα, την Ιστορία και τη ναυτική παράδοση της Ελλάδας.

Απευθύνεται στο ευρύ κοινό, κυρίως όμως στη μαθητική, σπουδαστική και εκπαιδευτική κοινότητα, στα δε εκπαιδευτικά του προγράμματα συμμετέχουν περισσότερα από 30.000 παιδιά κάθε χρόνο.

Το Ίδρυμα στεγάζεται σε δύο αναπαλαιωμένα νεοκλασικά κτήρια στον Πειραιά, στην οδό Πραξιτέλους 169 και 2ας Μεραρχίας 36 και σ’ ένα επταόροφο νέο κτήριο στην οδό Κουντουριώτου 173. Και τα τρία κτήρια βρίσκονται σε απόσταση 150 μέτρων μεταξύ τους, στον λιμένα Ζέας, στον Πειραιά.

Η Βιβλιοθήκη εξελίσσεται διαρκώς και καθιερώνεται ως εξέχουσα παρουσία στην πολιτιστική ζωή του Πειραιά, αλλά και του τόπου μας.

Στο ντοκιμαντέρ μιλούν (με σειρά εμφάνισης) οι: Πάνος Λασκαρίδης (πρόεδρος του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη»), Κωνσταντίνος Μαζαράκης-Αινιάν (σύμβουλος Διοίκησης), Πέτρος Πυλαρινός (αρχειονόμος-βιβλιοθηκονόμος), Παναγιώτα Δεδετζή (βιβλιοθηκονόμος), Αγγελική Παπαδοπούλου (φιλόλογος), Βέρα Ανδριοπούλου (ιστορικός), Καλή Κυπαρίσση (διευθύντρια), Κατερίνα Λασκαρίδη (αντιπρόεδρος του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη»).

Διαβάζει η ηθοποιός Κωνσταντίνα Κλαψινού.

Σκηνοθεσία: Πάνος  Αγγελόπουλος.

Κείμενα: Μπάμπης  Παπαχαραλάμπους.

Μουσική: Πάνος  Μαλανδρής.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Λάκης Χονδροκώστας, Σταύρος Παπουτσάς.

Ηχοληψία: Θάνος  Σκοπελίτης.

Μοντάζ: Νίκος Μυλωνάς.

Παραγωγή: ΗΧΟΣ & ΕΙΚΟΝΑ ΕΠΕ.

Laskaridi 3