ΝΕΑ ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ
«Ρικ Στάιν: Από τη Βενετία στην Κωνσταντινούπολη»
(Rick Stein: From Venice to Istanbul)
Από την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019 έως και την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019 (εκτός Σαββατοκύριακου) και ώρα 11:00, οι τηλεθεατές της ΕΡΤ2 έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν -σε Α΄ τηλεοπτική μετάδοση– τη νέα εξαιρετική σειρά ντοκιμαντέρ «Ρικ Στάιν: Από τη Βενετία στην Κωνσταντινούπολη» (Rick Stein: From Venice to Istanbul), παραγωγής Αγγλίας (BBC) 2015, που θα ολοκληρωθεί σε 7 επεισόδια.
Ο σεφ Ρικ Στάιν ξεκινά ένα οδοιπορικό μέσω Ιταλίας, Κροατίας, Αλβανίας, Ελλάδας και Τουρκίας με σκοπό να ερευνήσει τη γαστρονομική κληρονομιά της θρυλικής Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, να αποκαλύψει την ελάχιστα γνωστή ιστορία και την κουζίνα της, καθώς και να απολαύσει το φαγητό που πολλοί έχουν συνδέσει με τις διακοπές τους στην Ανατολική Μεσόγειο και την Αδριατική.
Υγιεινά, ελαφρά, νόστιμα φαγητά που ταιριάζουν πολύ καλά με την ηλιοφάνεια, τα πολυάριθμα νησιά, το παγωμένο κρασί και τις καταγάλανες, πεντακάθαρες θάλασσες.
Ημερομηνία μετάδοσης: Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019, στις 11:00
Eπεισόδιο 1ο. Ο σεφ Ρικ Στάιν αρχίζει το νέο γαστρονομικό του ταξίδι από τη Βενετία μέχρι την Κωνσταντινούπολη, διασχίζοντας τις περιοχές της πρώην Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, το σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης.
Το ταξίδι του ξεκινά από τη μαγευτική πόλη της Βενετίας και καταλήγει στο ειδυλλιακό ελληνικό νησί της Σύμης, όπου μαγειρεύει μερικά από τα αγαπημένα βενετσιάνικα πιάτα του: ριζότο με θαλασσινά, τιραμισού και νιόκι με καραβίδες.
Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019, στις 11:00
Eπεισόδιο 2ο. Ο σεφ Ρικ Στάιν συνεχίζει το γαστρονομικό του ταξίδι από τη Βενετία μέχρι την Κωνσταντινούπολη.
Στη βυζαντινή πόλη της Ραβένας, ανακαλύπτει την παραδοσιακή πίτα πιαντίνα, που χρονολογείται από τη ρωμαϊκή εποχή.
Μετά, θα περάσει από την Αδριατική Θάλασσα στην Κροατία, όπου για πρώτη φορά ο Ρικ θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει νέα πιάτα, όπως παστιτσάδα, κατσικάκι με μπιζέλια και αρνί στη γάστρα.
Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019, στις 11:00
Eπεισόδιο 3ο. Ο σεφ Ρικ Στάιν συνεχίζει τη βυζαντινή του οδύσσεια μέσω της Κροατίας και απολαμβάνει τα περίφημα όστρακα του Στον.
Στη συνέχεια, διασχίζει τα σύνορα στην Αλβανία. Μαζί με το γιο του Τζακ, ταξιδεύουν σε απομακρυσμένες ορεινές εκτάσεις για να συναντήσουν τους παραδοσιακούς σεφ της χώρας.
Στην κουζίνα του, στο ελληνικό νησί της Σύμης, ο Ρικ μαγειρεύει τα παραδοσιακά αλβανικά πιάτα: κουνέλι στιφάδο και ψητό αρνάκι με γιαούρτι.
Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 1η Οκτωβρίου 2019, στις 11:00
Eπεισόδιο 4ο. Το γαστρονομικό ταξίδι του σεφ Ρικ Στάιν από τη Βενετία μέχρι την Κωνσταντινούπολη, τον φέρνει στη Βόρεια Ελλάδα και στην ιστορική πόλη των Ιωαννίνων, όπου δοκιμάζει ένα παραδοσιακό μοσχάρι στιφάδο και κοτόπιτα – την καλύτερη πίτα που έχει δοκιμάσει ποτέ!
Στην παραλιακή πόλη της Πρέβεζας πηγαίνει για ψάρεμα γαρίδας και ακολουθεί τα βήματα του Λόρδου Βύρωνα για να επισκεφτεί το Μεσολόγγι, μια πόλη όπου τα θαλασσινά κυριαρχούν.
Μαγειρεύει τα αγαπημένα ελληνικά πιάτα από γεμιστές ντομάτες και πιπεριές μέχρι το παραδοσιακό σουβλάκι.
Ημερομηνία μετάδοσης: Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019, στις 11:00
Eπεισόδιο 5ο. Συνεχίζοντας το ταξίδι του από τη Βενετία μέχρι την Κωνσταντινούπολη, ο σεφ Ρικ Στάιν φτάνει στην Πελοπόννησο και δοκιμάζει αξιοσημείωτα πιάτα, όπως χυλοπίτες με κρέας και παραδοσιακή μυζήθρα και τον καλύτερο σπιτικό μουσακά που έχει φάει ποτέ.
Στην κουζίνα του στη Σύμη, φτιάχνει γαλακτομπούρεκο, το αγαπημένο γλυκό – επιδόρπιο της Ελλάδας.
Ημερομηνία μετάδοσης: Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019, στις 11:00
Eπεισόδιο 6ο. Το επικό ταξίδι του σεφ Ρικ Στάιν από τη Βενετία μέχρι την Κωνσταντινούπολη, πλησιάζει στο τέλος του, καθώς εγκαταλείπει τη νότια Ελλάδα για τις ακτές της Δυτικής Τουρκίας.
Στη Xερσόνησο του Τσεσμέ απολαμβάνει το παραδοσιακό κρεμώδες τυρί Armola, ωριμασμένο σε δέρμα κατσίκας, το περίφημο κόκκινο κρασί από τα Βουρλά και το απόλυτο τουρκικό πρωινό.
Επίσης, μαγειρεύει το περίφημο πιάτο «όπως αρέσει στον Σουλτάνο», xουνκιάρ μπεγιεντί, δηλαδή αρνί ή μοσχάρι με πουρέ μελιτζάνας.
Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019, στις 11:00
Eπεισόδιο 7ο (τελευταίο). Η μαγειρική οδύσσεια του σεφ Ρικ Στάιν από την ιστορική Βενετία τελειώνει στη θρυλική πόλη της Κωνσταντινούπολης, όπου φτάνει εγκαίρως την εποχή που ψαρεύουν γοφάρια στον Βόσπορο.
Εκεί, μαγειρεύει πλούσιους κεφτέδες με φιστίκια και το αγαπημένο πιάτο της Μαύρης Θάλασσας: την καπούσκα.
Για επιπλέον φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.