ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ
«Το Μαγικό των Ανθρώπων»
«…κι έκαναν τον φόβο του θανάτου, οίστρο της ζωής» (Εμπειρίκος)
Δεν υπάρχει ζωή χωρίς απώλεια, χωρίς τους μικρούς και μεγάλους θανάτους που σημαδεύουν την ιστορία της ζωής μας.
Να χάνεις έναν γονιό, ένα παιδί, μια πατρίδα, μια δουλειά, να χάνεις την υγεία σου, την πίστη σε μια ιδέα, να χάνεις το μυαλό, τη νιότη σου, να χάνεις έναν μεγάλο έρωτα και να μένεις μισός. Απώλειες και πένθη καθορίζουν αυτό που είμαστε.
Η εκπομπή αναφέρεται στη μαγική δύναμη της απώλειας.
Μέσα από μια σε βάθος συνέντευξη που λειτουργεί ως κατάθεση ψυχής, η ιστορία του κάθε ανθρώπου σαν ένα εικαστικό φιλμ φέρνει στο προσκήνιο τη δύναμη υπέρβασης και ανθεκτικότητας. Μέσα μας υπάρχει μια ορμή, μια δύναμη που μας παροτρύνει να μεταμορφώνουμε την οδύνη σε δημιουργία. Κάτι που γνώριζαν καλά οι Έλληνες, όπως μας θυμίζει ο Εμπειρίκος «..κι έκαναν τον φόβο του θανάτου, οίστρο της ζωής».
Η επεξεργασία της απώλειας έχει τη δυνατότητα σαν τη μεγάλη τέχνη να αφυπνίζει. Να θρυμματίζει την παγωμένη μέσα μας θάλασσα. Σκοπός της εκπομπής είναι να αναδείξει αυτή την πλευρά. Μέσα από εμβληματικές ιστορίες επώνυμων και ανώνυμων ανθρώπων να φανερώσει «Το Μαγικό των Ανθρώπων».
Ο τίτλος της εκπομπής είναι εμπνευσμένος από το αριστούργημα του Τόμας Μαν, «Το Μαγικό Βουνό». Όταν ο νεαρός Χανς Κάστορπ βρίσκεται στο σανατόριο κοντά, αλλάζει η ζωή του όλη. Περιστοιχισμένος από την απώλεια και το φόβο του θανάτου, ζει μια μαγική διαδικασία ενηλικίωσης κατά τη διάρκεια της οποίας γνωρίζει τον έρωτα, τη φιλοσοφία, τη φιλία. Κερδίζει το αγαθό της ζωής.
-Όλα ξεκινούν από ένα πένθος.
Οι ταινίες της Πέννυς Παναγιωτοπούλου έχουν κεντρικό θέμα την απώλεια, όλα τα πρόσωπα που η Φωτεινή Τσαλίκογλου πλάθει μέσα στα μυθιστορήματά της παλεύουν να βγουν αλλιώς δυνατά μέσα από την αναμέτρηση με τη φθορά, το θάνατο και την απώλεια.
Η εκπομπή, χρησιμοποιώντας τη δύναμη της τηλεοπτικής εικόνας, στοχεύει να φανερώσει ότι η απώλεια δεν γεννά μόνο θλίψη, θυμό, νοσταλγία και παραίτηση, αλλά ανοίγει και έναν άλλο δρόμο, δρόμο ομιλίας, δημιουργίας, ζωής.
Με πένθος εισαγόμαστε στη ζωή, με πένθος τελειώνουμε τη ζωή και ανάμεσα σ’ αυτά τα δύο άκρα αναζητούμε τρόπους να αντλούμε δύναμη από αναπόφευκτα τραύματα και απώλειες.
«Οι άνθρωποι δεν ψεύδονται στον πόνο» λέει η Έμιλι Ντίκινσον. Υπάρχει μια τρομακτική αληθινότητα στην οδύνη. Οι ιστορίες που ξεδιπλώνονται στο «Μαγικό των Ανθρώπων» μας παροτρύνουν να συλλογιστούμε «Είμαστε φθαρτοί, Ας ζήσουμε».
Ημ. μετάδοσης: Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019, στις 20:00
(Νέος κύκλος) – Eπεισόδιο 2ο: «Γιώργος Νανιούρης»
«Είμαι σ’ ένα πηγάδι πολύ στενό και σκοτεινό. Σηκώνω το κεφάλι μου από το πλάι ξεπροβάλλουν δαίμονες, βλέπω τα κεφάλια τους, μου τραβάνε τις σάρκες, ουρλιάζω από τον πόνο, με ξεσκίζουν. Αίματα. Είμαι όμως ξαπλωμένος στο κρεβάτι μου. Όλα είναι μέσα στο μυαλό μου αλλά φαντάζουν πιο αληθινά από το αληθινό. Συνεχίζω να ουρλιάζω».
