«Ρεπό» – Η εξαιρετική κοινωνική σάτιρα του Βασίλη Βαφέα στην ΕΡΤ2 ...

«Ρεπό» – Η εξαιρετική κοινωνική σάτιρα του Βασίλη Βαφέα στην ΕΡΤ2 05.01.2020

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

«Ρεπό»

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020, στις 23:00

repo nek (2)

Κοινωνική σάτιρα, παραγωγής 1982.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Βασίλης Βαφέας.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Καβάγιας.

Μοντάζ: Γιώργος Κόρρας.

Παραγωγή: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ).

Παίζουν: Πέτρος Ζαρκάδης, Άννα Μαρκάκη, Κατερίνα Γιουλάκη, Αθηνόδωρος Προύσαλης, Δημήτρης Πιατάς, Τάσος Υφαντής, Μηνάς Χατζησάββας, Αννέτα Μιχαλιτσιάνου, Άγγελος Γιαννούλης, Δημήτρης Καταλειφός.

Διάρκεια: 71΄

repo nek (3)

Υπόθεση: Η ταινία ξετυλίγει τα ευτράπελα της ημέρας ενός Έλληνα εργαζόμενου, κατά το ρεπό του. Μέσα από διάφορες κωμικοτραγικές καταστάσεις, καθρεφτίζονται η καθημερινή ματαιότητα κινήσεων και συμπεριφορών, ο παραλογισμός και η χαοτική γραφειοκρατία της νεότερης Ελλάδας.

Ο πρωταγωνιστής μεταφέρει το αυτοκίνητό του για επισκευή στο συνεργείο, κάνει διάφορες δουλειές, πηγαίνει στο ταχυδρομείο, τακτοποιεί μια εκκρεμότητά του στην υγειονομική υπηρεσία, βλέπει την ερωμένη του, τους συγγενείς του, περνάει λίγο χρόνο με το παιδί του, και τέλος η ημέρα του ρεπό κλείνει με ένα επαγγελματικό δείπνο.

Μια ταινία για τον Έλληνα μέσα στη σημερινή ζούγκλα της Αθήνας, μια ήρεμη αλλά διαπεραστική σάτιρα, μια πικρή και κωμική απογύμνωση του παραλογισμού της καθημερινής ζωής μας.

repo nek (1)

Τον μεσοαστό ήρωά του, ο Βαφέας τον παρακολουθεί από το πρωί ώς το βράδυ. Ο ήρωας δεν είναι καθόλου κωμικός, όπως ο Κύριος Ιλό, ούτε προκαλεί κωμικές καταστάσεις με τη δράση του. Είναι εντελώς σοβαρός και ισορροπημένος, ή τουλάχιστον όσο ισορροπημένοι μπορούμε να είμαστε σήμερα όλοι μας.

repo nek

Βραβεία – Διακρίσεις: Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) 1982.