«Θαύματα: Η Χερσόνησος των θησαυρών» – Η εκπληκτική σειρά ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ2...

«Θαύματα: Η Χερσόνησος των θησαυρών» – Η εκπληκτική σειρά ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ2 21 & 22.03.2020

ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ
«Θαύματα: Η Χερσόνησος των θησαυρών»  
(Meraviglie: La penisola dei tesori)

Τα δύο τελευταία επεισόδια της εκπληκτικής σειράς ντοκιμαντέρ «Θαύματα: Η Χερσόνησος των θησαυρών» (Meraviglie: La penisola dei tesori), έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν –σε Α΄ τηλεοπτική μετάδοση- οι τηλεθεατές της ΕΡΤ2, το Σάββατο 21 Μαρτίου 2020 και την Κυριακή 22 Μαρτίου 2020, στις 17:30.

Σειρά ντοκιμαντέρ, παραγωγής Ιταλίας 2017.

Ένα ταξίδι στην Ιταλία, μέσα από μοναδικά έργα, τοποθεσίες, οικισμούς που μαρτυρούν τη δημιουργικότητα και την ευρηματικότητα των κατοίκων της Ιταλικής Χερσονήσου.

Θα ταξιδέψουμε σε τοποθεσίες που έχουν αναγνωριστεί από την UNESCO ως μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μην ξεχνάμε, ότι η Ιταλία είναι η χώρα που φιλοξενεί τα περισσότερα μνημεία της UNESCO σε όλο τον κόσμο.

Ιδιαιτερότητα της Ιταλίας αποτελεί το γεγονός ότι αυτά τα μνημεία είναι διάσπαρτα σε όλη τη χώρα, ανάγονται σε όλες τις ιστορικές περιόδους, από τη νεολιθική εποχή μέχρι τους κλασικούς χρόνους, τον Μεσαίωνα, την Αναγέννηση, το Μπαρόκ και την εποχή του Διαφωτισμού.

Αυτό το ταξίδι θα είναι μια ευκαιρία να εκφράσουμε το σεβασμό μας σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, άνδρες και γυναίκες, που έζησαν αιώνες πριν και δημιούργησαν αλλά και διατήρησαν αυτά τα μνημεία. Ταυτόχρονα, θα αποτελέσει και ένα είδος διερεύνησης για το ρόλο που διαδραμάτισαν στις διάφορες συγκρούσεις που ταλάνισαν τη χώρα ανά τους αιώνες.
Η Ιταλία είναι η χώρα του «Μυστικού Δείπνου» του Ντα Βίντσι, της ιδιοφυίας που αποτελεί σύμβολο της ευρηματικότητας των Ιταλών. Είναι, επίσης, η χώρα που διαθέτει πολεοδομικά έργα τέχνης, όπως η Σιένα ή δαιδαλώδεις οικισμούς, όπως οι Βράχοι (αρχαίες συνοικίες) στη Ματέρα, πόλεις με ιστορικά κέντρα, μοναδικά στον κόσμο όπως η Ρώμη, η Φλωρεντία, η Βενετία, όπου μπορεί να θαυμάσει κανείς μνημεία του ένδοξου παρελθόντος της χώρας, αλλά και μνημεία όπως η Κοιλάδα των Ναών στο Αγκριτζέντο (Ακράγαντας), η Νεκρόπολη των Ετρούσκων στην πόλη Τσερβέτσερι, τα βυζαντινά ψηφιδωτά της Ραβέννας. Και βέβαια, δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς τους Δολομίτες, τις Αιολίδες Νήσους και την Αίτνα.

Σε κάθε επεισόδιο οι τηλεθεατές έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τρεις τοποθεσίες.

Μία στο Βορρά, μία στην Κεντρική Ιταλία και μία στο Νότο. Κάθε σταθμός αυτού του ταξιδιού συνδυάζεται με την εμφάνιση μιας ιστορικής προσωπικότητας που είχε έντονη παρουσία στην περιοχή, όπως ο Λουδοβίκος Σφόρτσα, ο Φρειδερίκος Β΄ και ο Τζότο. Ένας ηθοποιός με κοστούμι εποχής αποκαλύπτει λεπτομέρειες και άγνωστες ιστορίες της περιοχής.

Από τον έναν σταθμό του ταξιδιού ώς τον άλλον, πετάμε με την κάμερα της εκπομπής πάνω από άλλες εξίσου ενδιαφέρουσες περιοχές και ανακαλύπτουμε την Ιταλία από ψηλά.

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 21 Μαρτίου 2020, στις 17:30

Επεισόδιο 5ο: «Πεδεμόντιο, Δολομίτες, Βιτσέντσα»

Πεδεμόντιο, ένας τόπος μαγευτικός, όπου κυρίαρχο στοιχείο αποτελούν οι αμπελώνες. Παραδοσιακές τεχνικές σε συνδυασμό με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, συνθέτουν το σκηνικό για τη δημιουργία πολύ γνωστών κρασιών της περιοχής, όπως το Nebiolo και το Barolo.

Επόμενος σταθμός του ταξιδιού μας, οι Δολομίτες, για τους οποίους ο Ιταλός συγγραφέας Ντίνο Μπουτζάτι είχε πει: «Είναι βράχοι ή σύννεφα; Είναι αληθινοί ή μήπως είναι όνειρο;». Πρόκειται σίγουρα για ένα εντυπωσιακό σκηνικό. Κοιλάδες, αλπικές λίμνες όπου ο μαζικός τουρισμός συνδυάζεται με τις μνήμες του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

Τρίτος σταθμός, η Βιτσέντσα, τοποθεσία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Μία από τις τοποθεσίες με τα περισσότερα προστατευόμενα μνημεία, πολλά από τα οποία φέρουν την υπογραφή του Παλάντιο.

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 22 Μαρτίου 2020, στις 17:30

Επεισόδιο 6ο (τελευταίο): «Τσερβετέρι και Ταρκουΐνια»

Τσερβετέρι και Ταρκουΐνια: οι νεκροπόλεις των Ετρούσκων, μνημειώδεις κατασκευές, όπου ενταφιάζονταν τα μέλη της αστικής αριστοκρατίας.
Χάρη στη μορφή, τη διακόσμηση και στα αντικείμενα που βρέθηκαν στο εσωτερικό τους, αντλούμε πληροφορίες για τον τρόπο ζωής αυτού του λαού της αρχαιότητας.