«Η ζωή εν τάφω» – Η εξαιρετική σειρά κάθε Τετάρτη στην ΕΡΤ2...

«Η ζωή εν τάφω» – Η εξαιρετική σειρά κάθε Τετάρτη στην ΕΡΤ2 29.05 & 05.06.2019

ΣΕΙΡΑ

«Η ζωή εν τάφω»

Το αριστούργημα του Στράτη Μυριβήλη
στην ΕΡΤ2

Το 14ο και το 15ο επεισόδιο της εξαιρετικής σειράς «Η ζωή εν τάφω», που βασίζεται στο ομότιτλο αντιπολεμικό μυθιστόρημα του Στράτη Μυριβήλη, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι τηλεθεατές της ΕΡΤ2, την Τετάρτη 29 Μαΐου και την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019, στις 20:30.

Η δραματική σειρά εποχής, σε σενάριο και σκηνοθεσία Τάσου Ψαρρά, θα ολοκληρωθεί σε 16 ωριαία επεισόδια.

Λίγα λόγια για την υπόθεση: Έπειτα από την ερωτική επιστολογραφία του Αντώνη Κωστούλα, εθελοντή στρατιώτη στη Μεραρχία Αρχιπελάγους, με την τρυφερή Μυρσίνη, δασκάλα του Παρθεναγωγείου Μυτιλήνης, ακολουθούμε τα βήματα των πολιτικών εξελίξεων που μας οδηγούν στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και γενικότερα διαπλέουμε σε μια διαχρονική ματιά των απάνθρωπων συνθηκών και της καταστροφικής ματαιότητας κάθε πολέμου. Μία υπέροχη, ευαίσθητη ερωτική ιστορία, που μεγαλώνει όπως «μια παπαρούνα» στα ζοφερά χαρακώματα.

Τα γυρίσματα της σειράς πραγματοποιήθηκαν σε πολλά σημεία της Ελλάδας και κυρίως στη Μυτιλήνη, τη Μακεδονία και την Αττική.

Το casting συνθέτουν μεγάλα και καταξιωμένα ονόματα του εγχώριου καλλιτεχνικού στερεώματος, όπως Δημήτρης Μοθωναίος, Γιάννης Μπέζος, Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Νίκος Πουρσανίδης, Γιώργος Αρμένης, Δημήτρης Ήμελλος, Ερρίκος Λίτσης, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Βαγγέλης Στρατηγάκος.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τετάρτη 29 Μαΐου 2019, ώρα 20:30

Επεισόδιο 14ο. Η νέα θέση της Μεραρχίας του Αιγαίου Πελάγους με το κωδικό όνομα «Άλφα Μπις» είναι σ’ ένα χαράκωμα επαφής στην πρώτη γραμμή.  Απέναντί της, βρίσκεται «ο λόφος χελώνα», που είναι καλά οχυρωμένος και διαθέτει πυκνά πολυβολεία. Και οι δύο μεριές βρίσκονται σε άγρυπνη επιφυλακή, κανείς όμως δεν πειράζει τον άλλο, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή  για ένα καθοριστικό χτύπημα που θα έχει ως συνέπεια την προώθηση όλης της συνοριακής γραμμής στο έδαφος του αντιπάλου.

Οι Έλληνες στρατιώτες, μετά τη σύντομη ανάπαυση στη Βελούζινα, γρήγορα προσαρμόστηκαν στις σκληρές συνθήκες του νέου χαρακώματος. Ωστόσο, ένα βράδυ, εκεί που περίμεναν οβίδες και βόμβες, ο Αντώνης, ο Δημητράτος και ο Κίμων άκουσαν κάποιον από τους απέναντι να τραγουδά ένα αργόσυρτο ερωτικό τραγούδι με τη συνοδεία μιας γκάιντας. Το νέο γρήγορα μεταδόθηκε από αμπρί σε αμπρί.

