«Η δική μας νύχτα» – Αφιέρωμα στον Λεό Καράξ στην Κινηματογραφική Λέσχη...

«Η δική μας νύχτα» – Αφιέρωμα στον Λεό Καράξ στην Κινηματογραφική Λέσχη της ΕΡΤ2 11.09.2019

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ – ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ
(Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ)  
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΛΕΟ ΚΑΡΑΞ
«Η δική μας νύχτα»
(Mauvais Sang / The Night is Young)
Ημερομηνία μετάδοσης: Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019, στις 23:15

Αστυνομικό, ρομαντικό δράμα, παραγωγής Γαλλίας 1986.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Λεό Καράξ.

Παίζουν: Μισέλ Πικολί, Ζιλιέτ Μπινός, Ντενί Λαβάν, Ζιλί Ντελπί, Χανς Μέγιερ. Κάρολ Μπρουκς, Ούγκο Πρατ, Μιρέιγ Περιέ, Σερζ Ρετζιανί

Διάρκεια: 112΄

Υπόθεση: Πιστεύεις ότι υπάρχει αγάπη που να καίγεται γρήγορα αλλά να διαρκεί για πάντα; Στο Παρίσι του κοντινού μας μέλλοντος, ο Μαρκ και ο Χανς, δύο ώριμοι, μπαρουτοκαπνισμένοι ληστές, χρωστάνε χρήματα σε μια μυστηριώδη, σκληρή Αμερικανίδα.

Η μόλις δύο εβδομάδων, αυστηρή, προθεσμία που έχουν στη διάθεσή τους, τους πιέζει εξαντλητικά για την εξόφληση των ανοικτών τους λογαριασμών. Χωρίς πολλές επιλογές, οι δύο άνδρες θα σκεφτούν την τέλεια ιδέα: θα κλέψουν και θα πουλήσουν στην αγορά το αντίδοτο του σεξουαλικά μεταδιδόμενου θανατηφόρου ιού της εποχής «STBO», που βρίσκεται κλειδωμένο στο χρηματοκιβώτιο της φαρμακευτικής πολυεθνικής που το ανακάλυψε και το διαθέτει μόνο σε λίγους.

Μόνο που γι’ αυτή τη δουλειά θα χρειαστούν κάποιον με σταθερά και ευέλικτα χέρια, οπότε θα επιστρατεύσουν τον Άλεξ, το γιο ενός παλιού τους συνεργάτη που έχει πεθάνει, έναν οργισμένο νεαρό επαναστάτη, ο οποίος έχει μόλις χωρίσει με την κοπέλα του, τη δεκαεξάχρονη Λιζ.

Λίγες μέρες πριν από τη μεγάλη κλοπή, ο νεαρός Άλεξ πέφτει θύμα της γοητείας της νεαρής ερωμένης του Μαρκ, Άννα. Συζητούν, παίζουν και τραγουδούν μαζί, όμως η Άννα είναι ερωτευμένη με τον Μαρκ. Η πρώην του Άλεξ, η οποία δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει την προσπάθεια τόσο εύκολα, αποφασίζει να ταξιδέψει μέχρι το Παρίσι για να τον συναντήσει την ημέρα της ληστείας. Ανάμεσα σε απρόσμενες συναντήσεις, επικίνδυνες διασταυρώσεις και ένα τολμηρό σχέδιο διάσωσης, ο Άλεξ έχει παράλληλα κι ένα αεροπλάνο να προλάβει για να τον μεταφέρει στην Ελβετία, όπου και πρόκειται να παραλάβει το μερίδιό του. Θα τα καταφέρει άραγε;

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου 1987:

Βραβείο Άλφρεντ Μπάουερ, Βραβείο C.I.C.A.E. – Τιμητική Αναφορά.

Γαλλικά Βραβεία Κριτικών Κινηματογράφου 1986:

Βραβείο Καλύτερου σκηνοθέτη.