ΕΡΤ2 – ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή 04.02.2019

ΕΡΤ2 – ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή 04.02.2019

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

«Ηλέκτρα» του Σοφοκλή

Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019, στις 20:30

Μαγνητοσκοπημένη παράσταση της τραγωδίας «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, που παρουσιάστηκε σε παραγωγή του Αμφι-Θεάτρου και σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επιδαύρου το 1991.

Θεατρική σκηνοθεσία: Σπύρος Ευαγγελάτος.

Τηλεσκηνοθεσία: Σταμάτης Χονδρογιάννης.

Μετάφραση κειμένου: Κώστας Γεωργουσόπουλος (Κ. Χ. Μύρης).

Μουσική: Νίκος Κυπουργός.

Σκηνικά-κοστούμια: Γιώργος Ζιάκας.

Εκγύμναση χορού: Μαρία Αλβανού.

Βοηθός σκηνοθέτη: Γεωργία Τάτση.

Διεύθυνση παραγωγής: Παυλίνα Παπαδοπούλου.

Παίζουν: Λήδα Τασοπούλου (Ηλέκτρα), Νικήτας Τσακίρογλου (παιδαγωγός), Γιάννης Φέρτης (Ορέστης), Σωτήρης Βάγιας (Πυλάδης), Τιτίκα Βλαχοπούλου (Χρυσόθεμις), Μάρθα Βούρτση (Κλυταιμνήστρα), Θωμάς Κινδύνης (Αίγισθος).

Κορυφαίες-χορός: Μαρία Διακουμάκου, Κάκια Ιγερινού, Μίνα Χειμωνά, Μαριάνθη Σοντάκη, Μαρία Αλβανού, Στέλλα Κρούσκα, Ζαχαρούλα Οικονόμου, Ελευθερία Ρήγου, Άννα Τσολακίδου, Ευτυχία Φαναριώτη, Φλώρα Φλεβά, Γιώτα Φωτοπούλου, Μαρίνα Ψάλτη.

Διάρκεια: 87΄

Υπόθεση: Η Ηλέκτρα, έχοντας βιώσει την αδικία και την ταπείνωση από τους σφετεριστές του θρόνου, τη μητέρα της Κλυταιμνήστρα και τον εραστή της Αίγισθο, προσμένει τον ερχομό του αδελφού της Ορέστη, εναποθέτοντας σ’ εκείνον όλες τις ελπίδες της για τη λύτρωση. Μετά τη συγκινητική σκηνή αναγνώρισης των αδελφών, ο Ορέστης και η Ηλέκτρα σχεδιάζουν την εξόντωση των φονιάδων του πατέρα τους, Αγαμέμνονα.

Η «Ηλέκτρα», έργο της όψιμης περιόδου του Σοφοκλή, γράφτηκε πιθανότητα το 412 ή 411 π.Χ. Γραμμένη μέσα στη δίνη του καταστρεπτικού Πελοποννησιακού Πολέμου, η «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή φέρει έντονα τα σημάδια της «παθολογίας του πολέμου». Το κέντρο βάρους μετατοπίζεται από το θεϊκό λόγο στην ανθρώπινη πράξη, καθώς ο δελφικός χρησμός εντάσσεται σ’ έναν κόσμο αντιθέσεων και αντιφάσεων.