Το επόμενο βράδυ οι περισσότεροι στρατιώτες ξενύχτησαν για να ακούσουν τον αντίπαλο τραγουδιστή και αυτός δεν τους χάλασε το χατίρι. Σύντομα, σε όλο το χαράκωμα μιλούσαν γι’ αυτόν. Η είδηση δεν άργησε να φτάσει  και στη Γαλλική Διοίκηση. Δύο-τρεις αξιωματικοί βρέθηκαν στο ανάχωμα για να σχηματίσουν προσωπική γνώμη…

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο παίζουν οι: Δημήτρης Μοθωναίος, Χριστίνα Χειλά -Φαμέλη, Βαγγέλης Στρατηγάκος, Γιάννης Μπέζος, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Δημήτρης Λιόλιος, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Πηνελόπη Σεργουνιώτη, Γιώργος Σουξές, Δημήτρης Πασσάς, Έκτορας Λιάτσος, Σωτήρης Τσακομίδης, Νίκος Αλεξίου, Μαρκέλλα Γιαννάτου, Δημήτρης Κοτζιάς, Γιάννης Παπαγιάννης, Νικόλας Πανταζής, Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης, Γιάννης Κοκιασμένος, Γιάννης Ζωγράφος, Νάντια Δαλκυριάδου, Αχιλλέας Σκεύης, Κάτια Γκουλιώνη, Πάρης Θωμόπουλος, Κωνσταντίνος Δανίκας, Ιωάννης Μυστακίδης, Κωνσταντίνος Αρνόπουλος, Γιώργος Σαββίδης.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019, ώρα 20:30

Eπεισόδιο 15ο. Στη νέα τους θέση στο χαράκωμα, οι άντρες της Μεραρχίας του Αιγαίου αντιμετώπισαν και νίκησαν αρκετές φορές αντίπαλες δυνάμεις. Οι περισσότερες ήταν συγκρούσεις μικρής έκτασης χωρίς σημαντικές απώλειες. Σε μία απ’ αυτές τις αψιμαχίες τραυματίστηκε ο Κίμων, ο αδελφός του Αντώνη Κωστούλα. Το τραύμα του, ωστόσο, χαρακτηρίστηκε σοβαρό και μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη για να αντιμετωπισθεί.

Όταν βγήκε από το νοσοκομείο πήρε αναρρωτική άδεια για τη Μυτιλήνη. Στο λιμάνι τον περίμενε η Μυρσίνη με την ξαδέλφη της Τζέλικα, που είχαν ειδοποιηθεί από τον Αντώνη.

Έπειτα από μια σύντομη επίσκεψη στο χωριό για να συναντήσει τους γονείς τους, ο Κίμων ξαναγύρισε στη Μυτιλήνη. Κι ενώ περίμενε με ανυπομονησία να ιαθεί εντελώς για να επιστρέψει στη μονάδα του, στο χαράκωμα επικρατούσε πολεμικός πυρετός.

Όλη η μεραρχία, μαζί με δύο ξένα συντάγματα, θα εξορμούσε να πάρει ένα μεγάλο φρουριακό συγκρότημα του εχθρού. Στην «εξόρμηση», όπως ονόμαζαν την επιχείρηση, θα δοκίμαζαν όπλα που δεν είχαν χρησιμοποιηθεί έως τότε, και πρώτα-πρώτα αέρια.

Σε όλους είχε δημιουργηθεί η εντύπωση πως επρόκειτο για την πιο αποφασιστική και κρίσιμη μάχη του πολέμου…

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο παίζουν: Δημήτρης Μοθωναίος, Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη, Βαγγέλης Στρατηγάκος, Γιάννης Μπέζος, Κωνσταντίνος Γώγουλος, Δημήτρης Λιόλιος, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Πηνελόπη Σεργουνιώτη, Θάλεια Σταματέλου, Άρης Μπαλής, Δημήτρης Πασσάς, Δημήτρης Σαμόλης, Γιώργος Αρμένης, Ράνια Οικονομίδου, Έκτορας Λιάτσος, Γιώργος Γλάστρας, Γιάννης Παπαγιάννης, Μάρκος Παπαδοκωνστάντακης, Γιάννης Κοκιασμένος, Γιάννης Ζωγράφος, Νάντια Δαλκυριάδου, Γιώργος Σπάνιας, Λάμπρος Κτεναβός, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Κωνσταντίνος Ρόδης, Πάρης Θωμόπουλος, Κωνσταντίνος Δανίκας, Γιώργος Μπενος, Φοίβος Παπακώστας.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Τάσος Ψαρράς.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Δρακουλαράκος, Γιάννης Φώτου.

Σκηνογραφία: Μιχάλης Σδούγκος.

Ενδυματολογία: Ιουλία Σταυρίδου.

Ηχοληψία: Νίκος Μπουγιούκος.

Μοντάζ: Ιωάννα Σπηλιοπούλου.

Παραγωγός: Γιώργος Κυριάκος.

Οργάνωση παραγωγής: Γιώργος Παπαδάτος.

Εκτέλεση παραγωγής: ViewMaster Films.