ΕΡΤ1 – «Ικαριώτες πρόσφυγες στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» 10.08.2019

ΕΡΤ1 – «Ικαριώτες πρόσφυγες στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» 10.08.2019

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ 
«Ικαριώτες πρόσφυγες στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο»

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 10 Αυγούστου 2019, στις 18:35

Σχολείο με προσφυγόπουλα από την Ικαρία και τη Χίο στο Λίβανο

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2019.

Η κάμερα της ΕΡΤ ρίχνει φως στις ανθρώπινες πτυχές μιας μάλλον άγνωστης μέχρι τώρα ιστορίας, της ιστορίας των Αιγαιοπελαγιτών προσφύγων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Πάνω από 30.000 νησιώτες αναγκάστηκαν να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς. Μεταξύ αυτών και περίπου 3.000 Ικαριώτες.

Οι ίδιοι οι πρόσφυγες διηγούνται τους τρόπους διαφυγής τους, την υποδοχή και τον τρόπο οργάνωσης της ζωής τους στην Τουρκία, στις αραβικές και αφρικανικές χώρες αλλά και τις εμπειρίες τους αναφορικά με την ένταξή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία ως προσφυγόπουλα. Ακόμη, μιλούν για τη σχέση τους με τους γηγενείς πληθυσμούς, το αντιφασιστικό κίνημα στις ένοπλες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής, καθώς και για τον επαναπατρισμό των προσφύγων.

Επίσης, το συνεργείο της ΕΡΤ προσέγγισε διά θαλάσσης και κατέγραψε τα δυσπρόσιτα σημεία της διαφυγής, που επιλέγονταν για να μην εντοπιστούν οι πρόσφυγες από τις ιταλικές κατοχικές δυνάμεις, ενώ παρουσιάζονται έγγραφα και φωτογραφικά ντοκουμέντα εκείνης της εποχής.

Σελίδες από το προσφυγικό βιβλιάριο της Πάτρας Σιμάκη-Σπέη

Στο ντοκιμαντέρ μιλούν οι: Χριστόδουλος Σταυρινάδης (το προσφυγόπουλο που έγινε δήμαρχος Ικαρίας [2010-2014]), Μάκης Καβουριάρης (πρόσφυγας πολέμου, πανεπιστημιακός), Πάτρα Σιμάκη-Σπέη (πρόσφυγας πολέμου), Μαρία Σπανού-Πατεράκη (πρόσφυγας πολέμου), Μαρία Τσαντέ (απόγονος προσφυγικής οικογένειας), Αντιγόνη Ρωμυλίου (πρόσφυγας πολέμου & στρατιωτική νοσοκόμα στη Μέση Ανατολή), Κούλα Καβουριάρη και Πολυξένη Τριπόδη (παρέμειναν και περιγράφουν τις συνθήκες ζωής που οδήγησαν στην προσφυγιά), Στέλιος Σταμούλος (δήμαρχος  Ικαρίας [2014-2019]).

Σελίδες από το προσφυγικό βιβλιάριο της Πάτρας Σιμάκη-Σπέη

Δημοσιογραφική έρευνα-παρoυσίαση: Νάσος Μπράτσος.

Σκηνοθετική επιμέλεια: Πέτρος Τούμπης.

Μοντάζ: Θανάσης Παπακώστας.

Κάμερα: Ανδρέας Λιακόπουλος.

Ηχολήπτης: Αντώνης Κυπραίος.

Γιώργος Καρναβάς, Βασιλεία Παμφίλη (Τσαρούχα) στο προσφυγικό στρατόπεδο στις σπηλιές του Μωυσέως