Δεν υπάρχουν εξαρτήσεις. Εξαρτημένα πρόσωπα υπάρχουν. Ο καθένας με τη δική του μοναδικά ξεχωριστή ιστορία. Ο Γιώργος Νανιούρης μάς εμπιστεύεται ό,τι πιο ιερό υπάρχει: την προσωπική του ιστορία. Τα αλλόκοτα παιδικά χρόνια στην Αίγυπτο. Ο ερχομός στην Αθήνα. Η απουσία του πατέρα. Η δύσκολη σχέση με μια ταλαιπωρημένη μάνα, η οποία αναζητεί καταφύγιο στο αλκοόλ. Η σταδιακή καταβύθιση του Γιώργου στον κόσμο των ουσιών. Η χρήση των ναρκωτικών είναι ένα παιχνίδι ρώσικης ρουλέτας. Overdose. Eνέσιμες χρήσεις. Δεν υπάρχει ευχαρίστηση ή επιθυμία. Ανάγκη υπάρχει. Προκαλείς το θάνατο για να πειστείς ότι δεν θα σε νικήσει. Κοντεύεις να γίνεις νεκρός για να πειστείς ότι είσαι ακόμα ζωντανός…
Το δέλεαρ είναι η ψευδαίσθηση μιας κάποιας δύναμης. Δεν είσαι το έρημο παιδάκι από την Αίγυπτο με την μπερδεμένη οικογενειακή ιστορία, είσαι άξιος και ικανός να κατακτήσεις μέσα από τις ουσίες την αγάπη που δεν έλαβες, τη στοργή που σου έλειψε, την αποδοχή μέσα από την ένταξη σε μια ομάδα χρηστών. Ένα σκοτεινό υποκατάστατο οι ουσίες για όλα όσα σου λείπουν. Στη συνέχεια όμως, όταν αυτή η άμυνα αρχίζει να θρυμματίζεται, οι ενορμήσεις του θανάτου παίρνουν το πάνω χέρι. Παραδίδεσαι τότε όχι στην άρνηση του θανάτου, αλλά στην ίδια την αγκαλιά του… Αυτό το ταξίδι από την ψευδαίσθηση στο θάνατο και πίσω στη ζωή, μας περιγράφει ο Γιώργος.
«Το Μαγικό των Ανθρώπων» όμως, δεν παρουσιάζει στη συγκεκριμένη εκπομπή την ιστορία ενός εξαρτημένου ανθρώπου, παρουσιάζει την ιστορία ενός θεραπευτή, ενός ειδικού συμβούλου Ψυχικής Υγείας σε θέματα εξαρτήσεων, γιατί αυτή είναι η νέα ταυτότητα του Γιώργου. Καμιά ταυτότητα δεν είναι παγιωμένη και οριστικά κλεισμένη. Όλα είναι ανοιχτά σ’ ένα μέλλον που δεν γνωρίζουμε ποτέ από πριν. Ο Γιώργος είναι πλέον θεραπευτής. Πέρασε επιτυχώς όλη τη διαδικασία της απεξάρτησης στο ΚΕΘΕΑ, εντάχθηκε στην κλειστή κοινότητα, αποφοίτησε, κι έπειτα εκπαιδεύτηκε ο ίδιος στη θεραπεία των εξαρτήσεων. «Είμαι εδώ παρών, εκεί που είσαι ήμουνα και τώρα μπορώ να σε βοηθήσω».
H δεύτερη γέννηση. H υπονόμευση του θανάτου μέσα στη ζωή. Το Μαγικό των Ανθρώπων.
Καλή επιτυχία στη νέα σου σταδιοδρομία Γιώργο και μην ξεχνάς: Ένας πληγωμένος θεραπευτής είναι ένας άξιος θεραπευτής, ικανός να αφουγκράζεται με ένα τρίτο αυτί την οδύνη του άλλου.
Σκηνοθεσία: Πέννυ Παναγιωτοπούλου.
Ιδέα-επιστημονική επιμέλεια: Φωτεινή Τσαλίκογλου.
Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Κατσαΐτης.
Μοντάζ: Γιώργος Σαβόγλου.
Εκτέλεση παραγωγής: Παναγιώτα Παναγιωτοπούλου – p.p.productions.