ΕΡΤ2 – «Βιβλιοθήκες της Αθήνας» 25.03.2017

«Βιβλιοθήκες της Αθήνας»

«Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη» (1)

Η σημασία των Βιβλιοθηκών στην ανάπτυξη και διάδοση του πολιτισμού είναι μοναδική και ανεκτίμητη. Οι Βιβλιοθήκες αποτελούν την κιβωτό της πνευματικής παρακαταθήκης των Ελλήνων. Εδώ καταγράφεται ο πλούτος της πορείας της ελληνικής σκέψης διά μέσου των αιώνων. Είναι ένα φυτώριο γνώσης, όπου εκεί «ανθίζουν» η έρευνα, η θεωρητική ανάπτυξη, οι επιστημονικές αναζητήσεις, καθώς και οι θεολογικές ζυμώσεις. Κύριος σκοπός των  Βιβλιοθηκών είναι αυτός ο πνευματικός πλούτος να μεταμορφωθεί σε γνώση που να είναι χρήσιμη και προσιτή σ’ ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Σε κάθε Βιβλιοθήκη, όταν έρθεις σε γνωριμία με τους ανεκτίμητους θησαυρούς της που συντηρεί, σου προσφέρει αληθινές εκπλήξεις και συγκινήσεις, υποδεικνύοντας έτσι και τη μεγάλη της χρησιμότητα. Στους φιλόξενους χώρους των Βιβλιοθηκών βρήκαν καταφύγιο, αλλά και άσυλο, παλιές εκδόσεις έργων πολύ σπουδαίων συγγραφέων. Γλύτωσαν έτσι από τη λησμονιά και είναι διαθέσιμα προς θαυμασμό από τους αναγνώστες και μελετητές.  Οι κατηγορίες των βιβλίων, η σωστή ταξινόμησή τους, η χρονική τους καταγραφή, το είδος τους, ακόμα και η βιβλιοδεσία τους, αποτελούν μαζί με πολλά άλλα, ζητήματα που άπτονται μιας οργανωμένης και πολύπλευρης Βιβλιοθήκης. Η ύπαρξη, ιδιαίτερα των σπάνιων Βιβλιοθηκών, συνέτεινε στο να διαφυλαχθεί η παρελθοντική γνώση, η έρευνα, η επιστήμη, η λογοτεχνία, η Τέχνη, η πολιτική και κάθε πολιτισμική έννοια της ανθρώπινης κοινότητας. Συνεπώς ο ρόλος τους, ο σκοπός τους και η προσφορά τους όσον αφορά στον άνθρωπο και στην πρόοδο, είναι εκ των ων ουκ άνευ, ωφέλιμοι και χρησιμότατοι. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η φράση του Κικέρωνα: «Αν έχεις έναν κήπο και μία βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σου χρειάζονται».

Μέσα από τις εκπομπές αυτές θα εξετάσουμε την κάθε Βιβλιοθήκη χωριστά, την ίδρυσή της, την ιστορία της  και τη σπουδαιότητά της  γενικότερα,  στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017, στις 11:30

Επεισόδιο 8o: «Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη»

«Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη» (2)

Το 1995 ο Σύλλογος «Οι Φίλοι της Μουσικής», απαντώντας στις απαιτήσεις για περισσότερη μουσική παιδεία ίδρυσε τη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη». Αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ειδικές βιβλιοθήκες της Ελλάδας και μοναδική στο είδος της, αποτελώντας μέρος του ολοκληρωμένου πολιτιστικού κέντρου που είναι το Μέγαρο Μουσικής.

Η Μουσική Βιβλιοθήκη διανύει ήδη μία πορεία 20 χρόνων στο χώρο της μουσικής έρευνας και εκπαίδευσης. Σκοπός της είναι να συνεχίσει δυναμικά την πορεία της και τη δράση της,  για εξακολουθήσει να αναγνωρίζεται ως πολύτιμο κέντρο διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς και φάρος εκπαίδευσης και μουσικής παιδείας.

Στο ντοκιμαντέρ μιλούν οι: Πάνος Δημαράς (πρόεδρος Δ.Σ. του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής»), Έφη Αβέρωφ-Μιχαηλίδου (αντιπρόεδρος Δ.Σ. του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής», σύμβουλος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Συλλόγου), Στεφανία Μεράκου (διευθύντρια Μουσικής Βιβλιοθήκης Λίλιαν Βουδούρη), Γκαμπριέλα Σπανό (μουσικολόγος, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων Μουσικής Βιβλιοθήκης Λίλιαν Βουδούρη), Μαριάννα Αναστασίου (μουσικολόγος, υπεύθυνη Επικοινωνίας Μουσικής Βιβλιοθήκης Λίλιαν Βουδούρη), Βάλια Βράκα (μουσικολόγος, υπεύθυνη Αρχείου Ελληνικής Μουσικής – Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη), Θόδωρος Αντωνίου (ακαδημαϊκός, συνθέτης, πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών), Βύρων Φιδετζής (μαέστρος, καλλιτεχνικός διευθυντής Φιλαρμόνιας Ορχήστρας Αθηνών), Πάνος Βλαγκόπουλος (αναπληρωτής καθηγητής Τμήματος Μουσικών Σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου).

Διαβάζει η ηθοποιός Μιχαέλα Κυβεντίδου.

Σκηνοθεσία: Πάνος  Αγγελόπουλος.

Κείμενα: Μπάμπης  Παπαχαραλάμπους.

Μουσική: Πάνος  Μαλανδρής.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Λάκης Χονδροκώστας, Σταύρος Παπουτσάς.

Ηχοληψία: Θάνος  Σκοπελίτης.

Μοντάζ: Νίκος Μυλωνάς.

Παραγωγή: Sound & Picture Ltd.

«Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη» (3)